Action images
Action images

Serg100 Ramos

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.11.20. | 09:06

Kapetan Real Madrida zabio je 100. pogodak za kraljevsku momčad. Velika je to stvar i za napadača, a kamoli tek središnjeg braniča.

Nema sporta u kojem oni koji ga zdušno prate ne vole pokrenuti raspravu o tome tko je najveći igrač u povijesti istog, odnosno popularni GOAT.

U košarci ima nekoliko kandidata, nogometu i rukometu također, ali se u konačnici uvijek rasprava svede na to da nije moguće uspoređivati sve igrače kao iste već da je najpoštenije razdvajati ih po pozicijama te sukladno tome pričati o najvećim svih vremena. Opet, neki će reći pozicije, neki će reći razdoblje, neki će reći ostvarivanje kontinuiranog uspjeha... Puno je faktora i čimbenika, samim time i mišljenja.

Kad je riječ o nogometu, mnogi stručnjaci odustali su od takvih priča.

Pele, Beckenbauer, Cruyff, Maradona, Zidane, Ronaldo, Ronaldinho, Messi, Cristiano Ronaldo... Za svakog od njih postoji legitimni razlog zašto ga netko može smatrati najvećim ikada. Ako su u stanju svađati se bivši nogometaši, njihovi suigrači i treneri koji su s njima proživljavali i prolazili kroz njihove karijere, što tek onda radi 'obično pučanstvo' poput nas samih koji smo takve veličine samo gledali putem malih ekrana...

Da biste bili najbolji i najveći, morate i igrati na najvećoj razini. Mnogo je onih koji su ostvarivali čuda, ali upravo zbog toga što su proveli karijere u 'manjim' klubovima njihovo ime nikada nećete pročitati u vrhu. Je li to pošteno, ostavljamo vama na procjenu.

S druge strane, kad ste konstantno oslonac, nositelj, lider i kamen temeljac kluba kao što je Real Madrid, onda vaše ime i vaš uspjeh ipak poprima malo veći značaj. Jednostavno, to je tako, slagali se vi s tim ili ne.

Sergio Ramos jedan je od najboljih braniča 21. stoljeća i jedan od onih igrača čije će ime u klupsku povijest Real Madrida, a svi znamo da je riječ o jednom od najvećih i najtrofejnijih klubova svih vremena, biti zauvijek upisano zlatnim slovima.

Kad ste kapetan one momčadi koja tri godine u nizu (2016., 2017., 2018.) osvaja Ligu prvaka, što nikada prije nitko nije uspio, onda ne treba ni pričati da ste legitiman kandidat kad se priča o najvećima. Dobro, možda ne o najvećim nogometašima svih vremena, ali o najvećim braničima definitivno.

Mnogi mu zamjeraju što je u karijeri nerijetko znao na ranije tuširanje i što je njegov stil nogometa dosta drugačiji od onoga što neutralni gledatelj voli vidjeti. Svi mi pamtimo lakoću markiranja igrača kako je to radio Alessandro Nesta, svi znamo da je Fabio Cannavaro najbolje čitao igru te sa svojih 175 centimetara pored sebe učinio nevidljivima najbolje svjetske napadače, svi mi jednako tako znamo da je Virgil Van Dijk čudo prirode i da to kako on vodi i igra nogomet je maestralno. Oni su velikani, oni su na vrhu, ali među njima se jednako tako nalazi i Sergio Ramos.

Nije toliko popularan, nije toliko elegantan, ali je opet među najboljima.

Jučer je Sergio Ramos, u utakmici grupne faze Lige prvaka protiv Intera, postigao svoj 100. pogodak za kraljevsku momčad. Usporedbe radi, Andreas Iniesta je u dresu Barcelone ukupno zabio 71 pogodak, Xavi 85, a onaj s kojim bi se Ramos trebao uspoređivati iz redova svojeg najvećeg rivala, Gerard Pique, postigao je 51 pogodak za Barcu u 570 nastupa. Istina, Ramos je godinu dana stariji, ima i 89 nastupa više za Real nego Pique za Barcelonu, ali svima je jasno kako Barcelonina trojka ne može prestići Realovu četvorku.

Zanimljivo, bio je to 55. pogodak glavom Sergia Ramosa u njegovoj karijeri. U Ligi prvaka, ovo mu je osmi glavom, a na taj način prestigao je Johna Terryja koji ih je zabio sedam.

Iako neće stići aktualnog trenera Barcelone Ronalda Koemana koji je kao branič u karijeri postigao 253 pogotka, Ramos će opet biti percipiran kao jedan od najboljih obrambenih strijelaca ikada. Slobodni udarci, penali, golovi nakon kornera... Sve Ramos može, sve Ramos zna.



Tagovi

Sergio RamosReal MadridLiga prvaka

Ostale Vijesti