Action Images
Action Images

Sav besmisao nagrade za nogometaša stoljeća stane u činjenicu da je Salah umalo prestigao Messija

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 28.12.20. | 09:20

Ovakvi rezultati samo dodatno umanjuju vrijednost svih silnih nogometnih nagrada za kraj godine.

Na jučer održanoj ceremoniji u Dubaiju, Cristiano Ronaldo ponio je nagradu za najboljeg igrača u izboru Globe Soccera.

Ništa čudno ne bi bilo u prethodnoj konstataciji, da se nagrada dodjeljuje za igrača sezone. Premda bismo malo podigli obrvu, jer je svakom nogometnom fanu potpuno jasno i evidentno da nagradu za najboljeg nogometaša sezone u potpunosti pripada Poljaku Robertu Lewandowskom, treba uvažiti svačije mišljenje - onda kada ono nije potpuno promašeno. Ipak, da se radi o 'pogrešci' prvi je pokazao sam Cristiano Ronaldo, neizravno priznavši na način da je nagradu preusmjerio upravo u smjeru Bayernova napadača.

No, budući da se jučer u Dubaiju dodjeljivala nagrada za nogometaša stoljeća, iako je od cijelog stoljeća prošla tek prva petina, s razlogom možemo negodovati na svu silnu količinu ispraznih gala večeri koje kao da za cilj imaju obezvrijediti sve nagrade koje sportaši, a posebice nogometaši u svim silnim izborima, primaju po koncu kalendarske godine.

Stvar je što čak ni činjenica da nam je nakon 20 od mogućih 100 godina poznat najbolji u cijelom stoljeću nije najkontroverznija stvar u izboru Globe Soccera.

Naime, elektorski princip pravo glasanja daje publici (40%) i stručnom žiriju (60%) koji ipak ima pravo prvenstva. Publika je u prvoj fazi izbora od 23. studenog do 7. prosinca birala trojicu iz desetorice nominiranih, koji su završili u finalnom izboru kada je publika ponovno glasala po principu jedan registrirani glasač - jedan glas.

Ipak, iako nije imala glavnu riječ, glasovi publike uvelike su usmjerili natjecanje. Cristiano Ronaldo osvojio je 38% glasova, što je, samo po sebi, sasvim korektno. Činjenica koja ovu dodjelu dovodi do lakrdije jeste ta da je zahvaljujući očito brojnim egipatskim glasačima Mohamed Salah umalo završio kao drugi, ispred Lionela Messija, u natjecanju za nogometaša STOLJEĆA u potpunosti umanjuje vrijednost svih dobitnika, jer je jasno o kakvom se promašenom sustavu radi.

Nije se dogodilo, ali i margina od 1% (Messi 24% svih glasova, Salah 23%), kao i činjenica da je Ronaldinho završio kao četvrti sa 14%, opravdano dovodi u pitanje, na neki način, regularnost cijelog procesa.


Tagovi

Mohamed SalahLionel MessiCristiano Ronaldo

Ostale Vijesti