Reuters
Reuters

Saudijci potrošili više od milijardu eura: Bačena rukavica u lice europskim velikanima (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 08.09.23. | 17:00

Kombinirane momčadi Suadijske Pro Lige mogle bi se sučeliti svakom klubu na svijetu...

U ponoć je završen ljetni prijelazni rok u Saudijskoj Arabiji kojim je ta superbogata bliskoistočna država potvrdila svoj status na globalnoj nogometnoj karti svijeta kao jedna od liga koja će u narednom periodu moći parirati najjačim europskim državama. Nakon što je početkom godine u Al Nassr stigao Cristiano Ronaldo, ovog ljeta njegovim stopama zaputila se još jedna Zlatna lopta Karim Benzema te najskuplji igrač svih vremena Neymar koji je još prije šest godina postavio svjetski rekord po pitanju transferne odštete, kada je PSG otkupio njegov ugovor od Barcelone za 222 milijuna eura.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Saudijci su ovog ljeta pokušali dovesti (gotovo) sve najjače igrače svijeta. Leo Messi, Kylian Mbappe i Luka Modrić odbili su 'petromilijune', Mohamed Salah je navodno imao želju stići u Saudijsku Arabiju, ali se Liverpool uspio othrvati ponudama Al Ittihada, a koja je, prema nekim navodima, financijski mogla srušiti i Neymarov transfer u PSG.

Saudijci već godinama ulažu u sport, kako bi 'oprali' imidž zemlje koja je vrlo nisko rangirana na svim ljestvicama koje se dotiču pitanju ljudskih prava. Krenuli su s golfom, tenisom, boksom, Formulom 1, a sada su izdvojili više od milijardu eura za nogometne superzvijezde koji su od Saudijske Pro League preko noći stvorili jednu od najinteresantnijih liga svijeta.

Saudijci su, nakon Engleza, bili uvjerljivo najrastrošniji na nogometnom tržištu ovog ljeta, a ako uzmemo u obzir i ugovore koje su europske i brazilske zvijezde dobile (za C. Ronalda i Neymara se špekulira da godišnje od plaće uprihode nešto manje od 200 milijuna eura), Saudijci su bili vjerojatno bili i najrastrošnija liga svijeta.

Najviše je potrošio najtrofejniji saudijski klub, treći iz prošle sezone Al Hilal iz Rijada. Viceprvak svijeta (izgubio u finalu FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva od Real Madrida) doveo je Neymara za 90 milijuna eura, Malcoma za 60, Rubena Nevesa za 55, Aleksandra Mitrovića za 52.6 te Sergeja Milinkovića Savića za 40 milijuna. Klub su još pojačali Kalidou Koulibaly (23 milijuna), Bono (21 milijun) i lokalni bek Hassan Tambakti za 11.5. Ukupno je Al Hilal potrošio 353.1 milijun eura ovaj prijelazni rok.

Drugi po rastrošnosti bio je Al Ahli iz Džede koji je doveo četiri zvijezde Premier lige, dvije iz Primere te dvije iz Serie A. Najviše su platili Gabrija Veigu, 21-godišnjeg talenta iz Celte iz Viga kojeg su željeli brojni europski velikani (40 milijuna eura). Riyada Mahreza su od Manchester Cityja otkupili za 35 milijuna eura, a Rogera Ibaneza iz Rome za 30. Allan Saint-Maximin je koštao 27.2 milijuna, a Merih Demiral iz Atalante 20. Chelseajev Edouard Mendy stigao je za 18.5 milijuna, a Barcelonin Franck Kessie za 12.5. Al Ahli je uz potrošenih 200 milijuna eura na odštete kao slobodnog igrača uspio dovesti i Roberta Firmina iz Liverpoola.

Na trećem mjestu po rastrošnosti je Al Nassr iz Rijada koji je još početkom godine doveo Cristiana Ronalda, a sada je dao 60 milijuna eura za Otavija iz Porta, 30 za Sadio Manea iz Bayerna, pojačao je obranu Aymericom Laporteom koji stiže iz Manchester Cityja (27.5 milijuna), lijevi bek s Alexom Tellesom (4.6 milijuna), a vezu s Marcelom Brozovićem (18 milijuna) i Sekom Fofanom (25 milijuna).

Al Ittihad iz Džede je potrošio 'samo' 119.39 milijuna eura, ponajviše iz razloga jer su Karima Benzemu i N'Gola Kantea doveli kao slobodne igrače, a na kraju nisu uspjeli realizirati transfer Mohameda Salaha težak između 180 do čak 250 milijuna eura. Najviše su platili Fabinha (46.7 milijuna), Jotu (29.1 milijun) te posljednjeg dana prijelaznog roka Luiz Felipea (22 milijuna).

Izuzev klubova 'velike saudijske četvorke' najaktivniji je bio Al Ettifaq koji je osim novog trenera Stevena Gerrarda u svoje redove doveo Jordana Hendersona iz Liverpoola (14 milijuna eura), Demiraja Garyja iz Evertona, Georgina Wijnalduma iz PSG-a, Jacka Henryja iz Club Bruggea te Moussu Dembelea iz Lyona. Spomenimo i da su u Al Shabab stigli Yannick Carrasco i Habib Diallo. U ligu je stigao i Karl Toko Ekambi koji je pojačao Abhu, a klupu Al Fateha preuzeo je Slaven Bilić.

Osim ranije spomenutog Brozovića, napomenimo da je u Suadijsku ligu ovog ljeta stigao Marko Dugandžić (za 2.5 milijuna eura pojačao Al Tai, a od siječnja 2021. za Damac igra bivši kapetan Dinama Domagoj Antolić.

Sve u svemu, Saudijci su bacili rukavicu u lice najjačim klubovima Europe, barem kada je riječ o novcu kojeg će svakog prijelaznog roka izdvajati za europske zvijezde. Hoće li biti konkurentni europskim klubovima i na zelenom terenu? Saznat ćemo već ove zime kada Al Ittihad ugošćuje Svjetsko klupsko prvenstvo, a posebno na ljeto 2025. kada se igra novo izdanje turnira, s 32 momčadi kroz mjesec dana. Također, Saudijcima je cilj postati domaćinom Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Cilj Saudijaca je osvojiti taj prvi 'klupski mundijal'…

Dvije najzvučnije postave Saudijske Pro Lige

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Saudijska ArabijaLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti