Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

S lijevoga boka ubačeno, nogom i glavom pogođeno – Rijeka sjajna, sve je spremno za derbi (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 20.02.22. | 16:50

Odlična utakmica domaćina koji su zabili poker golova u mrežu Šibenčana te na taj naičin sjajno najavili Jadranski derbi sljedeće subote.

Nogometaši Rijeke rutinski su došli do pobjede protiv Šibenika na svojoj Rujevici te na najbolji mogući način najavili Jadranski derbi kojeg očekujemo sljedećeg vikenda. Domaćin je slavio rezultatom 4:2, a strijelci pogodaka bili su Selahi (16’), Vučkić (34’, 66’) i Murić (62’) za Riječane te Ćurić (70’) i Attys (82’) za goste.

Od samog početka utakmice domaćin je zagospodario terenom te je bilo samo pitanje minute kad će Rogić morati izvaditi loptu iz mreže. Imao je domaćin nekoliko poluprilika, da bi onda u 16.minuti Lindon Selahi nakon dodavanja Vukčevića sjajno potegao s nekih 20-ak metara ostavivši gostujućeg čuvara mreže potpuno nemoćnog – 1:0

Podsjetio je taj gol Selahija na onaj Mate Maleša protiv Hajduka prije pet godina kad je tadašnji kapetan Rijeke u 14. minuti načeo Splićane u utakmici u kojoj je Armada slavila svoj 30. rođendan. Rijeka je tada slavila rezultatom 2:0, bilo je to u 33. kolu one povijesne sezone u kojoj je Rijeka osvojila dvostruku krunu, a baš tom pobjedom postalo je jasno da je Rijeka ‘na korak’ od svojeg prvog naslova prvaka u povijesti. Selahi danas ima sličnu ulogu na terenu kao Maleš tada, s tim da su liderske crte bivšeg Vatrenog ipak bile puno istaknutije.

Zanimljivo, bio je ovo 11. pogodak Rijeke ove sezone van 16 metara, dok ih Dinamo zasad ima šest, Hajduk pet, a Osijek četiri.

Rijeka je bila bolja u samom početku utakmice, s tim da su i gosti povremeno zaprijetili (Sahiti, Marin). Nakon jednog karambola u 16-ercu gostiju, lopta je došla do Stipe Bačelića Grgića koji u padu uspijeva postići pogodak, ali onda kreće komično dugačak pregleda VAR-a. Nakon što se u VAR sobi nisu mogli dogovoriti, pozvan je i sam Lovrića da on da svoj sud. Odluka je na kraju bila takva da se pogodak istinske HNL ikone poništi, a zanimljivo je da je Bačelić Grgić u toj akciji zaradio žuti karton jer je krenuo skidati dres kako bi pogodak posvetio nedavno tragično poginulom Draženu Goviću. Kad je vidio da je žuti karton dobio uludo te da je njegov pogodak poništen, Bačelić Grgić je s nekoliko sočnih psovki i ružnim gestikulacijama mogao i na ranije tuširanje, ali mu je na kraju glavni sudac progledao kroz prste. Da ga je kojim slučajem isključio, nitko ne bi mogao ništa reći…

Već u prvom sljedećem napadu Rijeka je mogla povećati svoje vodstvo preko Murića, ali je Rogić ovog puta bio siguran, ali Šibenikov čuvar mreže zato ništa nije mogao u 34. minuti kad se u strijelce upisao Haris Vučkić.

“Sjajna bijela akcija, s lijevoga boka ubačeno, glavom pogođeno”, riječi su Jose Krmpotića, poznatog radijskog novinara, koje je Armada iskoristila u svojoj navijačkoj pjesmi ’60. minuta’, a baš one najbolje opisuju akciju za drugi pogodak Rijeke. Ponovo je ubacio Vukčević, Obregon za sobom povukao dvojicu gostujućih braniča, Vučkić je ostao potpuno usamljen na nekih 10-ak metara te je lijepim i preciznim udarcem glavom ostavio Rogića bez ikakve šanse – 2:0

Do kraja prvih 45 minuta Rijeka je mogla dodatno povećati svoje vodstvo, ali se rezultat ipak nije mijenjao. Plavo-bijeli su bili rastrčaniji od svojeg današnjeg protivnika, dojam je da su osvojili svaku ‘drugu loptu’ pa tako rezultat nije nikakvo iznenađenje, a dominaciju domaćina potvrdila je i statistika koja je kazala da je nakon prvih 45 minuta Rijeka imala 10, a Šibenih dva udarca na gol, dok je posjed lopte bio uvelike na strani domaćina (68%-32%).

Nastavak susreta su bolje otvorili gosti koji su u prvih pet minuta imali dvije poluprilike, ali bivši vratar Narančastih Nediljko Labrović nije bio primoran intervenirati.

Igrala se 55. minuta kad je Ampem kao na motoru projurio pored Jakoliša, sjajnim prizemnim ubačajem tražio je Vučkića, ali Bilić samo taknuo loptu i promijenio joj smjer što je bilo dovoljno da spriječi gotovo pa siguran pogodak Rijeke. Četiri minute kasnije dobro je s 20-ak metara odapeo Pavičić, ali Rogić je na taj pokušaj desetke Rijeke bio spreman.

Šibenčani u prvih sat vremena nisu bili na potrebnoj razini da bi Rujevicu napustili s pozitivnim rezultatom. Ulaskom novih igrača promijenio se sustav igre, iz 4-3-3 prešli su u sličnih, ali opet dovoljno različitih 4-1-4-1. Nije im to pomoglo, jer uskoro je na scenu stupio Robert Murić.

Opet je akcija krenula na lijevoj strani, Ampem je suviše brz i agilan za svoje čuvare, krenuo je okomito prema golu i onda nesebničnim dodavanjem uposlio Murića koji se našao u situaciji jedan na jedan sa svojim čuvarom. Svi znaju da je Murićeva lijeva noga najbolja u 1. HNL, ali miljenik navijača Rijeke pokazao je da može i desnom te je precizno, uz malu pomoć braniča Šibenika, smjestio loptu u malu mrežicu kraj ponovno nemoćnog Lovrića. Bio je ovo 10. ovosezonski pogodak sedmice Rijeke – 3:0

Svega četiri minute kasnije, Rijeka je upisala svoj poker golova! Zanimljivo, prvi put da asistencija za pogodak nije došla s lijeve strane. Solano, koji se pokazuje jako dobrim pojačanjem, pronašao je Vučkića na vrhu 16-erca, povremeni slovenski reprezentativac snažno tuče, lopta od bloka malo mijenja smjer i Rogićevo crno popodne se nastavlja.

Više nije bilo sredine terena, kako kod jednih, tako i kod drugih. Čas bi Rijeka bila u prilici, čas Šibenik, a gosti su u 70. minuti uspjeli doći do pogotka. Solano je grubo pogriješio na sredini terena u situaciji kad je velika većina igrača Rijeke bila u napadu, sjevnula je kontra gostiju tri na dva koju je povukao Marin, lopta je stigla do Delića koji nesebično dodaje svojem kapetanu Ćuriću, a on nije bio blagonaklon prema svojem nekadašnjem suigraču Nediljku Labroviću – 4:1

U 81. minuti su gosti mogli do svojeg drugog pogotka. Grezda, čiji je svaki dodir s loptom publika popratila salvom zvižduka budući da se nije zaboravio njegov šakački obračun s Čolakom, ali u konačnici lopta nije završila u mreži.

No, minutu kasnije je, a Grezda nije bio strijelc, već asistent. Vezna linija bila je nepostojeća, Šibenčani su povukli kontranapad, Grezda je kratko dodao do Attysa, Haićanin je mogao uzvratiti duplim-pasom, ali on se odlučio šutirati što se na kraju pokazalo dobrom odlukom budući da je lopta završila iza leđa Nediljka Labrovića – 4:2

Valja istaknuti i dobar pokuašaj Čerina iz slobodnog udarca u 90. minuti, ali udarac slovenskog veznjaka bio je zamalo neprecizan. Rijeka ostaje četvrta momčad prvenstva s bodom manje od Hajduka (koji ima i utakmicu manje), baš kao što Šibenčani ostaju na osmom mjestu s bodom više od devete Istre 1961.

Rijeka sljedećeg vikenda u derbi ogledu 25. kola gostuje u Splitu gdje ih dočekuje Hajduk, dok Šibenčani na doamćem terenu ugošćuju momčad Istre 1961.

RIJEKA - ŠIBENIK 4:2 (Selahi 16’, Vučkić 34’, 66’, Murić 62’ / Ćurić 70’, Attys 82’)

Stadion: Rujevica

Sudac: Zdenko Lovrić

Strijelci: 1:0 Selahi (16’), 2:0 Vučkić (34’), 3:0 Murić (62’), 4:0 Vučkić (66’), 4:1 Ćurić (70’), 4:2 Attys 82’

Žuti kartoni: Bušnja (RIJEKA) Bačelić Grgić, Skorup (ŠIBENIK)

Crveni kartoni: /

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović – Solano, Velkovski (83’ Krešić), Smolčić, Vukčević – Selahi, Pavičić (73’ Gnezda Čerin) – Murić (82’ Liber), Vučkić (73’ Bušnja), Ampem – Obregon (39’ Vuk)

ŠIBENIK (4-3-3): Rogić – Jakoliš, Perić, Bilić, Kvesić (78’ Vidović) – Ćurić (78’ Attys), Bačelić Grgić (68’ Grezda), Rak (59’ Skorup) – Sahiti (59’ Klopp), Delić, Marin


1. HNL, 24. kolo

Petak, 18. veljače

Gorica – Slaven Belupo 0:3

Subota, 19. veljače

Hrvatski dragovoljac – Hajduk 0:3

Istra 1961 – Osijek 2:3

Nedjelja, 20. veljače

Rijeka – Šibenik 4:2

Dinamo – Lokomotiva (17.05)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHaris VučkićRobert MurićLindon Selahi

Ostale Vijesti