REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

S bijele točke: Egipat i Ekvatorijalna Gvineja prošli u četvrtfinale nakon lutrije jedanaesteraca

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.01.22. | 22:32

Odigrane su posljednje dvije utakmice osmine finala Afričkog kupa nacija..

Afrički kup nacija se nastavlja!

Nakon grupne faze gdje smo svakodnevno gledali iznenađenja svih vrsta, veliko kontinentalno natjecanje je stiglo do druge faze, gdje putem tradicionalnog nokaut formata traže novog kralja kontinenta. Alžir kao branitelj naslova je šokantno ispao još u grupboj fazi, no zato je tu prošlogodišnji finalist Senegal, koji je danas dugo čekao na svog protivnika u četvrtzavršnici.

Naime danas poslijepodne i navečer su odigrane posljednje dvije utakmice osmine završnice, i obe su nam pružile jako malo nogometa i isto toliko uzbuđenja. Utakmica Obale Bjelokosti i Egipta s jedne, te Malija i Ekvatorijalne Gvineje s druge strane, nisu donijeli ništa. Oba susreta su nakon 90 minuta završila bez pogodaka, pobjednici su odlučeni lutrijom jedanaesteracs. Egipat je svoju tradiciju nastavio izbacivši Kessieja i društvo, dok je Ekvatorijalna Gvineja na isti način, poglavito uz pomoć nevjerojatnih promašaja, poslala Mali s turnira.

Za početak, finale prije finala. Egipat i Objala Bjelokosti. Ove dvije reprezentacije se dobro poznaju. Poznaju se toliko dobro da su čak tri puta u svojoj povijesti međusobnih ogleda odradili 120 minuta nogometa bez pobjednika. Kako nas povijest uči, u toj lutriji jedanaesteraca Faraoni su oba puta bili uspješni, pa smo tako i danas, u sklopu osmine završnice Afričkog kupa nacija, gledali slavlje Egipta nakon boljeg raspucavanja s bijele točke. Tragičar izjednačenog susreta je Unitedov Eric Bailly, jedini koji je promašio penal i tako odveo Faraone među četiri najbolje reprezentacije kontinenta.

Seriju jedanaesteraca je otvorio Nicolas Pepe pogotkom, samo da bi na isti način uzvratio Zizo. Mirni su bili i Sangare te El Sulay, nakon kojih je nonšalantni pokušaj Erica Bailyja obranio Gabaski, a Kamal je golom potvrdio prednost. Maxwell Cornet je produljio nadu svojoj reprezentaciji, potom je Egipćanin Abdelmonem golom prebacio pritisak na Palaceovog Zahu. On je svoju šansu iskoristio ali sve je to uzalud ako posljednji jedanaesterac puca egipatski kralj Salah. Mo je zabio i odveo svoju reprezentaciju dalje nakon lošeg ulaska u turnir.

Mogla je utakmica biti gotova i ranije da je bilo više preciznosti, no danas je očito 0:0 bilo u modi.

S druge strane, u večernjem terminu, skoro sve isto kao i u slučaju Obale Bjelokosti i Egipta. Malo pravih prilika, i 120 minuta uglavnom nogometne uspavanke u kojoj je bilo jasno kako su jedanaesterci realnost. Imao je Bissouma sjajnu priliku za Mali, poslao povratnu loptu u sredinu, no udarac nekog od napadača u zelenom dresu ide debelo preko gola. Nažalost, takav tempo smo gledali svih 90 minuta.

Što se tiče produžetaka, dojma smo da su oba tima ušla u trideset minuta dodatne igre uz jasan cilj da ne prime pogodak. Treneri nisu odradili niti jednu zamjenu nakon prvog produžetka, čini se da su oba izbornika čekala jedanaesterce kako bi uveli najbolje pucače.

Jedanaesterci su odlučeni nakon velike drame. Prvo je kapetan Ekvitorijalne Gvineje Nsue promašio, a taman kad je trebala doći posljednja serija, ona koja bi uz pogotak Malija donijela prolaz, mladi Owono brani udarac Haidari i sve vraća na početak. Promašio je potom Traoe, ali i Ganet, pa je Gvineja propustila prvu meč loptu za prolaz. Pucalo se tako do te kobne osme serije gdje je Eneme bio kirurški precizan, a onda je Sacko za Mali zapucao loše, Owono to brani i prila je gotova.

Podsjetimo, Egipat u četvrtzavršnici čeka Maroko Vahida Halilhodžića dok će Ekvatorijalna Gvineja na Senegal. Ono što nas posebno veseli je činjenica HNL ima dva predstavnika u kasnoj fazi turnira. Hassane Bande, član Istre 1961 će sa svojom Burkinom Faso pokušati iznenaditi Tunis, a Gambija za koju nastupa Goričin Ngouali traži prolaz protiv domaćeg Kameruna.

 Afrički kup nacija, 1/8 finala

Nedjelja

Burkina Faso – Gabon 1:1 (Burkina Faso prošla na jedanesterce)

Nigerija – Tunis 0:1

Ponedjeljak

Gvineja – Gambija 0:1

Kamerun – Komori 2:1

Utorak

Senegal – Zelenortska Republika 2:0

Maroko – Malavi 2:1

Srijeda

Obala Bjelokosti 0:0 (Egipat prošao na jedanaesterce)

Mali - Ekvatorijalna Gvineja 0:0 (Ekvatorijalna Gvineja prošla na jedanaesterce)


Tagovi

Afrički kup nacijaSenegalEgipatEkvatorijalna GvinejaMali

Ostale Vijesti