Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Romantika u hladnim Vinkovcima: Nebeskoplavi u potrazi za senzacijom koju Riječani ni ne pomišljaju dopustiti (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 8min | uto. 05.12.23. | 08:05

Utakmica se igra u 13.30 sati s izravnim prijenosom na Max Sportu 1.

Nakon remija u Osijeku protiv istoimenog domaćina u 17. kolu HNL-a, nogometaši Rijeke svoju slavonsku turneju nastavljaju u Hrvatskom nogometnom kupu gdje će ovog utorka s početkom u 13.30 sati (Max Sport 1) snage odmjeriti s nekadašnjim prvoligašem, a danas 9. momčadi Prve NL, Cibalijom. Protiv kultnog hrvatskog kluba iz nogometnim talentom plodnih Vinkovaca Riječani će ovog utorka odigrati pretposljednju utakmicu osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa, a sve klubove koji su izborili plasman među osam najboljih saznat ćemo oko 18 sati kad bi trebala završiti i utakmica između IVaraždina i Istre 1961.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prolazak u osminu finala dosad su izborili Hajduk, Osijek, Gorica, Lokomotiva, Dinamo i Rudeš, s tim da u ovoj fazi natjecanja jedino ‘kako-takvo’ iznenađenje bila pobjeda trenutno posljednje momčadi HNL-a Rudeša protiv Slaven Belupa kojeg su s 3-1 svladali na svojem ŠRC-u Rudeš. Iako Istra 1961 ipak ima ulogu blagog favorita protiv Varaždina (na čijoj će klupi ovog utorka debitirati Nikola Šafarić nakon privremenog odlaska Marija Kovačevića) eventualna pobjeda gostiju ne bi bila nikakvo iznenađenje, a cijela ta priča dovodi nas do zaključka kako su sada sve nade stavljene u ruke Nebeskoplavih kako bi pokušali kreirati senzaciju u natjecanju u kojem već nekoliko godina nekih ‘ozbiljnijih’ iznenađenja baš i nema.

TREBA LI HRVATSKOM NOGOMETNOM KUPU PROMJENA?

Ako se pak ostvari očekivano i Rijeka uspije svladati Cibaliju, ni ove sezone među osam najboljih momčadi u Hrvatskom nogometnom kupu neće biti nijedne koja nije član elitnog razreda hrvatskog nogometa. Prošle sezone smo u četvrtfinalu imali prilike gledati drugoligaše Rudeš (izgubili su od Slaven Belupa s 2-0) i BSK Bijelo Brdo (svladao ih je kasniji finalist Šibenik s 2-0), dok je sezonu ranije do četvrtfinala dogurao Oriolik kojeg je s uvjerljivih 3-0 porazila Istra 1961 koja je u toj ‘korona sezoni’ otišla do finala. Prvi i posljednji put da neki klub koji nije član HNL-a dogura do polufinala vidjeli smo prije čak 20 godina kad je Uljanik, predvođen tada mladim i iznimno nadarenim trenerom Elvisom Scorijom, prvo u dvije polufinalne utakmica bio bolji od Kamen Ingrada (1-1 u prvoj utakmici na domaćem terenu, uvjerljiva 4-0 pobjeda u drugoj utakmici u Velikoj), ali onda u finalu ipak nisu uspjeli ostvariti nemoguće pa je tako Rabuzinovo Sunce ponovno zasjalo nad Poljudom (Hajduk je prvo u Puli slavio s 1-0, da bi onda u Splitu rutinski odradili posao do kraja i slavili s 4-0).

Sve te činjenice sugeriraju kako je Hrvatski nogometni kup postao prilično ‘dosadno’ natjecanje. Uostalom, u ovom tisućljeću vidjeli smo samo tri osvajača – Dinamo, Hajduk i Rijeku. Iako navijačima tri najtrofejnija hrvatska kluba to ne smeta, jasno je kako bi se neke stvari ipak trebale malo promijeniti kako bi Kup opet bio natjecanje u kojem se snovi nekih niželigaša mogu pretvoriti u stvarnost. Ideja kako bi se samo natjecanje moglo ‘osvježiti’ je beskonačno mnogo, s tim da je ona najspominjanija da se klubovi poput Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka mogu sastati već u prvom kolu. No, sigurno u HNS-u već o tome razmišljaju neko vrijeme. Ili?

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PixsellFoto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

MITAR SE VRAĆA KUĆI

Posljednjih je godina postalo popularno (jasno, u šali) praktički svaku utakmicu nazvati nekakvim 'derbijem'. Kad bismo to implementirali i ovog puta, taj netko bio bi Matej Mitrović. Stup obrane momčadi s Kvarnera, bivši (ili povremeni) hrvatski reprezentativac i tihi lider riječke svlačionice ovog se utorka vraća se na stadion na kojem je započeo svoju profesionalnu karijeru.

Mitrović je rodom iz Požege, a prije dolaska u Cibaliju igrao je za mlađe uzraste Kutjeva, Kamen Ingrada i Papuka. U Vinkovce je preselio sa 16 godina, a debi u HNL-u upisao je u sezoni 11./12. kad je u 19. kolu, protiv Slaven Belupa u gostima, u igru ušao u 65. minuti nakon što se ozlijedio Petar Tomić. Mitrovića je na toj utakmici ‘vodio’ Dario Župarić, još jedan sjajan igrač ponikao u Cibaliji koji je kasnije u svojoj karijeri nosio dres Rijeke. I u njemu, baš poput Mitrovića, proveo najbolje dane svoje karijere.

Matej Mitrović u dresu Cibalije. Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL Matej Mitrović u dresu Cibalije. Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

RIJEČKA SLAVONSKA TURNEJA

Nakon utakmice u Osijeku momčad Željka Sopića nije otputovala na Kvarner, već su ostali u Slavoniji. Uoči ogleda s Cibalijom, dva treninga odradili su u Ivankovu gdje su ih ugostili domaćini iz NK Bedem, a u znak zahvale Riječani su im poklonili 20 lopti koje će koristiti seniorska momčad, ali i djeca iz Škole nogometa.

U nedjelju su Riječani posjetli Vukovar, Grad Heroj, gdje su odali počast žrtvama Domovinskog rata, dok su u ponedjeljak, dan prije utakmice, odradili taktički trening.

STADION KANTRIDA

Iako se očekivalo da će u utorak navijači biti fokusirani samo na utakmicu, u ponedjeljak se pojavila vijest kako će se na dan ogleda s Cibalijom u Salonu Grada Rijeke održati prezentacija koncepta Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida, a da je priča ‘ozbiljna’ svjedoči i to da će na konferenciji za medije biti gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik NK Rijeka Damir Mišković te Siniša Zdjelar iz ZDL arhitekti d.o.o..

Nekoliko je ključnih pitanja:

1. Je li pronađen investitor?

2. Što se točno, u kojem obimu i gdje, može graditi?

3. Je li zemljište smješteno između južnoga ruba postojeće pristupne prometnice stadionu i mora upisano i dalje kao pomorsko dobro?

Budući da već nekoliko puta novi investitor ‘samo što nije’, a gradnja ‘evo uskoro kreće’, ne treba žuriti s uranjenim zaključcima. No, jedno je sigurno – budući da je stadion samostalno neodrživ i neisplativ, on se mora graditi u sklopu većeg turističko-trgovačkog projekta. Kakvog točno, odgovor bismo trebali dobiti danas…

Buduća Kantrida? Foto: TwitterBuduća Kantrida? Foto: Twitter

CIBALIA JUČER, DANAS, SUTRA

No, vratimo se mi samoj utakmici u Vinkovcima. Cibalia je daleko od svojih slavnih i uspješnih dana, ali to nipošto ne znači da će gostima s Kvarnera dopustiti da se prošeću do pobjede i plasmana u četvrtfinale Kupa.

Posljednjih pet godina Cibalia ‘preživljava’ u drugoligaškom društvu. Prošlu su sezonu završili na vrlo dobrom trećem mjestu, a mnogi su tada pomislili kako bi se ove sezone, s nekoliko kvalitetnih pojačanja, mogli uplesti u borbu za prvo mjesto koje bi ih vratilo u HNL.

Nakon prvih pet kola Vinkovčani su skupili 10 bodova, Ultrasima se vjerojatno malo zagolicala mašta, ali onda su Vinkovčani u narednih sedam utakmica od mogućih 21 osvojili samo tri boda.

Ove subote, neposredno prije nego što su Riječani istrčali na prekrasnu Opus Arenu, Cibalia je na svojem stadionu pred nešto manje od 500 gledatelja odigrala utakmicu protiv Šibenika. Poveli su Vinkovčani nakon sjajnog bijega Miljanića (31.), vodstvo su zadržali do kraja poluvremena, ali je onda crveni karton Jergovića (56.) preokrenuo utakmicu. Samo dvije minute kasnije za goste je poravna Cvijanović, da bi onda potpuni preokret režirali Božić (75.) i Torres (90+1.).

UOČI UTAKMICE

Prije samog ogleda s Rijekom, v.d. glavnog trenera domaće momčadi Siniša Sesar nije štedio riječi hvale za svojeg protivnika.

“O Rijeci sve najbolje, nije kurtoazija. Uostalom, rezultati sve govore. Momčad iz vrha, legitimni kandidat za naslov prvaka, uz Hajduk i Dinamo. Imaju kvalitetne pojedince, sada i reprezentativce, a posebno su opasni prema naprijed. Prije svih Pjaca, Ivanović i Pašalić. Imaju super tranziciju, jako su okomiti prema suparničkom golu, konkretni, prijete izvana, s distance, sa svih strana… Čekaju nas velika iskušenja”, rekao je Sesar koji ipak ima plan kako se oduprijeti goropadnim gostima.

“Plan i ideja uvijek postoje, moraju postojati. Jasno je da ne smijemo ulaziti u otvoreno nadigravanje. Pokušat ćemo se oduprijeti s čvrstim blokom, koji mora biti puno bolji nego protiv Šibenika. Baš kao razina agresivnosti i koncentracija u postavljanju. Faza napada? Kontranapadi. To će biti naša orijentacija. Nismo opterećeni rezultatom i ta činjenica nas mora osloboditi okova. Zadnja nam je ovo utakmica u ovoj godini, nemamo se za što čuvati. Očekujem maksimalan pristup kojim ćemo Rijeku suočiti s određenim problemima.”

Željko Sopić nije najavljivao utakmicu putem službenih kanala kluba, ali je zato kapetan Nediljko Labrović u HRT-ovoj emisiji ‘Pod stijenama Kantride’ voditelja i urednika Roberta Ferlina istaknuo sljedeće:

“Ako želimo proći dalje moramo odigrati jednu kompletnu utakmicu i stvoriti još više prilika nego u Osijeku. Nadam se da ćemo biti efikasni i da ćemo izboriti prolazak u četvrtfinale”, rekao je kapetan Rijeke pa dodao:

“Siguran sam da će trener i stožer kvalitetno pripremiti utakmicu te da ćemo se kvalitetno prilagoditi svim izazovima koji nas očekuju u Vinkovcima.”

Spomenimo za kraj kako se u sastavu Riječana očekuje nekoliko promjena pa bi tako na golu trebao biti Martin Zlomislić, dok bi se u početnih 11 (doduše, na neprirodnoj mu poziciji) mogao vratiti i Danilo Veiga koji je pod vodstvom Željka Sopića odradio tek 23 minute u porazu od Dinama te 90 minuta u pobjedi protiv Libertasa u 1/16 finala Hrvatskog nogometnog kupa. Određenu minutažu trebao bi dobiti i Dejan Petrovič, očekuje se da će od prve minute startati Veldin Hodža, a budući da zbog tri žuta kartona neće moći participirati ovog vikenda u ogledu protiv Slaven Belupa, Sopić bi svakako mogao dati punu minutažu Niki Jankoviću i Ivanu Smolčiću. Što se tiče domaćina, njima nedostaju Blažanović, Jazvić, Jergović i Rubić.

Podsjetimo kako je Cibalia posljednji put Rijeku svladala 2012. godine kad je Vinkovčane vodio Željko Kopić, dok je na klupi Rijeke tada bio Elvis Scoria. Najveću pobjedu Rijeka je protiv Cibalije ostvarila u sezoni 17./18. kad su na Rujevici slavili s uvjerljivih 7-0, a prvo ime tog ogleda bio je trostruki strijelac Alexander Gorgon.

Utakmica u Vinkovcima na rasporedu je u 13.30 sati s izravnim prijenosom na Max Sportu 1. Glavni sudac utakmice je Mario Zebec.

Očekivani sastavi:

Cibalia (4-2-3-1):

Rijeka (4-2-3-1):



Tagovi

HNK RijekaRijekaCibaliaHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti