Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Rijekin vođa iz sjene: Zabio i asistirao više nego zvjezdani trio zajedno, a nije izgubio već više od pet mjeseci!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 01.02.24. | 09:01

Na listi svih onih igrača, koje je Dinamo neshvaltjivo propustio dovesti ili vratiti u Maksimir, Rijekin veznjak je pri samom vrhu. Sad je jedan od glavnih Sopićevih aduta u borbi za naslov

"Od svih igrača, najviše mi je neshvatljivo da njega u Dinamu nisu prepoznali.", rečenica je to koju je, onako off the record, izgovorio Sergej Jakirović, još dok je ljetos bio trener Rijeke i pripremao momčad za novi iskorak. Danas, naravno, kao trener Dinama, neće javno o tome govoriti, ali, niti ne mora, jasno je da mu je Niko Janković svojevrsna tiha patnja. Uostalom, on ga je prvi prepoznao u seniorskom nogometu, doveo u Zrinjski, gdje je Janković, nakon neuspjelih i stresnih posudba u Gorici i Slaven Belupu, odjednom eksplodirao. Kad je Jakirović dolazio u Rijeku, jedna od prvih želja bio mu je baš on - Niko Janković. U Dinamo ga, iz raznih razloga, nije mogao dovesti, ali, nije ovo priča o Jakiroviću, već o Niki Jankoviću.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Jer, Jakirović je otišao iz Rijeke, a Jankovića to, nogometno, nije pogodilo. Naprotiv, nastavio je po svome, nastavio je igrati svoju sezonu karijere. Trnjanin sinjske krvi brzo je kliknuo sa Rudešanom Željkom Sopićem i danas je svojevrsni Rijekin vođa iz sjene. Dok se priča o Pašaliću, Ivanoviću, Pjaci, Labroviću ili Selahiju, Janković je uvijek nekako u 'drugom redu zaslužnika', iako je njegov učinak ove sezone fantastičan. I zapravo ga čini jednim od glavnih Sopićevih aduta u borbi za naslov. Janković je polivalentan veznjak, ove je sezone, recimo, igrao već na četiri ili pet pozicija, mijenjajući ponekad mjesto rada i u samoj utakmici. Bio je 'osmica', 'desetka', zatvorio ponekad 'šesticu', igrao i na krilima. I na svim tim pozicijama odigrao zapažene role. A ako učinak prikažemo brojkama, još se manje toga može dodati. Dakle, Niko Janković je ove sezone u svim natjecanjima odigrao ukupno 2033 minute, zabio je devet pogodaka i upisao sedam asistencija. Za usporedbu, zvjezdani trio iz redova najvećih konkurenata, Dinama i Hajduka, igrači s kojima se on može mjeriti po svojoj ulozi na terenu, Pukštas, Krovinović i Baturina, zajedno su zabili osam pogodaka uz dva dodavanja za gol. Martin Baturina je, primjerice, u 2083 minute zabio dva gola uz dvije asistencije, Rokas Pukštas igrao je zbog ozljeda 'samo' 1069 minuta i može se pohvaliti s četiri pogotka, dok je Filip Krovinović u 1716 minuta zabio dva puta. Janković devet golova, oni osam. Janković sedam asistencija, oni samo dvije.

Još je jedan zanimljiv detalj iz Jankovićeve sezone. Istina, Rijeka ne gubi puno, izgubili su Bijeli s Rujevice samo četiri puta, jednom od Lillea, jednom od Hajduka i Dinama te jednom, iznenađujuće na svom terenu od Slavena Belupa. Upravo u toj utakmici protiv Koprivničana nije na terenu bilo Jankovića, što znači da je on zadnji put izgubio još davno, od Dinama u Maksimiru (1-2) 17.kolovoza. Dakle, prije više od pet mjeseci. A i tada je izišao na poluvremenu. I u porazu od Hajduka na Poljudu (1-0) jesenas, odigrao je samo sat vremena pa ispada je Rijeka, kad je Janković igrao svih 90 minuta, izgubila jedino od Lillea! Ovog je proljeća protiv Gorice započeo na klupi, zbog viroze, ušao je na poluvremenu kod vodstva Gorice 2-1. S njim ne terenu Rijeka je okrenula rezultat, a baš je on bio asistent za pobjednički pogodak Nike Galešića u 89.minuti. U toj velikoj pobjedi na Poljudu odigrao je svih 90 (pardon, 100 i nešto minuta), Sopić je prije kraja zamijenio Pjacu, Pašalića, Ivanovića, Fruka i Selahija. Petoricu ključnih igrača! A Janković je ostao do kraja na terenu, pretrčavši pritom čak 13,6 kilometara!

Rijeka, i to Rijeka šampionskih ambicija, postala je nezamisliva bez Jankovića, motora, kreatora i egzekutora Sopićeve momčadi. Naravno, bilo je u toj sezoni i nekih kikseva, pogrešaka, pogrešnih dodavanja, međutim, oni su ostali potpuno u drugom planu u odnosu na njegov učinak i značaj na travnjaku. Nije stoga čudno što su jesenas već počele stizati na Rujevicu inozemne ponude za njega, ona Rubina iz Kazanja bila je posebno izdašna, no, Rusija nije bila njegov izbor. Skauti talijanskih, njemačkih i francuskih klubova više su puta dolazili na utakmice zbog njega, nema nikakve dvojbe da je Niko Janković u Rijeci postao ozbiljan igrač, za velike stvari. Možda ne tako razvikan, ne pod glavnim snopom reflektora, ali važan, prevažan u zidanju rujevičkih snova. I, da se vratimo na početak, na listi svih onih igrača, koje je Dinamo propustio dovesti ili vratiti u Maksimir, nalazi se, definitivno, pri samom vrhu!



Tagovi

HNK RijekaNiko JankovićŽeljko SopićGNK DinamoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti