Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Rijekin Capitan Futuro odveo Fiumane u finale Kupa!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.04.24. | 17:50

Sjajan pogodak glavom priučenog desnog beka odlučio je pitanje pobjednika u Kranjčevićevoj, a minimalno slavlje Riječanima je donijelo maksimalan užitak!

Ivan Smočić ne zabija prečesto, ali kad zabije, zabije kad treba. I to sa stilom! Rijekin Capitan Futuro, kako su onomad navijači Rome zvali Danielea De Rossija koji je 10-ak godina nosio taj nadimak dok Francesco Totti nije odlučio reći 'dosta', sjajno je poentirao glavom u 71. minuti nakon kvalitetnog kornera Pašalića i tako odveo Riječane u finale Kupa. Momčad s Kvarnera će se za Rabuzinovo Sunce potući s boljim iz ogleda Hajduk - Dinamo, dok su Lokosi još jednom ostali bez rješenja za Sopićevu družinu koja se zasluženo plasirala u svoje deveto finale hrvatskog nogometnog kupa!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)        

Željko Sopić se na konferenciji za medije dan prije utakmice ‘pohvalio’ kako svi igrači konkuriraju za polufinale Kupa, ali to ne znači da svojeg kolegu Čabraju nije odlučio ‘iznenaditi’. Rijeka je, naime, utakmicu započela s Petrovičem na ‘osmici’ i neizostavnim Selahijem na ‘šestici’, dok je Čabraja napravio sve sukladno očekivanjima. Krivak je i dalje ‘out’, baš kao već neko vrijeme Bubanja, a domaći strateg nije odlučio ništa kemijati već je s najjačim snagama krenuo u pohod po finale Kupa.

Koliku težinu ima ovaj susret moglo se zaključiti i po brzini kojom su se napunile tribine. Pola sata prije nego što je ‘najvećih hrvatski talent’ sa zviždaljkom u ustima Patrik Kolarić označio početak utakmice, jedina slobodna mjesta bila su ona s kojih se bolje vidi korner zastavica od centra terena. Uvjeti za igru bili su dobri, vjetar je puhao, ali ne toliko da bi ometao dvije momčadi koje prakticiraju kroz pas-igru kreirati priliku za pogodak.

Gosti su nešto bolje ušli u utakmicu, a u prvih 10 minuta dvaput je Čavlinu na kušnju stavio Pašalić. Prvo je u 6.minuti pucao glavom nakon ubačaja Bogojevića, što je vratar Lokosa lako ukrotio, da bi onda dvije minute kasnije, s kojih 14 metara iskosa, oprobao svoju ljevicu, ali taj udarac ipak nije išao u okvir gola.

U 15. minuti Rijeka je umalo došla do vodstva. Mersinaj je neoprezno išao glavom vratiti loptu svojem vrataru, sjajno je to anticipirao Marić koji se našao potpuno sam na kojih 11 metara, ali njegov udarac iz okreta pogodio je Čavlinu. Sve je dobro napravio napadač Rijeke, njegova reakcija i udarac pravi su pokazatelj su njegove kvalitete, ali Čavlina je bio ‘u pravo vrijeme na pravom mjestu’ pa je tako najbolja prilika gostiju u uvodu utakmice otišla u nepovrat.

Uslijedilo je manje zatišje kojeg je prekinuo Marić kad je potegao iz dosta teške pozicije nakon jedne neopreznosti Kalaice, no Čavlina je pokušaj starijeg od dvojice braće na terenu lako obranio.

Lokosi su svoju najbolju priliku u prvom dijelu dočekali u 32. minuti kad je nakon dodavanja s lijeve strane sve servirano na pladnju imao Duje Čop, ali njegov pokušaj s 12 metara, a i siguran pogodak, uspio je blokirati Galešić. Uslijedio je korner nakon kojeg je dobro tukao glavom Kalaica, ali na samo par metara od gola bio je Mudražija kojeg je lopta pogodila i onda u jednom čudnom luku otišla preko gola. Zlomislić je ostao ukopan, a Mudražija je tako ovaj put odigrao kao stoper Rijeke, a ne ofenzivac Lokosa…

Do kraja prvih 45 minuta nismo vidjeli nijednu ozbiljniju priliku pred golovima koje brane Čavlina i Zlomislić pa se tako na predah otišlo s početnih 0-0.

U drugi dio Čabraja je ušao s Leovcem na stoperu te Žilinskom na lijevom beku budući da je zbog ozljede u svlačionici ostao Kalaica, a baš je preko lijeve strane domaćin kreirao svoju prvu priliku u drugom dijelu kad je u 51. Snažno, ali malo neprecizno, s 14 metara pucao Marić.

Samo minutu kasnije je na drugoj strani zaprijetio iznimno raspoloženi Pašalić koji se s desne strane okomito sjurio u 16-erac domaćina, putem ‘školovao’ svojeg čuvara, a onda snažnim i prizemnim udarcem pokušao iznenaditi Čavlinu koji je ipak, na Marcovu nesreću, dobro pokrio prvi kut i tako obranio pokušaj riječkog reprezentativca.

Igrala se 61. minuta kad je Sopić napravio trostruku izmjenu te je u igru uveo Godu, Jankovića i Obregona umjesto Bogojevića, Fruka i Marića. Sopićev 'team talk' nije urodio plodom, Rijeka je nešto slabije izgledala u uvodnih 15 minuta drugog dijela u odnosu na prvi dio, a strateg Rijeke to je prepoznao pa tako s tri nova igrača pokušao ubrizgati malo svježe krvi i svojoj momčadi vratiti boju u lice.

I vratila im se, točno 10 minuta kasnije.

Korner je izveo Pašalić, Smolčić je napao prvu stativu, manirom najboljeg centarfora svijeta ušao ispred svojeg čuvara pa školski 'trznuo' loptu, na što Čavlina nije imao spremno rješenje. Rijekin Capitan Futuro zabio je svoj drugi pogodak za Rijeku, s tim da na prvijenac u prvenstvu i dalje čeka - 0-1

Nakon tog pogotka Riječani su se, vjerojatno nesvjesno, povukli, ali domaćin svejedno nije uspio kreirati ozbiljniju priliku s kojom bi došli do poravnanja.

Pred sam kraj ogleda, u 90+5. minuti, jedan udarac Mersinaja glavom nije bio dovoljno precizan, otišao je malo pored gola Zlomislića, što je značilo da slavlje Riječana može početi!

Lokomotiva – Rijeka 0-1

Strijelci: Smolčić (71., Pašalić)

Stadion: Nogometni stadion Zagreb , gledatelja: 1868 (od toga 635 gostujućih)

Glavni sudac: Patrik Kolarić (Čakovec), VAR: Dario Bel (Osijek)

Žuti kartoni: Šotiček (Lokomotiva) Galešić, Bogojević, Petrovič, Selahi (Rijeka).

Crveni kartoni: /.

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina – Bartolec, Mersinaj, Kalaica (46. Žilinski), Leovac – Smakaj, Marić – Šotiček, Mudražija (81. Canjuga), Goričan – Čop.

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Bogojević (61. Goda) – Selahi– Pašalić (79. Hodža), Petrovič, Fruk (61. Janković), Pjaca (65. Banda) – Marić (61. Obregon)



Tagovi

HNK RijekaRijekaLokomotiva ZagrebHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti