Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Rijeka utišala Poljud, heroj gostiju Anton Krešić (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 26.02.22. | 19:59

Valdas Dambrauskas je doživio prvi poraz na klupi Hajduka

Rijeka je šokirala Hajduk na Poljudu u 150. Jadranskom derbiju, gosti su slavili s 1:3 u utakmici u kojoj su bili bolja momčad u većem dijelu utakmice. Riječani su iskoristili sve svoje prigode i odlično se branili, a heroj pobjede je stoper Anton Krešić koji je asistirao za prvi gol te postigao treći u samoj završnici dvoboja. Time je ugasio sve nade Splićana da mogu izvući barem bod nakon dva gola minusa poslije prvih 45 minuta.

Trener Hajduka se odlučio na standardnu formaciju i iskusnu postavu, s mladima Biukom i Ljubičićem na klupi. Gostujući trener Tomić je pomalo iznenađujuće na klupi ostavio Murića, pojačao je sredinu terena s pokretljivim Gnezda Čerinom, a u obrani su zaigrali provjereni kadrovi Krešić, Velkovski i Smolčić.

Početak utakmice bio je obostrano oprezan, ali žestok u smislu borbe za svaku loptu i za slobodan prostor. Čvrste duele puštao je sudac Jović, činilo se da je zauzeo kriterij da neće svirati svaki kontakt.

Hajdukovi napadači su čekali pogrešku zadnje linije gostiju, iz jedne takve izrodila se prva prigoda utakmice. Uz liniju su 10. minuti pogriješili Ampem i Smolčić, oduzeta lopta brzo je došla do Nikole Kalinića čiji udarac s ruba kaznenog prostora Labrović odbija u korner.

Rijeka je u idućim minutama uzela loptu u posjed i uskoro došla do vodstva. Nakon kornera kojeg je izborio Ampem u 17. minuti Pavičić je nabacio na glavu Krešića koji prosljeđuje loptu u peterac, a Josip Drmić lako pogađa mrežu između nekoliko obrambenih igrača Splićana.

Bio je to šok za domaće, utihnule su tribine koje su sigurno očekivale drugačiji početak utakmice. Pokušao je Hajduk brzo uzvratiti, u 21. minuti su Bijeli imali nekoliko igrača u gužvi pred vratima, udarac Grgića je blokiran, ali i da je prošao ne bi ništa bilo od toga jer je ranije označeno zaleđe Kalinića.

Idući pokušaj pripao je gostima u 25. minuti, nakon duge akcije lopta je došla do Ampema čiju udarac s 20 metara odlazi pored vrata. Vodstvo je Riječanima omogućilo da kontroliraju ritam utakmice, Splićani su nešto pokušali promijeniti gurajući lopte na Kalinića i Livaju koji su, kao u košarci, igrali leđima prema golu. A to je čvrsta obrana Rijeke znala braniti, su u granici čvrstog duela.

Ionako dobra situacija se za Riječane znatno poboljšala u 33. minuti. U brzoj tranziciji Vučkić je za trenutak pobjegao Elezu i odigrao petom za Pavičića ispred kojeg klizećim startom dobro reagira Katić. Lopta je u nastavku akcije ostala kod Rijeke, Domagoj Pavičić se na lijevoj strani krasnim driblingom riješio trojice Bijelih i ušao u kazneni prostor. Proslijedio je loptu do Harisa Vučkića koji je varkom najprije odgodio udarac, a potom precizno s 15 metara pogodio desni Subašićev kut za velikih 0:2 Rijeke.

Hrabri i dobro organizirani gosti znalački su iskoristili dvije ne previše obećavajuće situacije pred vratima domaćih, a to je unijelo priličnu nervozu u redove Hajduka.

Pokušavali su na silu doći pred vrata Labrovića, nije tu bilo pravih ni smislenih akcija već uzdanja u inspiraciju Livaje i Kalinića. Koji su bili dobro čuvani, čvrsto postavljena obrana Rijeke nije ustuknula pred tandemom od kojeg bi trebale strahovati sve obrane lige.

Do poluvremena je Rijeka sačuvala veliko vodstvo, Tomić je sigurno bio znatno zadovoljniji od Dambrauskasa.

Litavski stručnjak je na poluvremenu povukao prve poteze, u svlačionici su ostali Vuković i Lovrencsics, na njihove pozicije ušli su Fossati i Mikanović.

Očekivano, Hajduk je odmah jurnuo prema vratima Rijeke, s tribina se orio uzvik „hoćemo pobjedu!“, sve osim osvajanja tri boda navijači bi smatrali neuspjehom. Svaki prekid se koristio da bi pred vrata Labrovića došlo što više igrača u bijelim dresovima pa je tako u 51. minuti nakon dugog ubačaja Mikanovića iz auta lopta u gužvi sjela na udarac Eleza kojeg Labrović odbija u korner. Potom u 54. minuti nakon driblinga i slabog udarca Sahitija lopta dolazi do Kalinića čiji udarac u zadnji čas blokira Krešić.

Izdržala je Rijeka desetak minuta žestokog pritiska i postavila se u organizirani dvostruki blok, a kada je trebalo izlazila je u pritisak. Tako je došla do dobre prilike u 62. minuti, Subašić je doslovno dodao loptu u noge Drmića koji je mogao uposliti usamljenog Vučkića, ali se odlučio na dribling i udarac kojeg je blokirao Katić.

Puštala je Rijeka i dalje da igru vode stoperi Hajduka i čekala pogrešku, ali uskoro su gosti sami popustili u obrani. Pogriješio je u dodavanju Ampem, potom su Bijeli odmah prebacili loptu u napad za Kalinića koji je uposlio Sahitija na desnoj strani kaznenog prostora. Ubačaj prema Livaji skrenuo je Krešić, ali lopta je ipak došla do najboljeg strijelaca lige, glavom je iz blizine postigao 22. gol u prvenstvu.

Naravno, odmah je krenula ludnica na tribinama, jedan gol trebao je Hajduku da unese dramu u Jadranski derbi. Slijedile su minute s dosta izmjena na obje strane pa je nalet Splićana malo zaustavljen, ali očekivalo se da ćemo gledati napetu završnicu utakmice.

Trener Hajduka je u igru poslao ofenzivce Mlakara i Biuka, trener Rijeke je pojačavao vezni red Lepinjicom i Liberom. Napao je Hajduk svom snagom, ali ipak nije bilo drame jer su gosti u 86. minuti došli do trećeg gola. Iz prekida s više od 35 metara pred vrata je ubacio Smolčić, pogriješila je obrana Hajduka, Ferro nije najbolje reagirao pa je Anton Krešić između dvojice domaćih nogom poslao loptu u mrežu pored Subašića.

Bio je to konačan kraj nadama Splićana, utihnule su tribine Poljuda, čula se samo pjesma Armade koja je slavila veliku pobjedu Rijeke.

>> TIJEK UTAKMCIE

1.      HNL 25. kolo

HAJDUK – RIJEKA 1:3

 Split, stadion Poljud

Gledatelja: 13000

Sudac: Fran Jović (Zagreb) VAR: Dario Bel (Osijek)

Strijelci: 0:1 Drmić (17') 0:2 Vučkić (33') 1:2 Livaja (69') 1:3 Krešić (86')

Žuti kartoni: Grgić 35', Kalinić 38', Biuk 90' Fossati 90'(Hajduk) Smolčić 38', Solano 41', Ampem 62'(Rijeka)

HAJDUK (3-1-4-2): Subašić – Katić, Elez (85' Biuk), Ferro – Vuković (46' Fossati)– Lovrencsics (46' Mikanović), Grgić, Sahiti (od 77. Mlakar), Melnjak (74' Čolina) – Livaja, N. Kalinić

RIJEKA (3-5-1-1): Labrović – Krešić, Velkovski, Smolčić – Solano, Gnezda Čerin, Selahi (73' Liber), Pavičić, Ampem (73' Vukčević) – Vučkić (83' Lepinjica) – Drmić (90' Čestić)

1.HNL, 25. kolo

Petak, 25. veljače

Slaven Belupo - Hrvatski dragovoljac 1:0

Subota, 26. veljače

Lokomotiva - Gorica 2:0

Hajduk - Rijeka 1:3

Nedjelja, 27. veljače

Šibenik - Istra 1961 15:00

Osijek - Dinamo 18:00



Tagovi

HajdukHMNK RijekaHNK RijekaRijekaPrva HNL

Ostale Vijesti