Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka slavi Merkulova, ruski bek zabio prvi gol u karijeri i odveo Rijeku u finale Kupa u 118. minuti! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 8min | sri. 09.03.22. | 20:38

Odličnu utakmicu odigrao je sastav Gorana Tomića, a Šibenčanin je u svakom segmentu nadmudrio svojeg kolegu na klupi Osijeka koji mu je, očito ne bezrazložno, uoči utakmice komplimentirao da je vjerojatno najbolji trener u HNL-u. Rijeku u finalu čeka Hajduk, a već sad je svima jasno da nas na Poljudu tog 26.svibnja očekuje pravi spektakl

Nogometaši Rijeke drugi su finalist Hrvatskog kupa! Tomićeva momčad na kraju je pobijedila rezultatom 3:2, a Riječani danas slave ruskog braniča Merkulova koji je zabio u 118. minuti i na taj način ponudio još jedan Jadranski derbi za sam kraj prvenstva. Rijeka će se za Rabuzinovo sunce boriti s Hajdukom, a utakmica je na rasporedu 26. svibnja na Poljudu.

Fenomenalnu utakmicu kakvu su Rijeka i Osijek danas odigrali teško je tek tako opisati, a najvažniji trenutak ovog ogleda dogodio se u 118.minuti. Obrana gostiju loše je reagirala, svi kao da su bili jedan korak udaljeni od lopte, dojam je kao da su svi u tom trenutku pomislili ‘muko moja pređi na drugoga’. Merkulov je krenuo u 16-erac kao brzi vlak, varkom se riješio čuvara, a onda desnom, slabijom nogom, odveo Rijeku u finale Kupa. Erupcija oduševljenja uslijedila je na tribinama, Rijeka je u potpunosti zaslužila ovu pobjedu, a za kraj ove sezone uživat ćemo u još jednom Jadranskom derbiju koji će sigurno biti spektakularan. Ako finale bude upola dobro kao ovaj ogled, ppred nama je prava fešta nogometa. A kad je fešta, onda se nikad ne zna kako će ona završiti…

U početku su dva sastava odmjeravali snage, s tim da je lopta više bila u posjedu domaćina, ali su zato gosti prvi priprijetili poluprilikom Miereza koji ipak nije uspio na vrijeme uputiti kvalitetan udarac.

Prvi put tribine su aplaudirale domaćinu u devetoj minuti. Čerin je čisto osvojio loptu na polovici domaćina, uslijedila je polukontra u kojoj je Pavičić kratko uposlio Selahija, on odapeo s više od 25 metara, ali njegov udarac otišao je tek metar iznad gola gostujućeg vratara. Doduše, to gostujućeg vratara treba shvatiti uvjetno, jer Ivušić je rođeni Riječanin koji je još u mlađim uzrastima Rijeku zamijenio milanskim Interom, da bi ga onda put preko Pule i Atene odveo do Osijeka gdje je dogurao do standardanog hrvatskog reprezentativca.

Zanimljiva je bila taktička odluka Tomića da kao središnji od obrambenog trojca utakmicu započne Anton Krešić, dok je Darko Velkovski, trkački inferiorniji, startao na lijevoj strani. Zamisao je bila da Velkovski ‘čitanjem’ neutralizira brzog Grgića kojem je ovo bio prvi start za goste otkako se vratio s posudbe iz Slaven Belupa, baš kao i da u korekciji zatvara leđa Krešiću koji je bio predodređen da vodi zračne bitke s gostujućim ‘bikom’ Mierezom.

I baš je tako i bilo, jer Krešić na početku utakmice ne samo da je bio opasan u defenzivi, već je zabio prvi pogodak Rijeke na današnjij utakmici. Ubačaj sa strane izveo je Čerin, a Krešić je potpuno sam ostao nakon uigrane kretnje igrača Rijeke pa je tako stoper na posudbi iz Atalante, uz malu pomoć vratnice, postigao prvi pogodak na utakmici. Lončar je zaspao, a spavanje se u ovakvim utakmicama kažnjava – 1:0

Proključale su tribine u tom trenutku, Rijeka je naplatila bolju i hrabriju igru te su potpuno zasluženo stigli do vodstva.

No, svega minute kasnije, mogao je Osijek do poravnanja. Velkovski je uputio jedan dalekometni, ali nadasve slabašan udarac. On je zastao u bloku, a onda je uslijedila kontra gostiju. Kleinheisler je uposlio Miereza, on ‘školski’ šutirao, ali Labrović je jako dobro postavljen te brani njegov udarac. Na kraju je opasnost otklonio Čestić, a u nastavku napada nije gostu nisu uspjeli kreirati još jednu opasnu situaciju.

Uslijedilo je malo zatišje, bila je to taktička bitka na sredini terena koju je domaćin bolje kontrolirao, a prvi opasniji pokušaj dogodio se u 31. minuti kad je Vučkić osvojio jedan zračni duel, mirno primirio loptu za Drmića koji nije bio suviše odlučan što napraviti. Gledao je kapetan Rijeke prema desnoj strani, onda ‘baci oko’ što radi Ivušić, a na kraju se odlučio za udarac koji reprezentativnom vrataru nije zadao prevelike problem.

Iako je Rijeka bila naoko bolja, Osijek je konstantno prijetio. Dojam je da im je nedostajao onaj završni pas ili pak konkretan udarac da ugroze Labrovića, a ta sterilnost ponekad ih je koštala bodova. Naročito u prvom dijelu sezone…

Znao je to Bjelica, ove zime je planski kupovao, a baš su dvojica ‘novajlija’ u momčadi kreirali izjednačujući pogodak. Domaćin, kao da je na treningu, je igrao poluaktivno, a to su naplatili Marin Leovac koji je sjajno asistirao i Mijo Caktaš koji je još jednom utrčao iz drugog plana i pokazao kako je Rijeka njegova ‘mušterija’, nevisno ima li na sebi dres Hajduka, Osijeka ili nekog drugog. Pokazao je Caktaš svoju kvalitetu, prilike kao što je ova on zatovrenih očiju pretvara u pogodak te ponovio isto ono što je prije otprilike godinu dana igrao za Hajduk – najtjerao glasnu Rujevicu da uthine – 1:1

Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao pa su tako na predah obje momčadi otišle relativno zadovoljne, s tim da je ipak nešto više osmjeha bilo na licima igrača Osijeka.

Bjelica je očito imao što za reći svojim igračima u svlačionici, jer u prvim minutama nastavka na terenu je bio samo Osijek.

Prvo je Caktaš zaprijetio nakon svega 20-ak sekundi igre u nastavku, da bi isti igrač bio blizu pogotka i u 47.minuti kad je Labrović sjajno zatvorio prvu stativu i obranio udarac danas najboljeg pojedinca gostiju.

Osijek je krenuo igrati bolje kad je trener gostiju odlučio promijeniti sustav te je u obrani igrao s četvoricom, dok je lijevi stoper Javhen Čeberko pritom prebačen na mjesto defenzivnog veznog. Tomić je odgovorio istom formacijom u 60.minuti kad je napravljena dvostruka izmjena (Lepinjica i Ampem su ušli u igru), a sve to je očito plod razmišljanja domaćeg stratega da gosti u igri 1 na 1 ne mogu parirati njegovim igračima.

Robert Murić ušao je u igru u 60. minuti, a pet minuta kasnije pokazao je zašto ga u Rijeci toliko vole. Kad su svi očekivali ubačaj, Murić je iz slobodnog udarca odlučio direktno zapucati na gol Osijeka. Ivušić je, uz manje probleme, taj pokušaj sedmice Rijeke neutralizirao, da bi onda u nastavku igre Čerin uputio mlak udarac iz veoma dobre pozicije.

U jednom trenutku je malo zaiskrilo uz sam rub terena, Strukan se odlučio na solomonsko riješenje pa je udijelio žute kartone Čerinu i vječno nervoznom Kleinheisleru, a svega nekoliko sekudni kasnije opomenu je zaradio i trener gostiju zbog prigovora.

Ni jedan od 7225 gledatelja u 75. minuti nije mogao predvidjeti na koju stranu će otići utakmica. Bila je jedna ravnopravna borba u kojoj su oba sastava imala svoje prilike, ali svega minute kasnije, kaptan Rijeke odlučio je pokazati svoju klasu.

Murić je maestralno uposlio Pavičića, igrači poput njega naprosto vide što drugi ne mogu, a iako je prvi udarac desetke Rijeke obranio Ivušić, na odbijenoj lopti vrebao je lisac Drmić koji mirno zabija. Proključale su tribine, i to potpuno zasluženo. Rijeka je pokazala gard, nije se prepala skupih pojačanja gostiju, a iako se već godinama ‘raspadaju’, demonstirali su kako se šampionski mentalitet stvara godinama, a ne u nekoliko prijelaznih rokova. A to je nešto što vrijedi i za druge klubove – 2:1

U posljednih 15-ak minuta su gosti bili nešto ofeziniji, stalno su pleli mrežu oko gola Rijeke, ali konkretan učinak je izostao. Od svih tih prilika, iznjedrila se jedna Riječana, a na kraju je udarac Libera u posljednoj minuti regularnog dijela utakmice od bloka završio u korneru.

Rijeka se već pripremala na put za Split, slavlje samo što nije počelo, ali onda je uslijedio hladan tuš u drugoj minuti dodanog vremena. Pokazao je Mance još jednom da je pravi jocker s klupe, da pršti od samopouzdanja, a sad je na asistenciju Miereza pokazao da u njemu čuči sjajan igrač. Riječanin je presudio Riječanima…

Do kraja utakmice Rijeka je krenula svim silama u napad, ali do pogotka nisu mogli. Putnika u finale tako ipak nismo dobili u regularnom dijelu utakmice, a igrači Rijeke jednostavno nisu mogli vjerovati što ih je snašlo u samom završetku utakmice.

No, u problemima se našao i trener gostujućeg sastava Nenad Bejlica, jer odmah kako je sudac označio kraj regularnih 90 minuta, Mance se Bjelici požalio na ozljedu. Riječanin na privremenom radu u Osijeku je ušao, zabio i onda izašao. I sve to u manje od 10 minuta provedenih na terenu…

U 100. minuti je sjajnu priliku propustio Abass, da bi se praktički minutu kasnije u stopostonoj prililici našao Fućak, ali mu je u udarac sjajno ušao Labrović koji je u tom trenutku spasio Rijeku.

Četiri minute kasnije Rijeka je mogla i treći put do vodstva, ali udarac Velkovskog fenimenalno zaustavio Ivušić.

Sve ono što smo danas gledali na Rujevici ulazi u anale hrvatskog nogometa. Bez ikakvog pretjerivanja, bila je to jedna od najboljih utakmica u povijesti Kup natjecanja. Tko god je danas gledao ovaj ogled, sigurno nije bio razočaran.

U drugom produžetku praktički nije bilo istaknutih prilika, ali onda se praktički niotkud pojavio Rus Merkulov koji se kao brzi vlak sjurio u 16-erac i onda u maniri rasnog strijelca matirao Ivušića koji je u ovoj situaciji bio potpuno nemoćan.

Emocije, usklici oduševljenja, skakanje i snažni zagrljaji… Sve to krajičkom oka vidjeli smo u tom trenutku na Rujevici. Slavlje je moglo krenuti, a sigurni smo kako isto neće tako brzi prestati. Rijeka se plasirala u finale Kupa, a ova utakmica spade u nekoliko najboljih ove sezone.

Spomenimo za kraj kako ovog vikenda nogometaši Rijeke u sklopu 27. kola 1.HNL gostuju u Kranjčevićevoj kod Slaven Belupa, dok Osijek dočekuje Goricu u Gradskom vrtu.

RIJEKA – OSIJEK 2:2 (nakon produžetaka 3:2)

Stadion: Rujevica

Sudac: Duje Strukan VAR: Ante Čuljak

Strijelci: 1:0 Krešić (20’), 1:1 Caktaš (42’), 2:1 Drmić (76’), Mance (90+2’), 3:2 Merkulov (118’)

Jedanaesterci:

Žuti kartoni: Drmić, Čerin (Rijeka) Fiolić, Leovac, Kleinheisler, Bjelica(trener), Fućak, Mance (Osijek)

Crveni kartoni: /

Rijeka (3-5-1-1): Labrović – Čestić (54’ Ampem), Krešić, Velkovski – Bušnja (54’ Lepinjica), Selahi (96’ Abass), Čerin (86’ Liber), Pavičić, Vukčević (96’ Merkulov) – Vučkić (60’ Murić) - Drmić

Osijek (3-5-1-1): Ivušić – Lončar, Škorić (75’ Jugović), Čeberko – Grgić, Fiolić (69’ Lovrić), Žaper, Caktaš (69’ Fućak) , Leovac – Kleinheisler (85’ Mance, 91’ Hiroš) – Mierez (115’ Bohar)

 

Hrvatski kup, polufinale

2. ožujka

Hajduk - Gorica 2:1

9. ožujka

Rijeka – Osijek 2:2 (nakon produžetaka 3:2)

Finale, 26. svibnja, Split

Hajduk - Rijeka

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Ostale Vijesti