Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Rijeka se poigrala s Rudešom i bez ikakvog stresa došla do rutinske pobjede

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 30.03.24. | 18:45

Od prvog sučevog zvižduka bilo je jasno kakvu ćemo utakmicu gledati i, bez da se netko naljuti, tko će na kraju slaviti...

Nije Željko Sopić tip kojeg ćete često vidjeti s osmjehom od uha do uha, ali ove subote ni on nije mogao ostati hladan kao špricer nakon što je njegova momčad s uvjerljivih 3-0 svladala Rudeš i tako upisala svoju 10. pobjedu u proljetnom dijelu sezone! Rudeš, jednostavno, nije na razini lidera prvenstva, a mirnu pobjedu gostiju potpisali su Pašalić (9.), Marić (53.) te Selahi (56.). Riječane na istom stadionu za četiri dana očekuje ogled protiv Lokomotive u polufinalu Kupa, dok sljedećeg vikenda na Rujevici dočekuju Hajduk u jednom od važnijih Jadranskih derbija u novo doba.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije nego što se bacimo na zbivanja na terenu, valja odvrtjeti film sat vremena unazad i trenutak kad su izašli službeni zapisnici. Sopić je iznenadio, Pjaca je startao na klupi, Galešić i Marić također, ali sve je to ‘mačji kašalj’ u odnosu na Rudeš. U zapisniku nije bilo kapetana Markovića, njegove rezerve Kralja, najboljeg igrača Ćorića, zimskog pojačanja Karačića… Budući da je Rudeš za vrijeme reprezentativne stanke svladao Celje, lidera Prve slovenske nogometne lige, nije teško zaključiti da unazad sedam dana nešto ozbiljno dogodilo, s tim da su nam iz kluba na upit samo ‘slegnuli ramenima’.

Podstanar Rudeš, koji se nakon današnje utakmice vraća svojem pravom ‘domu’, je u početnih 11 imao dva juniora (vratar Eugen Ciban i lijevi bek Lukas Magđinski), a na klupi njih još pet. Očekivalo se tako da će lider HNL-a doći do rutinske pobjede s kojim će si barem na par sati svojim prvim konkurentima na +7 (Hajduk), odnosno +8 (Dinamo), a na kraju cijele priče to se i dogodilo.

Rijeka se od prvog sučevog zvižduka nametnula, razlika u kvaliteti bila je potpuno jasna, a nakon dvije (polu)prilike Ivanovića (6.) i Smolčića (8.), gosti su u zasluženo vodstvo došli kad je devetoj minuti precizan bio Pašalić. Riječani su kratko izveli korner, Pašalić je prihvatio jedno kratko dodavanje Fruka pa onda s 18 metara, nakon što se prethodno riješio dvojice igrača, prizemnim udarcem svladao mladog i neiskusnog Cibana. Bio je to prvi pogodak hrvatskog reprezentativca u HNL-u nakon 154 dana posta – 0-1

Nakon 15-ak minuta utakmice, koliko god to čudno zvučalo, stvari su bile potpuno jasne. Da nije bilo Armade, koja je glasno bodrila svoje miljenika od prve minute, dojam bi bio kao da se prati prijateljska utakmica dva kluba koja ni po čemu ne mogu u istu rečenicu.

Franjo Ivanović u 22. je minuti, nakon finog ubačaja Gode s lijeve strane, precizno tukao glavom, ali ne i dovoljno snažno pa je tako mladi vratar iz Jastrebarskog uspio obraniti njegov pokušaj.

Rudeš se oslanjao na preskakanje igre, odnosno primarna ideja bila je dugom loptom pronaći Petkovića koji je nastojao pobjeći Mitroviću i Dilaveru, ali taj plan igre nije se pokazao najboljim rješenjem. Doduše, teško da bi neki drugi plan bio uspješniji, ali to je sad druga priča.

Marco Pašalić iz Egipta se vratio raspoložen. U 35. je opalio prema golu Cibana direktno iz kornera, ali vratar Rudeša bio je spreman. Minutu kasnije je s 25 metara snažno opalio i Janković, no tijelo mu je ostalo malo previše nagnuto unazad pa je tako njegov pokušaj otišao visoko preko gola. Četiri minute kasnije, iz nešto bolje pozicije, snažno je tukao i Selahi, a to je ujedno bila i posljednja prilika vrijedna spomena u prvom dijelu.

Iako je njegova momčad imala minimalno vodstvo te Rudeš nije uputio nijedan opasan udarac prema golu Rijeke, Sopić je jako dobro znao da njegovoj momčadi treba minimalno još jedan pogodak kako neki ‘zalutali metak’ ne bi napravio probleme lideru prvenstva.

U drugom dijelu Rijeka je rano povećala vodstvo.

Pjaca i Marić u igru su ušli u 52. minuti, a samo 30-ak sekundi kasnije, posuđeni napadač Monze, kojem život na Kvarneru očito jako godi, zabio je svoj drugi pogodak otkako se vratio u hrvatski nogomet. Pašalić je s 18 metara pogodio vratnicu, lopta se odbila na nogu devetke Rijeke, a on takve prilike zatvorenih očiju pretvara u pogodak - 0-2

I onda, u 56. minuti, kraj priče u Kranjčevićevoj. Ciban je boksao loptu nakon kornera Fruka, ona je došla do Mitrovića koji ju odlaže za Selahija, a veznjak Rijeke silovito, uz pomoć vratnice, stavlja točku na (R)i - 0-3

Nakon što je Rijeka postigla treći pogodak, gotovo pa svi na tribinama kao da su samo čekali da prođe tih posljednji pola sata i da se u miru mogu zaputiti svojim kućama. Rijeka je većinski držala loptu, dok Rudeš nije mogao, a ni znao kako, zaprijetiti Labroviću koji se u ovih 90 minuta lijepo odmorio.

S ova tri boda Rijeka je dodatno pobjegla svojim konkurentima, dok je svima u Rudešu prilično jasno kako će sljedeće sezone u svojem SC Rudešu igrati utakmice Prve nogometne lige.

Rudeš – Rijeka 0-3

Strijelci: 0-1 Pašalić (9., Fruk), 0-2 Marić (53.), 0-3 Selahi (56., Mitrović)

Stadion: Nogometni stadion Zagreb, gledatelja: 920 (700 gostujućih navijača).

Glavni sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac), VAR: Patrik Kolarić (Čakovec).

Žuti kartoni: Latković (Rudeš)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Dilaver, Mitrović, Goda – Selahi (61. Petrovič) – Pašalić, Fruk (61. Bogojević), Hodža (71. Galešić), Janković (52. Pjaca) - Ivanović (52. Marić)

Rudeš (4-2-3-1): Ciban - Šehić, Pavlović, Mrčela, Magđinski (79. Camara) – Pasariček (72. Kuzmanić), Vukmanović - Mašala (46. Topić), Brajković (46. Špeljak), Latković - Petković (62. Grezda)



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK RudešRudešHrvatska nogometna ligaHNLMarco Pašalić

Ostale Vijesti