Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Rijeka rutinski do četvrtifinala Kupa, Ivanović dvostruki stijelac

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 05.12.23. | 15:16

Vrlo dobru utakmicu odigrali su nogometaši Željka Sopića koji nisu dopustili iznenađenje u Vinkovcima

Kombinirana momčad Rijeke s rutinskih je 3-1 slavila u Vinkovcima i tako izborila plasman u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa. Za goste je dva pogotka zabio Ivanović (32., 72.), točku na i stavio je Grgić (84.), dok je jedini pogodak za domaći sastav postigao Miljanić (74.)

Prvi udarac na utakmici vidjeli smo u 5. minuti kad je s vrha 16-erca zapucao Pejić, ali pokušaj domaćeg ofenzivca je lako ukrotio budući broj jedan Rijeke, a trenutno zamjena za Nediljka Labrovića, Martin Zlomislić.

Dvije minute kasnije gosti su uzvratili preko Grgića koji se zavukao iza leđa svojeg čuvara nakon lijepog dodavanja Petroviča, ali je pokušaj desnog krila Rijeke s kojih 10-ak metara iskosa lijepo obranio Križanović koji je prije dolaska u Cibaliju branio boje Intera iz Zaprešića gdje je zapeo za oko čak i ljudima iz Rijeke, ali do suradnje na kraju ipak nije došlo pa je tako mladi vratar svoje talente preselio u Vinkovce.

Budući da je Sopić napravio puno promjena u početnih 11, igra Rijeke očekivano nije bila ‘tečna’, ali je u svakom slučaju razliku u kvaliteti bila vidljiva i oku laika. No, ono što je bilo najzanimljivije u prvih 20 minuta utakmice bio je verbalni okršaj glavnog trenera Rijeke i jednog domaćeg navijača koji se potom primirio nakon intervencije redara.

Alen Grgić je u 25.minuti zapucao jednu (polu)priliku, ponovno se istaknuo Križanović kvalitetnom intervencijom, ali 21-godišnji vratar bio je potpuno nemoćan sedam minuta kasnije kad su gosti poveli.

Dugo su Riječani pleli mrežu oko gola Cibalije, a onda je Petrović s 30 metara sjajno prebacio obranu domaćina, Hodža je prvo kvalitetno utrčao u prazan prostor, da bi onda u maniri Brune Petkovića odložio loptu za Franju Ivanović koji je s 10-ak metara rutinski poentirao i tako dogurao do brojke osam u svim natjecanjima ove sezone – 0-1

Pet minuta kasnije Rijeka je umalo povećala svoje vodstvo nakon što je slobodan udarac kvalitetno izveo Ilinković, ali je udarca glavom stasitog Radeljića mladi Križanović uspio neutralizirati.

I onda, svega 30-ak sekundi nakon tog pokušaja stopera Rijeke, domaćin je mogao izjednačiti.

Igrala se 37.minuta utakmice, sjajnu dubinsku loptu s 25 metara odigrao je Pejić, hitronogi Miljanić je pravovremeno utrčao u prazan prostor pa onda s osam metara iskosa uputio udarac, ali je Martin Zlomislić pravovremeno istrčao s gol-linije, skratio kut nekadašnjem igraču Dinama, Hajduka i Osijeka te u konačnici obranio njegov udarac.

Svega par sekundi prije nego što je Mario Zebec označio kraj prvih 45 minuta, Franjo Ivanović propustio je realizirati stopostotnu priliku s kojom bi njegova momčad imala puno komotniju situaciju uoči drugog dijela. Grgić se izvukao na lijevu stranu, odigrao je jednu kvalitetnu prizemnu povratnu loptu za napadača Rijeke koji se nalazio na kojih 7-8 metara, ali kako ni sam nije znao bi li pucao ili primio loptu, na kraju nije napravio ništa od navedenog već ju je samo dodao u naručje mladog Križanovića.

Nakon prvog poluvremena Rijeka je zaslužena bila u vodstvu, s tim da je i domaći sastav imao dvije (polu)prilike, no Zlomislić je u oba navrata kvalitetno reagirao.

Gosti su već u drugi minuti nastavka umalo povećali svoje vodstvo nakon što je Radeljić, koji je ostao u napadu nakon prethodnog udarca iz kuta, kao martinela spustio loptu za Smolčića, ali pokušaj danas lijevog beka Rijeke otišao je metar-metar i pol pored gola.

“Naš dom više od stoljeća broji, nevoljama se inati, samo dragog Boga se boji, srušiti se neće nikada jer na čvrstom temelju stoji”, poruka je koju su na tribinama razvili Ultrasi, navijači vinkovačke momčad, koji su ostali vjerni svojoj Cibaliji i u ovim teškim vremenima za klub.

Franjo Ivanović je igrač kojem nije problem naći u prilici za postizanjem pogotka, ali mladi napadač Rijeke, koji je nedavno proslavio svoj 20. rođendan, još će morati podosta poraditi na svojoj realizaciji kako bi dosegao visine koje mu mnogi predviđaju. U 60. minuti je mladi hrvatski reprezentativac dobio kao na pladnju serviranu povratnu loptu koju mu je poslužio Hodža, ali je njegov udarac s 12 metara opet obranio Križanović.

No, ono što nije uspio u 60.minuti, Ivanoviću je pošlo za rukom 12 minuta kasnije. Dugo je trajao napad Rijeke, u 16-ercu domaće momčadi bilo je barem 10 nogometaša, a nakon što je jedan pokušaj Nike Jankovića uspjela blokirati domaća obrana, lopta je u nastavku akcije sletjela ravno na nogu Franje Ivanovića koji je s pet metara iskosa ‘kroz uši’ Križanovića povećao vodstvo svoje momčadi – 0-2

Iako su neki u tom trenutku pomislili da je utakmica s tim pogotkom ‘gotova’, Karlo Miljanić je dvije minute kasnije smanjio prednost gostiju.

Ubačaj sa strane izveo je Bajić, lopta je prošla kroz šumu nogu sve do Zlomislića koji je jako dobro reagirao, ali je na odbijenoj lopti najbrži bio Karlo Miljanić koji je bez ikakvih problema zabija svoj drugi pogodak u Kupu ove sezone. – 1-2

Sopića je taj pogodak prilično naljutio, a da na Kup ne gleda kao neko ‘usputno natjecanje’ vidjelo se i po sljedećoj promjeni koju je napravio budući da je od 80.minute na terenu bio novi hrvatski reprezentativac Marco Pašalić koji je zamijenio dvostrukog strijelaca Franju Ivanovića.

Nade Vinkovčana da mogu doći do remija, a onda i produžetaka, ugasio je Alen Grgić u 84. minuti. Marco Pašalić prebacio je obranu Cibalije, novopečeni Vatreni imao je u planu uposliti Bandu koji se zavukao iza leđa obrane, ali krajnjim naporima su Vinkovčani otklonili opasnost. No, loptu nisu izbacili na sigurno, već samo na nogu Grgića koji je sjajno zabio za 1-3 i tako osigurao mirnu završnicu utakmice svojoj momčadi. – 1-3

Ždrijeb četvrtfinala Hrvatskog nogometnog kupa bit će za točno šest dana (ponedjeljak, 11. prosinca), a posljednjeg sudionika saznat ćemo nakon što u Varaždinu svoju utakmicu odigraju istoimeni domaćin i Istra 1961.

Cibalia – Rijeka 1-3

Strijelci: 0-1 Ivanović (32., Hodža), 0-2 Ivanović (72.), 1-2 Miljanić (74.), 1-3 Grgić (84.)

Stadion: Gradski stadion Vinkovci, gledatelja: 1000.

Glavni sudac: Mario Zebec (Zagreb).

Žuti kartoni: Vrdoljak, Pejić, Belančić (Cibalia)

Crveni kartoni: /.

Cibalia (4-2-3-1): Križanović – Išasegi, Lasić, Belančić, Crnčec – Bosak (90. Šarić), Pereira – Bajić (77. Lišnić, Vrdoljak (90. Bujić), Pejić (82. Caimanque) – Miljanić (90. Soldo)

Rijeka (4-3-3): Zlomislić – Bogojević (63. Yansane), Galešić, Radeljić, Smolčić – Ilinković (46. Veiga), Petrovič (63. Banda), Hodža – Grgić (87. Juncaj), Ivanović (80. Pašalić), Janković



Tagovi

Hrvatski nogometni kupHNK RijekaRijekaCibaliaFranjo IvanovićAlen Grgić

Ostale Vijesti