Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Rijeka igrala 45 minuta pa stala, Janković dao, Janković uzeo

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 22.10.23. | 16:52

Gosti su bili bolji u prvom, a domaćin u drugom dijelu pa je tako remi na kraju i najrealniji ishod

Svakome po poluvrijeme, svakome po bod. Nogometaši Istre 1961 i Rijeke odigrali su utakmicu bez pobjednika na Aldo Drosini (1-1), s tim da ovaj ogled nije bio pretjerano velika reklama za HNL. Goste je Janković doveo u vodstvo u 22. minuti, ali je onda isti igrač zakasnio u markiranju Mlinara u 49. minuti kad je veznjak Istre 1961 postavio konačan rezultat pa se tako može reći da je Janković dao, a na kraju i uzeo slavlje Rijeci. Momčad s Kvarnera ostala je na vrhu HNL-a, ali žalit će za propuštenim prilikama u prvom dijelu, naročito onim Ivanovića, baš kao što Vuk neće tako lako preboliti sjajan udarac iz 51. minute koji je prohujao pored gola Rijeke svega dvije minute nakon što je domaćin došao do poravnanja. Riječani tako ipak nisu uspjeli doći do svoje pete uzastopne pobjede u HNL-u, dok su Puljani zasluženo došli do boda nakon četiri vezana prvenstvena poraza.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prvih 10 minuta nismo vidjeli praktički ništa, da bi onda u 11. Rijeka povela. Janković je povukao loptu kroz sredinu terena, kratkim dodavanjem uposlio je Pašalića koji je otišao skroz na lijevu stranu, on je potom s kojih 14 metara iskosa svladao Majkića, ali krilni napadač Rijeke bio je kojih pola metra u zaleđu zbog čega je njegov pogodak opravdano poništen.

Teren je bio iznimno spor pa je tako Riječanima, koji gaje tranzicijski nogomet, bilo prilično teško kreirati ozbiljniju priliku. Istra 1961 se branila zonski, tek povremeno bi se njihove linije podigle, ali primarna ideja je bila suziti međuprostor između vezne i napadačke linije gostiju kako Janković i Fruk ne bi imali prostora za razmahati se.

Domaćin je prvi put zaprijetio, ako to možemo uopće tako nazvati, u 17. minuti, no dalekometni udarac Blagojevića Labrović je lako ukrotio. Dvije minute kasnije je Fruk tukao iz slobodnog udaraca, ali njegov pokušaj s 25 metara iskosa nije išao u okvir gola kojeg je čuvao nekadašnji junior Rijeke, Lovro Majkić.

Gosti su poveli u 22. minuti. Udarac iz kuta kratko je izveden, lopta je bila kod Fruka koji je potom ‘odgodio’ za Jankovića, a on je onda s 28 metara odlučio prizemnim udarcem testirati budnost Majkića. Jaković ima ‘bombu’, to svi znaju, a iako je vratar Istre 1961 ‘bio na lopti’, Hujber je malo promijenio smjer udarca najboljeg riječkog topnika što je bilo dovoljno da gosti dođu do prednosti. I to zaslužene prednosti – 0-1

U 26. minuti je malo nedostajalo da Rijeka poveća svoje vodstvo. Opet je udarac iz kuta bio problematičan za Zeleno-žute. Sada je lopta išla na prvu vratnicu, sjajan prijenos na drugu stativu napravio je Smolčić, ali za pola koraka je prekratak ostao Goda koji nije uspio dobro zahvatiti loptu i rutinski ju pospremiti u mrežu.

Uslijedilo je manje zatišje, da bi onda iz slobodnog udarca, s praktički iste pozicije s koje je tukao 20 minuta ranije Fruk, tukao i Pašalić, ali je njegov udarac ipak zapeo u živom zidu. Loš travnjak radio je velike probleme i jednim i drugima. Budući da je ‘pas igru’ bilo nemoguće uspostaviti, obje su se momčadi odlučile dugim loptama tražiti svoje napadače, s tim da je Rijeka bila nešto konkretnija.

Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo dvije dobre prilike Rijeke, ali u oba navrata je Majkić sjajno intervenirao na udarce Ivanovića. Prvo je u 43. minuti nogom obranio udarac riječkog napadača iskosa s 14 metara, da bi onda u dvije minute kasnije fenomenalno intervenirao nakon što je isti igrač pucao s 15 metara. Lopta je promijenila smjer od bloka domaćih braniča, ali se Majkić sjajno snašao te rukom obranio ono što se u jednom trenutku učinilo kao siguran pogodak.

Istrijani su mogli biti zadovoljni da su nakon prvih 45 minuta gubili samo 1-0, dok su Riječani mogli žaliti da njihovo vodstvo nije bilo još uvjerljivije.

I kako to u nogometu obično biva, za brojne promašaje dođe kazna.

Puljani su prvi put na utakmici ozbiljnije prešli centar u četvrtoj minuti drugog dijela. Kadušić je projurio po lijevoj strani, njegov prizmeni ubačaj/povratna lopta išla je prema drugoj vratnici, Janković nije najbolje ispratio Mlinara, a dokapetan Puljana potom je lagano zabio za izjednačenje – 1-1

I onda, dvije minute kasnije, centimetre su dijelili domaćina da ne preokrenu rezultat. Vuk je sjajno pucao s 16 metara iskosa, Labrović se bacio, ali nije mogao do lopte, ali na njegovu sreću udarac nekadašnjeg igrača Rijeke otišao je centimetar ili dva pored gola.

Pogodak Mlinara pokazao se kao veliki vjetar u leđa za domaće igrače koji kao da su tek onda uvidjeli da mogu parirati lideru HNL-a. 

Igrala se 57. minuta kad je Istra 1961 propustila svoju drugu veliku priliku nakon što su zabili za 1-1. Bila je to uigrana kombinacija iz udarca iz kuta, na kraju je Marešić bio taj koji je pucao s kojih šest metara, ali njegov udarac otišao je visoko preko gola. Tražili su Zeleno-žuti kazneni udarac u toj situaciji budući da je nakon pokušaja Marešića došlo do kontakta između njega i Mitrovića, ali Čulina je na to samo zahtjeve Puljana samo odmahnuo rukom.

David Catala je očito odradio jedan sjajan motivacijski govor u svlačionici budući da je Istra 1961 u prvih 20 minuta u drugom dijelu u potpunosti ‘izdominirala’ goste s Kvarnera. Elias Filet pokazao se kao dosta zanimljiv igrač koji se dobro snalazi u situacijama jedan na jedan, a to je pokazao u 65.minuti kad se sjajno riješio Smolčića, ali onda njegov ubačaj nije završio tamo gdje je on naumio, a to je bila noga nekog od njegovih suigrača.

Imala je u 78. minuti Rijeka jednu dobru priliku preko Yansanea, ali igrač koji je posljednji pojačao riječke redove nije uspio s peterca prebaciti Majkića koji mu je pravovremeno ušao u udarac.

Do kraja utakmice nije bilo konkretnijih prilika pa su se tako i jedni i drugi morali zadovoljiti bodom. Što je, kad se podvuče crta, možda i najrealnijih ishod.

Istra 1961 – Rijeka 1-1

Strijelci: 0-1 Janković (22., Fruk), 1-1 Mlinar (49., Kadušić).

Stadion: Aldo Drosina, gledatelja: 3600.

Glavni sudac: Ante Čulina (Zagreb), pomoćnici: Luka Pušić (Zagreb), Dario Kolarević (Zagreb), četvrti sudac: Jakov Titlić (Potravlje), VAR: Ante Čuljak (Zagreb), AVAR: Hrvoje Radić (Split).

Žuti kartoni: Hujber, Marešić, Mlinar (Istra 1961), Fruk (Rijeka).

Crveni kartoni: /

Istra 1961 (4-1-4-1): Majkić - Hujber, Marešić, Majstrović, Devetak – Blagojević (80. Bjorkander) – Vuk (89. Douglas), Mlinar, Maurić (67. Čuić), Kadušić (80. Lisica) – Filet (89. Lawal)

Rijeka (4-1-4-1): Labrović - Smolčić, Galešić, MItrović, Goda – Selahi (80. Selahi) – Pašalić (66. Yansane), Fruk (87. Bogojević), Janković, Pjaca (67. Banda) – Ivanović (80. Obragon)



Tagovi

Istra 1961HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti