MASSIMO PINCA/Action Images
MASSIMO PINCA/Action Images

Riječanin postao kapetan i desetka Juventusa: Cilj je postati reprezentativac i igrač za Ligu petice

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 20.10.21. | 09:34

Zanimljivo, pored Messija, Ronalda i Modrića njegov uzor je Novak Đoković.

Sve veći broj hrvatskih nogometaša prije punoljetnosti prelazi u velike klubove. Posljednji primjer je Lovro Zvonarek, jedan od najvećih talenta u povijesti Slaven Belupa koji je nedavno dogovorio suradnju s Bayern Munchenom, dok smo zimus vidjeli transfer Rocca Žikovića u Red Bull Salzburg.

Zvonarek je prethodno igrao (točnije još uvijek igra) za Slaven Belupo, a Žiković za Istru 1961, a iako su oba kluba već godinama dio prvoligaške elite, transferi Zvonareka, odnosno Žikovića za njih su bili najveći u klupskoj povijesti.

Bilo je toga i ranije, ali sve to nekako prolazi ispod radara dok netko od spomenutih 'ne iskoči'. Onda se interes javnosti ponovno pojavi.

Primjer toga je Gabriel Debeljuh, danas napadač rumunjskog Cluja, koji je sa samo 16 godina prešao iz Rovinja u Torino, ali je onda zaobilazim putem svoje nogometno ime izgradio u Rumunjskoj. Prije dvije godine, Debeljuh je bio član talijanskog četvrtoligaša, igrač koji je prema TM-u vrijedio 50 tisuća eura. Danas? Danas je 25-godišnjak iz Rovinja standardni prvotimac jednog od najvećih rumunjskih klubova i netko tko je sigurno 'na oku' Zlatka Dalića.

Debeljuh je igrao za Torino, ali ga je teža ozljeda koljena usporila u karijeri. U intervjuu za Germanijak ispričao nam je svoju priču, ali on nije posljednji igrač koji je sa zapada Hrvatske preselio u Torino i tamo preko mlađih kategorija nastojao jednog dana doći do prve momčadi talijanskog prvoligaša kojeg danas vodi Ivan Jurić.

Iako je u samom gradu više navijača Torina no Juventusa, bespredmetno bi bilo razglabati koji je klub veći. Uostalom, Juventus je među 10 najvećih klubova na svijetu, a činjenica da jedan Hrvat ujedno i kapetan u mlađim uzrastima je velika stvar. Riječ je o Borni Paniću, ofenzivnom veznjaku koji je prije dvije godine preselio u Torino.

Zanimljivo, Panić nije u Juventus stigao iz Rijeke, već je on ponikao iz akademije „1. gol“ koja je na Kvarneru na iznimnom glasu. Uostalom, vidi se i zašto…

U svojem uzrastu, Panić je kapetan, a na leđima mu stoji broj 10. Velika je to privilegija…

„U Juventusu sam od kolovoza 2019. godine. Primijetili su me na turnirima u Trstu na kojima sam nastupao za riječki klub ‘1. gol’. Juventus je nakon toga pozvao moj klub na međusobni susret u Torinu. U toj utakmici postigao sam pogodak i tada su mi ljudi iz Juventusa pristupili i kazali kako žele da postanem njihov igrač. Tada sam imao 14 godina“, rekao je Borna Panić u razgovoru za Večernji list pa dodao:

„Uzeli su me jer su u meni vidjeli talentiranog igrača, a kad je tako, oni ti daju prostora, ulažu u tebe. Talijanski nogomet najbolji je za razvoj mladog nogometaša, ondje se od tebe traži da kao mlad naučiš donositi odluke i preuzimati odgovornost. Naravno, ja još učim, još se razvijam, ali sve što mi se dogodilo otkad sam Torinu, jako mi je pomoglo“, dodaje talentirani veznjak koje, iznenađujuće, nije uzor netko poput Messija, Ronalda, Modrića…

„Nikada nisam imao uzora među nogometašima. Pokušavam se sam izgrađivati, ujediniti vrline koje bi trebale krasiti svakoga vrhunskog. Divim se karakteru i inteligenciji Novaka Đokovića. Naravno, najbolji nogometaš kojega sam vidio je Messi i njemu se svi dive, ali ne bih rekao da mi je on uzor“, dodao je talentirani veznjak koji je kao svoj konačni cilj u karijeri istaknuo A reprezentaciju i igranje u nekoj od Liga petice.

Cijeli intervju talentiranog veznjaka za Večernji list pročitajte OVDJE


Tagovi

Borna PanićJuventusJuventus juniori

Ostale Vijesti