Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Riječani 'vratili Splićane na početak', Frigan i Marin raspametili Rujevicu, Hajduk bez Livaje kao brod bez kormilara!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 16.04.23. | 19:55

Sjajnu utakmicu odigrala je Rijeka, s 2:0 slavili su u 170. Jadranskom derbiju u kojem su u potpunosti nadigrali svojeg protivnika te su sada prestigli Osijek i dogurali do trećeg mjesta!

Nema Marka Livaje, nema ni Hajduka! Rijeka je danas na rasprodanoj Rujevici razbila splitsku momčad u 170. Jadranskom derbiju, a sama činjenica da je utakmica završila rezultatom 2:0 (Frigan 9., Marin 75.) i da je vratar Ivan Lučić bio najbolji pojedinac gostiju, najbolje oslikava kako je drugoplasirana momčad HNL-a danas izgledala na terenu. Rijeka je bila neumoljiva, hrabra, rastrčana. Igrali su izabranici Sergeja Jakirovića kao da sutra ne postoji te su za to u konačnici i nagrađeni. Velika pobjeda, važni bodovi i… Rijeka je treća! Ono što je djelovalo kao nemoguća misija nakon prvog dijela sezone, Jakiroviću je uspjelo. Čudotvorac i čovjek zaslužan za preporod Rijeke zaslužiuje duboki naklon. I ne samo zbog ove utakmice, već svega što je njegova momčad pokazala otkako ju je preuzeo.

U prvih 45 minuta gledatelji su mogli uživati u jako dobrom nogometu. Na trenutke je to djelovalo poput run 'n' gun košarke kakvu igraju Golden State Wariorrsi, a ono što je kod aktualnog prvaka NBA lige Steph Curry, to je kod Rijeke Matija Frigan.

Talentirani napadač Rijeke kontinuirano napreduje, njegov je ostanak na Rujevici i sljedeće sezone nemoguća misija, jer osim što trči, skače, kliže, pritišće i 'tuče se', on i zabija!

Rijeka je bila dinamičnija i 'gladnija' u otvaranu utakmice, a bolju igru naplatili su u devetoj minuti. Pogodak kojeg je zabio prvi topnik Rijeke najbolje se može objasniti preko navijačke pjesme Armade '60. minuta' u kojoj je ubačen glas Jose Krmpotića koji je svojevremeno rekao „Povratak na Kantridu, sjajna bijela akcija, s lijevoga boka ubačeno, glavom pogođeno, totalna je ludnica…“. Doduše, sada mjesto radnje nije Kantrida, već Rujevica, ali sve ostalo je isto. S lijeve strane je sjajno ubacio Vukčević, talentirani stoper Hajduka Luka Vušković je jako loše pozicioniran, ubačaj je sletio ravno na glavu Frigana koji je 'probušio' Lučića i raspametio sve koji su se u tom trenutku nalazili na stadionu – 1:0

I nakon tog pogotka je Rijeka bila bolja, a dobre prilike u narednih 10 minuta propustili su Frigan, Janković i Dilaver.

Najbliži povećanju vodstva u prvom poluvremenu Rijeka je bila u 22. minuti. Ampem je pobjegao svojim čuvarima, uputio brzu prizemnu loptu u peterac, ali Frigan je ostao zamalo kratak. Što se tiče gostiju iz Splita, oni su prvi put zaprijetili u 25. minuti kad je Pukštas tukao s 15-ak metara, ali je to bio lagan posao za kapetana Rijeke, Nediljka Labrovića.

Hajduk se potom konsolidirao, s tim da je vezna linija i kod jednih i kod drugih bila nevidljiva. U 39.minuti su Splićani imali priliku zaprijetiti iz slobodnog udarca, ali je pokušaj Fossatija zapeo u živom zidu.

Do kraja poluvremena većih prilika nije bilo te se u konačnici na predah otišlo s minimalnom prednošću Rijeke. I to zasluženom, jer baš za taj jedan pogodak je Rijeka u prvih 45 minuta bila bolja od svojeg rivala s juga.

U nastavku je Rijeka umalo sama sebi zabila pogodak već u 48. minuti. Dilaver je jako loše reagirao i vratio loptu Labroviću kojeg su pritisnula dvojica gostujućih ofenzivaca, kapetan Rijeke pokušao je ispucati 'vrući krumpir', ali je Pukštas uspio blokirati Sinjanina. No, umjesto u gol, lopta se odbila tek metar od njega. Gledao je Labrović u Dilavera, pitao ga 'što radiš', a lider riječke obrane je bio svjestan svoje pogreške te se pognute glave vratio na svoju poziciju. Na njegovu sreću, Splićani ju nisu naplatili.

Gosti su u nastavku imali pomoć vjetra koji je puhao u smjeru gola na kojem je stajao Labrović pa je tako Hajduk bio nešto bolji, ali je u 53. minuti Rijeka propustila realizirati kontranapad dva na jedan.

Dugo je loptu vukao Hodža, kao na pladnju sve je servirao za Marina, ali je on, s 13 metara iskosa, iz pozicije koju krilni napadači obožavaju, jako loše pucao. Lučić je bio na pet metara, skratio je kut lijevom krilu Rijeke i u konačnici uhvatio 'živu' loptu. Sjajno je intervenirao vratar Hajduka.

No, ono što je u 56. minuti promašio Frigan valja ubaciti u rubriku 'vjerovali ili ne'. Vušković je grubo kiksao, mladi stoper Hajduka posljednje vrijeme puno griješi (što je i očekivano za nekoga tko je nedavno proslavio 16. rođendan) pa je tako prvi topnik Rijeke s kojih 40-ak metara krenuo sam prema golu Hajduka. Bila je to mat situacija, mogao je Frigan birati gdje će pucati, ali on se odlučio na 'potkopavanje' Lučića što je u konačnici austrijski Hrvat sjajno obranio.

Nakon sat vremena igre Leko je odlučio napraviti trostruku izmjenu (Kalinić, Fossati i Vušković van, Anello, Sahiti i Awaziem), da bi onda koju minutu kasnije prvi put mijenjao i Jakirović. Ne svojom voljom, već prisilno, jer na ozljedu se požalio Dilaver pa je tako umjesto njega na terenu bio Mitrović. Vođu obrane Rijeke Jakirović sigurno ne bi vadio da je postojala i najmanja mogućnost da Dilaver nastavi igrati, ali očito više nije mogao.

Hajduk je imao 'vjetar u leđa', u 70. su čak i zatresli mrežu Labrovića, ali je pogodak Pukštasa opravdano poništen zbog ranijeg zaleđa Awaziema.

U 75. minuti Rijeka je povećala svoje vodstvo. Banda je, pomalo napamet, poslao jednu loptu prema desnoj strani sa sredine igrališta, tamo je Grgić zaboravio na Grgića, on mu utrčava iza leđa i onda s desne strane šalje sjajan prizeman ubačaj prema drugoj vratnici gdje je potpuno usamljen Antonio Marin koji ovoga puta ne griješi – 2:0

Do kraja utakmice je Hajduk nešto pokušavao, ali konkretnije priliku nisu kreirali. Rijeka je zasluženo slavila, Jakirović je transformirao Rijeku koja nije slučajno najbolja momčad proljetnog dijela HNL-a. Eh, da je samo Mišković bio 'pametniji' ovog ljeta i da je Jakirović od početka sezone vodio momčad s Kvarnera, tko zna kako bi prvenstvena tablica danas izgledala…

 

Rijeka - Hajduk 2:0

Strijelci: 1:0 Frigan (9., Vukčević), 2:0 Marin (75., Grgić)

Stadion: Rujevica. Gledatelja: 7749.

Glavni sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), pomoćnici: Ivan Mihalj (Velika Gorica) i Anto Marić (Zagreb), četvrti sudac: Toni Dadić (Zagreb), VAR: Fran Jović (Zagreb), AVAR: Luka Pušić (Zagreb)

Žuti kartoni: Pukštas (Hajduk)

Crveni kartoni: /

Rijeka (4-2-3-1): Labrović - Veiga, Galešić, Dilaver (65. Mitrović), Vukčević (88. Goda) - Hodža, Selahi (74. Banda) - Ampem (74. A. Grgić), Janković, Marin (88. Liber) - Frigan. Trener: Sergej Jakirović.

Hajduk (4-2-3-1): Lučić - Lovrencsics (82. Đolonga), Ferro, Vušković (62. Awaziem), Melnjak - Fossati (62. Sahiti), L. Grgić (75. Čubelić)- Pukštas, Benrahou, Mlakar - N.Kalinić (62. Anello). Trener: Ivan Leko.



Tagovi

HNK RijekaRijekaHajdukMatija FriganAntonio MarinJadranski derbi

Ostale Vijesti