Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Rezultat vara, Dinamo je bio sjajan, priprema za Chelsea vrhunska. Rijeka tjera suze na oči

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.09.22. | 21:43

Dinamo je od prve do zadnje minute odigrao odličnu utakmicu, na krilima fenomenalnog Mislava Oršića, Rijeka je mogla i trebala teže stradati. Modri su s terena ispraćeni povicima 'hoćemo pobjedu!', nakon ove izvedbe navijači vjeruju da ni Chelsea nije bauk

Dinamo je, u uvertiri za Chelsea, 'razbio' Rijeku, mnogo više no što će rezultat (3:1) otkriti. Modri su odigrali fenomenalnu utakmicu, predvođeni jednako fenomenalnim Mislavom Oršićem. Zapravo, nije bilo slabog čovjeka u Čačićevoj momčadi, ako je Thomas Tuchel gledao ovu utakmicu, morat će Dinamo ipak shvatiti ozbiljno, ovo je bila izvedba na razini Lige prvaka. Iako, Dinamo je opet primio gol, nije trebao. Svejedno, Dinamovi igrači ispraćeni su s terena povicima 'hoćemo pobjedu!', nakon ovakve izvedbe navijači vjeruju da ni Chelsea nije bauk.

Bio je gušt gledati Dinamo. Bili su Modri razigrani od prve minute, na poluvremenu imali 2:0, mogli imati i dvostruko, trostruko. Petar Bočkaj na samom je početku zabunom proigrao Djuričina, međutim, nisu Riječani od tog poklona napravili ništa više. I osim toga u prvom dijelu imali su tek jedan pokušaj, kad je nakon jedne solidne akcije Djouarha pucao u Livakovića. Tjera ova Rijeka suze na oči, kad se sjetimo onih momčadi s Rujevice koje su dolazile u Maksimir s pobjedničkim gardom, znale očitati lekciju Dinamu. Ne zvuči suludo, nakon toga što smo vidjeli u prvih 45 minuta da je ova Rijeka puno bliže borbi za ostanak nego za Europu. Ljestvica, možda, ipak ne laže.

Vidjeli smo i nakon osam godina Alena Halilovića na maksimirskom travnjaku. Ali, kao što to nije ista Rijeka, nije ni isti Halilović. 'Desetka' na leđima podsjeća da je nekad bio veliki maksimirski talent, da je njegov potez bacao suparnike na koljena, gledatelje tjerao na pljesak. Tko bi tada, kad je pompozno otišao u Barcelonu, rekao da će se vratiti u ovakvim okolnostima, u Rijekinom dresu. Čini nam se i s ponekim kilogramom viška. Nemoć, potpuna nemoći njega i suigrača. Simbolično mu je na centru uklizala Dinamova 'desetka', Martin Baturina igra nogomet iz ovog vremena, razlika između njega i Halilovića, zapravo je razlika između ovog Dinama i Rijeke.

No, da ne ispadne da je Rijekina slabost kriva što smo u prvom dijelu gledali jednosmjernu utakmicu. Ne, Dinamo je igrao odlično, Modri su štimali u svim linijama, bila je to jedna zrela, prava šampionska partija. Vratio se Josip Šutalo, odmah pokazao klasu, bez obzira na dugu stanku. Bočkaj je vrlo brzo prebrisao ono 'dodavanje' Riječanima, ubacivao je s lijeve strane, te njegove 'kifle' neugodne su svakoj obrani. Bile su i za riječku. Koja je već u 12. minuti ostala bez Krešića, ozlijedio se najviši igrač zadnje linije, Fausto Budicin morao je odmah mijenjati. A Vlasenko je već nakon 30-ak sekundi zaradio žuti karton. Ništa, baš ništa nije Riječanima išlo od ruke.

Gotovo je svaki napad bio vatra pred Labrovićem, Dinamo je nadirao sa svih strana. Prvo je snažnmo pucao Ivanušec, Labrović je dobro odbio udarac. Onda Petkovićev zicer, udarac glavom nakon ubačaja Ristovskog, pokraj gola. Pa je udarac iskušao izdaleka i Ristovski. Potom korner Bočkaja, sjajna lopta za Oršića, on je iz voleja pucao. Zatim je Oršić izveo korner, lopta na glavu Lauritsena, Dinamo je poveo. Treći gol Danca za Dinamo, drugi Rijeci. Nakon toga opet lijepa Dinamova akcija. Dupli pas Oršića i Petkovića, Oršić je bio nezaustavljiv za Riječane, dodao na peterac, tamo je utrčao Špikić i zabio za 2:0. Budicin je samo zamišljeno stajao uz klupu, prekriženih ruku, kao da se i sam pitao što mu je ovo trebalo i zašto uopće mora biti u Maksimiru. Dok je on sređivao misli, poput rukometnog prebrojavanja, s lijeve strane na desnu, Rijekina zadnja linija samo je promatrala što Modri izvode. Ristovski je pucao silovito, preko gola. A najbolju akciju ostavili su domaćini za kraj. Opet su kombinirali Petković i Oršić, Petković glavom spustio za Oršića, on ljevicom gađao suprotnu malu mrežicu, promašio za pokoji centimetar. Tada je ustao i Zapad, čulo se 'Dinamo, Dinamo', jer, Dinamo je stvarno igrao odlično, dominantno, privlačno.

Budicin je na poluvremenu odmah mijenjao i igrač s klupe, novopridošli Lunetta, na ubačaj Halilovića glavom je pucao s nekoliko metara. Livaković je bio na mjestu, siguran. U svom 250. nastupu za Dinamo, nije želio iz prvog ozbiljnijeg pokušaja izazova primiti pogodak. A još je više intrigirala Čačićeva promjena. Josipa Šutala, tek oporavljenog, očekivano je ostavio u svlačionici, a uveo Moharramija, a Ristovskog prebacio na stopera. Igrao je Dinamo i dalje s četvoricom u zadnjoj liniji, ali ta ideja s Ristovskim slutila je na pripremu za Chelsea i moguću promjenu sustava s trojicom stopera. Je li i Čačić na tom tragu? Ušli su kasnije, umjesto Baturine i Ivanušeca, Ljubičić i Ademi, igrali u vezi s Mišićem, je li i to možda neka ideja za utorak? Vjerojatno su pogledi Dinamovih igrača već u 60. minuti krenuli prema Chelseaju, počele su pripreme za tu utakmicu, a svoju je 'pripremu' s odličnim je odradio Mislav Oršić. I bez pogotka bila bi to predstava za pamćenje, a onda je još i zabio. U svom stilu, s lijeve strane, desnicom u suprotni kut. Dolaze Londončani u Zagreb, a znamo da je Mislav protiv njih uvijek posebno nadahnut. Prije njega pucao je dvaput Mišić, pucao je i sam Oršić, probijao Moharrami, bio u šansi Špikić. Pljesak Maksimira pri izlasku iz igre zaslužio je i Petković, opet je bio odličan, raspoložen.

Općenito, Dinamo prije Chelseaja izgleda moćno, prvi put ove sezone bez crne rupe svih 90 minuta, bez trenutaka kad je glava bila ispod vode. I taj zaključak ne može umanjiti niti činjenica da je Rijeka slaba. Opasno slaba.Istina, Rijeka je pred kraj susreta imala smanjila rezultat, gol je u gužvi nakon kornera zabio Vlasenko, prije toga je šansu imao Lunetta, Livaković zaustavio Friganov udarac. No, u tim trenucima Dinamo je već bio spusti nogu s gasa, samo onoga tko nije gledao čitav susret može zavarati ta završnica. Bila je Rijeka puno bliža potopu, nego minimalnom porazu.

Dinamo u idućem kolu gostuje kod Gorice, a Rijeka dočekuje Osijek.

Zagreb. Stadion Maksimir. Gledatelja 5894.

Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Ivan Mihalj (Velika Gorica). VAR: Mario Zebec (Varaždin). AVAR: Jerko Crničić (Vrbovec).

Strijelci: 1:0 - Lauritsen (28., Oršić), 2:0 - Špikić (30., Oršić), 3:0 - Oršić (60., Ivanušec), 3:1 - Vlasenko (84.)

Žuti kartoni: Vlasenko (14.), Liber (43.), Lauritsen (57.), Frigan (68.), Ljubičić (78.)

Crveni karton:

Dinamo (4-3-3): Livaković - Ristovski, J.Šutalo (od 46. Moharrami), Lauritsen, Bočkaj - Mišić, Ivanušec (od 61. Ljubičić), Baturina (od 61. Ademi) - Špikić (od 77. Emreli), Petković (od 67. Drmić), Oršić. Trener: Ante Čačić.

Rijeka (3-5-1-1): Labrović - Smolčić, Krešić (od 12. Vlasenko), Galešić - Grgić, Liber (od 75. Vrančić), Hodža, Djouahra (od 46. Lunetta), Ampem - Halilović (od 65. Frigan) - Djuričin (od 46. Obregon). Trener: Fausto Budicin.

HNL, 8.kolo

Petak, 2.rujna

Dinamo – Rijeka 3:1

Subota, 3. rujna

Varaždin – Gorica 18.55

Osijek – Šibenik 21.05

Nedjelja, 4. rujna

Istra 1961 – Lokomotiva 18.55

Hajduk – Slaven Belupo 21.05



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaMislav OršićAnte Čačić

Ostale Vijesti