Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Rezime sezone - Rijeka: Palikuča će se na ljeto igrati Football Managera, Tomić ove sezone 'ižmikao' momčad skoro do maksimuma

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 30.05.22. | 08:15

"Koliko para, toliko muzike", poznata je izreka koja najbolje oslikava sezonu Rijeke, a iako im se stalno predviđa 'raspad', Rijeka je konstanta hrvatskog nogometa i momčad koja uvijek bude u borbi za trofeje.

Piše: Ižak Ante Sučić

Usprkos porazu u posljednjoj utakmici sezone u kojoj su mogli osvojiti Sunce, Riječani iza sebe imaju – s obzirom na konkurenciju i njihova ulaganja – zadovoljavajuću sezonu u kojoj su ispunili svoje ciljeve s početka – plasman u prve četiri momčadi i nastup u Europi.

OCJENA SEZONE: 7

Rijeka je postala talac svojih uspjeha. Mnogi navijači smatraju da je momčad mogla više, ali ovo kako su odradili sezonu realan je pokazatelj stvari u klubu. Doduše, da nije bilo neočekivanih poraza od Dragovoljca (koji je ove sezone Rijeci uzeo važnih pet bodova) i Gorice, lako je moguće da bi Rijeka bila puno bolja na kraju. Otkako je Damir Mišković preuzeo ulogu prve osobe kluba, kadar Rijeke nikad nije bio slabiji. S druge strane, trener Tomić nikad nije radio s boljim igračima, stoga je spoj bio gotovo pa sjajan. Nakon pobjeda nad Dinamom i Osijekom, na Kvarneru su vjerovali da i Hajduk može pasti u finalu Kupa, ali to se u konačnici ipak nije dogodilo. Tomić je ispunio ciljeve, a Mišković je sigurno zadovoljan što je momčad igrala napadački nogomet što bi (na papiru) mnogim igračima trebalo povećati tržišnu vrijednost. No, oni koji su zabijali ili će se teško prodati za veliki novac (Murić) ili su bili na posudbama (Drmić, Vučkić), stoga će u klubu morati pronaći neki drugi način kako popuniti rupe u proračunu. Najefikasniji napad i tek šesta obrana lige Rijeci je osigurala četvrto mjesto, a da je posljednja linija bila čvršća i kompaktnija konačan ishod sigurno bi bio bolji.

STATISTIKA SEZONE

Ukupno: 47 27 7 13 100:62

HNL: 36 20 5 11 71:51

Kup: 5 4 0 1 20:6

Europa: 6 3 2 1 9:5

NAJBOLJI IGRAČ: Josip Drmić

I nije baš da ste iznenađeni, zar ne? Drmić je jedan od igrača s najvećom reputacijom (koji je k tome u najboljim igračkim godinama) koji je ikada zaigrao u HNL-u, a da njega ove sezone Tomić nije imao na raspolaganju, kako bi sezona Rijeke izgledala teško je uopće zamisliti. Ukupno 25 pogodaka i tri asistencije u 37 nastupa u svim natjecanjima zvuči sjajno, ali kako je, kada i kome zabijao ne da se iščitati iz brojeva. Sjajan igrač, Rijeka će teško naći zamjenu za njega. No, to nije nemoguće, jer isto se mislilo kad su klub napuštali Kramarić i Gavranović, ali bi se uvijek pojavio tu netko novi tko kome bi rujevičke tribine klicale. Veoma dobre sezone imaju još Robert Murić i Domagoj Pavičić, ali Josip Drmić je za jedno koplje bolji.

NAJVEĆE RAZOČARANJE: Sava Arangel-Čestić 

Možda će netko reći da je srpski stoper nepravedno našao na ovom mjestu jer je stigao na zimu, ali kad dolazite u HNL iz njemačkog prvoligaša, u svojem životopisu imate dva nastupa za A reprezentaciju Srbije, Tranfermarkt vas vrednuje na milijun eura i dolazite 'uvesti reda' i povezati konce u obranu, a u konačnici u devet nastupa postignete dva autogola (porazi od Osijeka i Gorice u prvenstvu), tada je teško nekoga drugoga okarakterizirati većim razočarenjem. Darko Velkovski nije imao sezonu za pamćenje, Issah Abass je zabljesnuo pa potonuo (iako od njega nitko ništa nije ni očekivao), dok je Hrvoje Smolčića ove neslavne uloge spasilo tek solidna jesen, iako je na proljeće baš on bio najslabiji igrač Rijeke.

OCJENA TRENERA: 7

Ispunio je cilj. Rijeka je igrala oku ugodan nogomet, stigao je do finala Kupa, a da ga je kojim slučajem uspio osvojiti, bilo bi to najzasluženije Sunce ikada budući da je u četvrtfinalu svladao Dinamo, a u polufinalu Osijek. Može mu se spočitati loša igra obrane, Rijeka je primila puno pogodaka, ali jednako tako ga se mora pohvaliti za sjajne sezone Murića, Pavičića i Drmića koji su pod njegovim vodstvom procvali. Rijeka je zimus zgotovila transfer Smolčića, ne ulazak u Konferencijsku ligu mu nitko ne zamjera jer je PAOK objektivno jači protivnik. Sve u svemu, Tomić je zadovoljio. Da je kojim slučajem uzeo Sunce i da je Rijeka bila u Top 3, ocjena bi bila još veća, ali i ovako je situacija dobra. Neki su ga kritizirali, ali Tomić je u Rijeci pokazao da zna posao. Uostalom, nije ga se slučajno povezivalo s Rapidom ili Ferencvarosom, a vjerojatno bi njegovi rezultati bili još bolji da nije ostao bez Lončara, Galovića i Tomečaka.

LJETNI MERCATO

Već godinama se ponavlja ista priča – Rijeka se raspada. Ipak, već godinama Rijeka izvlači maksimum u mnogim segmentima te je redovno konkurentna. Veliki problem na ljeto činit će odlazak Drmića, Gnezde-Čerina, Krešića i Abassa kojima ističu posudbe, baš kao što novi trener – tkogod on bio – u svlačionici neće imati igrače kao što su Pavičić, Velkovski i Smolčić koji će karijere nastaviti negdje drugdje. Put Rujevice vratit će se mnogi posuđeni igrači, Rijeka bi silom neprilika mogla biti prisiljena napraviti veliki zaokret u klupskoj politici te bi mladi igrači mogli dobiti puno veću ulogu dogodine, ali jasno je da su pojačanje neophodna i da će puno toga ovisiti o Robertu Palikuči i tome kakav će posao odraditi sportski direktor Rijeke. Ne treba zaboraviti da će Rijeka na ljeto sigurno nekoga prodati, u izlogu su Labrović, Ampem, Murić i Frigan, a u slučaju kad bi Rijeka našla kupce za sve navedene, momčad bi se praktički mogla slagati od nule.

PRVIH 11 ZA IDUĆU SEZONU



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNLPrva HNLGoran Tomić

Ostale Vijesti