Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Rezime sezone - Hajduk: Razdoblje s tri trenera spasilo osvajanje Kupa

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.05.23. | 10:00

Hajduk je u sezoni 2022./23. zauzeo 2. mjesto uz učinak od 71 bod i gol-razliku 65-41

Sezonu Hajduka obilježilo je osvajanje Kupa, ali i činjenica da je imao tri trenera, no nijedan nije uspio dovoljno blizu doći Dinamu premda su se Modri nudili, ali je i Hajduk imao svojih problema. Osvajanjem drugog mjesta te uzimanjem Kupa sezonu je na kraju učinio uspješnom. Bio je u stalnom zaostatku za Dinamom, uz povremene prilike koje se su se nudile zbog kikseva kluba iz Maksimira, ali nikako nije došao u situaciju da sam odlučuje o svojoj sudbini, a Dinamo nakon promjene trenera više nije podbacivao, stoga se Hajduk morao zadovoljiti drugim mjestom. Iako se ne radi direktno o prvoj momčadi valja istaknuti i uspjeh juniora koji su igrali finale Lige prvaka mladih te promociju mnogih od njih u prvoj momčadi.

JESU LI OSTVARENI CILJEVI?

U Hajduku se na početku nije govorilo izravno o ciljevima, postojala je tek ambicija da se uzme dupla kruna što je na polusezoni, kada je doveden trener Ivan Leko, to ujedno postalo i cilj koji u konačnici nije ostvaren. Osvajanje Kupa velika je stvar, trofejom je začinjena sezona na slavljenički način. Također, cilj ulaska u skupinu Konferencijske lige također nije ostvaren, jer je Villarreal bio prejak, Hajduk nije imao sreće u ždrijebu, pa je ostao bez Europe, ali zna što mu je činiti da bi u tome uspio u narednoj sezoni.

IGRAČ SEZONE – Marko Livaja

Igrač sezone definitivno je Marko Livaja, najbolji igrač i strijelac lige koji je postigao 19 golova ove sezone dodavši tome još 13 asistencija. Momčad Hajduka bez njega je jednostavno nezamisliva, jer on osim golova i ključnih dodavanja za pogotke svojom prisutnošću na terenu puno znači. Njegovo obećanje da ostaje u bijelom dresu najvjerojatnije do kraja karijere puno znači, jer on osobno ima ambiciju s Hajdukom osvojiti prvenstvo. Protiv Šibenika u posljednjem kolu odigroa je stotu jubilarnu utakmicu za Hajduk, ima nevjerojatnu statistiku od 60 golova i 37 asistencije. Na Darija Melnjaka se nije obraćala posebna pozornosti, on je igrao standardno te bio jedan od najboljih igrača sezone, a odmah do njega je i Jan Mlakar.

TKO JE PODBACIO? – Nikola Kalinić i Filip Krovinović

Teško je za igrača profila Nikole Kalinića reći da je podbačaj, no nije dovoljno igrao ne svojom krivnjom da bi ostavio dubli pečat ove polusezone, jer nije odigrao nijednu cijelu utakmicu. Počeo je tek tri utakmice kao starter, postigao četiri pogotka u prvenstvu, ali je bio žrtva sustava trenera koji je igrao samo s jednim napadačem i imao nekih problema i s ozljedama. Filip Krovinović je uz Marka Livaju najzvučnije ime te igrač od kojega se više očekivalo u smislu statistike. Iako je on diktirao ritam igre i organizirao, dao je samo jedan gol te upisao četiri asistencije u prvenstvu.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Nakon polusezone smo apostrofirali da se puno očekuje od Luke Vuškovića, te da pozornost treba obratiti na Rokasa Pukštasa te Dominika Prpića koji je već bio promoviran. Vušković je ostvario nastup kao najmlađi u povijesti, također ušao u klupske almanahe kao najmlađi strijelac, a na terenu je oscilirao, jer puno se govorilo o njegovu transferu u PSG ili Manchester City. Nakon finala Lige prvaka mladih trener Leko dao mu je odmor, zaigrao je tek u završna dva dvoboja. Međutim, najveće osvježenje je mladi Pukštas koji je odgovorio svim zahtjevima i kada je igrao na krilu, a posebice u veznom redu i njegova vrijednost je zbog sjajnih sposobnosti narasla. Prpić u drugom dijelu sezone nije igrao, on je već duže vrijeme izvan stroja. Nitko nije spominjao Niku Sigura, no on je završnici zbog ozljeda Gerge Lovrencsicsa i Dina Mikanovića postao standardni desni bek premda je u naravi zadnji vezni te je ispao pravo Lekino otkriće.

OCJENA TRENERA

Hajduk su ove sezone vodila tri trenera. Sezonu je poveo Valdas Dambrauskas koji je odmah zaostao za Dinamom te je smijenjen nakon kiksa protiv Šibenika bez obzira što je prošle sezone uzeo Kup. Time je Hajduk pokazao da se ne zadovoljava drugim mjestom i tražio dugoročno rješenje koje nije odmah našao pa je privremeni trener bio Mislav Karoglan koji je ubrzao igru i deset utakmica odradio bez poraza te tako dobio vrlo dobru ocjenu. Ali, ubrzo se predsjednik Lukša Jakobušić na startu nastavka sezone odlučio za trofejnog trenera Ivana Leku misleći da mu on može donijeti duplu krunu. Međutim, Leko je na početku svog mandata igrao u sustavu 3-5-2 te nije polučio željene rezulatat, no kada je nakon poraza u Maksimiru kada je Dinamo dobio 4-0, odlučio igrati 4-2-3-1 što se pokazalo puno boljim. Sama činjenica da je na kraju sezone odigrao osam susreta bez primljenog gola, govorio da je Leko priznao pogrešku jer nije imao profil igrača za svoj sustav. Osvajanje Kupa donosi mu pozitivnu ocjenu, ipak je uzeo trofej i stabilizirao momčad postavivši temelje za narednu sezonu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

Danijel Subašić je u velikom stilu otišao u mirovinu, očekuje se što će odlučiti Nikola Kalinić, hoće li još igrati uopće. Od igrača bi vjerojatno trebao otići Marco Fossati, Toni Borevković isto će teško ostati. Ako Chidozie Awaziem ostane u formi, njegov ostanak bio bio dobitak. Barata se brojkom od 14 igrača koji bi mogli otići, no teško je povjerovati da bi ih moglo biti toliko. Emir Sahiti je odigrao odličnu sezonu, za njega ima upita, moguće je da i on ode u inozemstvo. Hajduk će tražiti pojačanja, od domaćih imena spominju se Lukas Kačavenda i Mihael Žaper, navijači sanjaju povratak Tome Bašića, no od tog neće biti ništa. Izvjestan je povratak Ivana Dolčeka s posudbe iz Šibenika, valja vidjeit može li se on nametnuti. Puno toga u rubrici dolasci značit će i hoće li se ostvariti transfer Vuškovića pa da se s tim novcem posegne za pojačanjima. Yassine Benrahou se pokazao kao pogodak, on je u završnici sezone bio najbolji Hajdukov igrač uz Pukštasa i igrače te kvalitete Hajduk treba tražiti kako bi bio jači i ušao u bitku za Konferencijsku ligu.



Tagovi

HajdukHrvatska nogometna ligaRezime sezoneHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti