Germanijak/Alen Lesički
Germanijak/Alen Lesički

Režić za Germanijak: "Dalić je u Arabiji popularniji od Modrića, a domaćini teško mogu glumiti Maroko"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 15.11.22. | 10:30

Hrvatska će u srijedu u 13 sati u Rijadu odigrati generalku za Mundijal protiv domaćina, Saudijske Arabije. Teško je naći bolju adresu i boljeg sugovornika za razgovor o toj reprezentaciji od trenera Damaca

Hrvatska će sutra (13 sati) u Rijadu odigrati generalku za Mundijal protiv domaćina, Saudijske Arabije. Teško je naći bolju adresu i boljeg sugovornika za razgovor o toj reprezentaciji od Krešimira Režića. Trener Damaca, koji je u taj klub doveo mnogo naših ljudi (zadnji je stigao trener Dino Julardžija i odmaj postao prvak države s mladom momčadi) već je tri godine tamo, što je samo po sebi uspjeh, jer, rijetki se u jednom klubu na Bliskom Istoku zadrže tako dugo.

"Da, kažu da su tri godine ovdje kao devet godina u nekom europskom klubu, haha. Zadovoljan sam, naravno, napravili smo povijesne rezultate u klubu, koji ne spada u najveće u Arabiji, niti je tradicionalno osvajao trofeje, a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo. Otvorene su sve opcije, od ostanka ovdje ili negdje drugdje u ovom dijelu svijeta do povratka kući. Ima vremena.", javio se Režić iz Dubaija gdje je već na pripremama svoje momčadi za nastavak sezone. U Saudijskoj Arabiji klupska je sezona prekinuta prije mjesec dana i zbog reprezentacije koja se priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu. I koja će testirati mogućnosti Vatrenih uoči početka turnira. Što, dakle, očekuje Hrvatsku u Rijadu?

"Saudijska Arabija je dobra reprezentacija, nije za podcjenjivanje, jer do SP-a u Kataru stigla je kao prvoplasirana u skupini s Japanom i Australijom. A to nešto govori. Nogomet je ovdje u ekspanziji, puno se ulaže, na velikim utakmicama stadioni su puni, ponekad i 65 tisuća gledatelja, Saudijci su ludi za nogometom i nije čudno da je sve to dovelo do njihova plasmana u Katar", govori Režić, koji nam je i pobliže opisao Saudijce.

"Svi igrači igraju u tamošnjim klubovima, najviše ih je iz Al Hilala i Al Nassra, a s obzirom na blizinu Katara, imat će i dosta svojih navijača na turniru. U Arabiji već vlada groznica SP-a, iako su u teškoj skupini, očekuju navijači od svoje reprezentacije da ostavi dobar dojam. Teško je, naravno, u grupi protiv Argentine, Meksika i Poljske tražiti prolaz u drugi krug, ali cilj je pokazati se u potivinom svjetlu, dokazati da ovdašnji nogomet napreduje i da protiv svih mogu igrati."

Hrvatska će sigurno privući puno gledatelja, naši igrači tamo su vrlo popularni.

"Čak bih rekao da je u Saudijskoj Arabiji popularniji Zlatko Dalić nego, recimo, Luka Modrić, Radio je tu godinama, njegove uspjehe doživljavaju kao svoje. Naravno, vole Hrvatsku i hrvatsku nogometaše, u Arabiji se jako prate sve najjače lige, tako i naši igrači. Ne sumnjam da će stadion biti pun i odlična atomosfera."

Onako, ugrubo, Saudijska Arabija bi Hrvatskoj valjda trebala biti generalka za Maroko?

"Iskreno, ne znam koliko ima sličnosti, teško domaćini mogu glumiti Maroko, razlika je između nogometa u ovom dijelu Azije i sjevera Afrike. Ali, dobro, ako ćemo gledati protivnike Hrvatske u Kataru, onda su Saudijci najbliži Maroku."

Kakav stil nogometa zagovaraju?

"Saudijci, s obzirom da su u ovom dijelu svijeta među najboljima, vole posjed držati loptu, napadati. To im je osnovna ideja, Međutim, žele se i prilagođavati i razvijati se u drugom smjeru, da znaju odogovoriti suparnicima koji su kvalitetniji, dominantni u posjedu. Zato će i njima ova utakmica biti pravi test za ono što ih čeka na Mundijalu, jer, će protiv svih reprezentacija tamo vjerojatno biti podređeni i morat će im se prilagođavati."

Izbornik je Herve Renard, koji je u Rusiji bio izbornik Maroka, nisu Marokanci bili daleko od plasmana u drugi krug kraj Portugala i Španjolske, kakve igrače ima na raspolaganju u ovoj reprezentaciji.

"Saudijska Arabija neće nas dočekati u najboljem sastavu, ima izbornik dosta problema. Recimo, prvi vratar Abdullah Al Mayouf uopće nije na popisu za SP, ozlijeđen je i zamijenit će ga Al-Owais, inače drugi golman Al Hilala, koji je prije bio prvi vratar reprezentacije, a ove godine u ligi nema ni minutu. Onda, kapetan, Al-Faraj, koji ima 33 godine, također je stalno nešto ozlijeđen. On je dio reprezentacije, ali je pitanje koliko je spreman.Upitan je i Abdulellah Al-Malki,koji je napravio veliki transfer iz Ittihada u Hilal, uz veliku pompu, a nakon toga pokidao križne ligamente. Nema ni minutu nastupa za Hillal, u reprezentaciji je, ali pod velikim upitnikom.", pažljivo secira Režić i nastavlja:

"Nije ni to kraj njihovih problema. Mohamed Kanno, isto veznjak kao i ovi ranije spomenuti, također vuče neke ozljede, nije standardan, nema konitnuitet. On je bio pod suspenzijom lige zbog dva ugovora, s Al Nassrom i Al Hilalom i sad bez nastupa u prvenstvu igra za reprezentaciju. A tu je i ovaj Fahad Al Muwallad, njega nema zbog ove priče oko dopinga, ali on, vjerojatno, ne bi niti bio u prvih 11, nije on jedan do ključnih igrača. Veći je hendikep ako neće igrati lijevi bek Yaser Al-Sharani, koji također ima problema s ozljedama, malo je igrao u prvenstvu. On je jedna od većih zvijezda ove reprezentacije. I, još jedan, napadač Saleh Al-Shehri, tek je počeo igrati pa je izgubio mjesto u momčadi, ima malo nastupa u zadnjih sedam-osam mjeseci. Prvi napadač Arabije sad je Al Buralkan iz Fateha. Uglavnom, imaju Saudijci dosta problema uoči SP-a, ali sigurno će pokušati Hrvatskoj pružiti što bolji otpor, stvarno ih ne treba podcijeniti.", zaključio je Režić ovu iscrpnu analizu.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKrešimir RežićSaudijska ArabijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zlatko Dalić

Ostale Vijesti