Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Revija promašaja i obrana, Aliyuova 'glupost' i Drmićeva presuda u prvom produžetku!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 01.03.23. | 17:45

Vodila je Lokomotiva u Maksimiru, imala u rukama i veće vodstvo, no, nakon puno promašenih šansi Dinamo je izjednačio, a onda u produžecima izborio polufinale Kupa (3:1)

Dinamu je trebalo 120 minuta da izvadi vizu za polufinale Kupa, da slomi Lokomotivu (3:1). U utakmici u kojoj su gosti vodili, imali na pladnju i 0:2, u utakmici koju su obilježelili veliki promašaji i obrane vratara, dvije grede. I u kojoj je Dinamo ipak imao više aduta, jednoga od njih našao je Čačić na klupi. Drmić je ušao na početku prvog produžetka, zabio za 2:1 i nakon toga Lokomotiva se nije uspjela vratiti.

Nije uzalud Ante Čačić odmah nakon derbija počeo razmišljati o Lokomotivi, osjetio je kako bi to mogla biti teška utakmica, opet na gol-razlike, uz borbu do zadnje minute. Svejedno, ostavio je na klupi dvojicu standardnih, Ademija i Ristovskog, dao priliku Bulatu i Moharramiju. S druge strane, Silvijo Čabraja odlučio se za formaciju bez prave špice, 'lažnu devetku' igrao je Aliyu. Pokušao je iznenaditi Modre, imao je predosjećaj da bi ih nakon tog sjajnog derbija uhvatiti na krivoj nozi. U jednoj utakmici, na ispadanje, Lokomotiva, svakako, može računati na trijumf.

Kako je počelo, izgledalo je da će Dinamo nastaviti tamo gdje je stao protiv Hajduka. Već u petoj minuti Ljubičić se našao pred Čavlinom, doduše, malo iskosa. Pokušao je lobati Lokomotivina vratara, ali je on osujetio pokušaj i uhvatio loptu. Imao je priliku i Ivanušec, ali njegov udarac ovaj put nije pronašao cilj. Na drugoj strani prijetila je Lokomotiva, razigran je bio Stojković, međutim, nisu u završnici gosti bili dovoljno odlučni i spretni. Pamti se tek pokušaj Cipetića, nije to bio dobar udarac, iako mu je prethodila lijepa akcija. Generalno, bilo je mirno prvih pola sata, na trenutke i uspavljujuće. A onda je Lokomotiva povela! Sjajna lopta Stojkovića za Goričana na drugoj strani, ispala je čitava Dinamova obrana, Goričan je bio hladni egzekutor. Već više puta viđen scenarij, Lokomotiva je vodila protiv Dinama. No, bio je to početak, utakmica u Maksimiru tek se razbuktala.

U samo pet minuta Dario Špikić prometnuo se u Dinamova tragičara. Prvo je promašio sa sedam-osam metara, lopta je na putu prema golu nekoga pogodila i završila u korneru. No, u samoj završnici prvog dijela, Špikić je promašio 'nemoguće'. Ljubičić ga je proigrao, bio je sam pred Čavlinom, gađao bliži kut, ali Čavlina je odličnom reakcijom spriječio izjednačenje. Veliki promašaj Špikića, ali i velika obrana Čavline. Htio je Čačić odmoriti Ademija, no, već na početku drugog dijela poslao ga je u igru umjesto Bulata. Što će biti ako kapetan ode u Kinu, kako će Dinamo bez njega, ako Ademi ne može predahnuti niti preko tjedna? No, vratimo se šansama, odnosno promašajima.

Bez obzira na taj veliki Špikićev promašeni zicer s kraja prvog dijela, nagrada za 'glupost dana' ipak je završila u rukama Ibrahima Aliyua. Sijevnula je kontra Lokomotive, Šutalo se okliznuo i otvorio put gostima prema Livakoviću. Kulenović je proigrao Cipetića, on odigrao povratnu loptu za Stojkovića. On je, pak, pucao, lopta je išla prema mreži, Livaković je već bio svladan. Međutim, Aliyu, koji je stajao na metar-dva od vrata lagano je ugurao loptu u mrežu, ali, bio je u zaleđu i pogodak je poništen. Uhvatili su se Lokomotivini igrači za glavu, pogledali prema Aliyuu, bio je i on svjestan kakvu je glupost napravio. Umjesto 0:2, već pet minuta kasnije, bilo je 1:1. Duga lopta Mišića sa svoje polovice, preko Lokomotivinih braniča, točno u noge Darija Špikića. Ovog puta nije promašio, iskupio se za 'ono' u prvom dijelu. Gol koji je podsjetio na onaj čuveni Šukerov protiv Irske 1999., na taj isti južni maksimirski gol. Dobro, nije Špikićeva egezkucija bila 'šukerovska'...

Ali, do isteka 90.minute ipak smo gledali reviju promašaja, Špikićev gol bio je samo kreativna stanka između propuštenih velikih šansi. Prvo je Baturina glavom, nakon ubačaja s desne strane pogodio gredu, potom je Stojković promašio s dva-tri metra. Kulenović je pucao s lijeve strane, Livaković odbio, Stojković natrčao, ali pucao preko gola. Zatim je, opet raspoloženi i razigrani Baturina, koji igra velikom lakoćom, proigrao Ademija, a on se uklopio u ovu reviju, s nekoliko metara promašio je vrata Čavline. Opet je na red došao Baturina, snažan i precizan udarac s 20-ak metara završio je - na gredi! Koliko je samo Dinamo pogodio greda i stativa u dvije utakmice s Lokomotivom ovog proljeća, više je teško i izbrojati. Nije se ta greda ni prestala tresti, mogla je opet povesti Lokomotiva. Kulenović je izišao pred Livakovića, pucao nisko, ali Livaković je bio na visokoj razini, poput rukometnog vratara nogom odbio u korner. Trajalo je zatišje do 88. minute, na Menalov ubačaj Petković je pucao glavom iz dobre pozicije, pokraj gola. Na samo početku sudačke nadoknade, u gužvi je kod lopte bio Ademi, pucao je, ali je Čavlina još jednom sjajno reagirao i odveo utakmicu u produžetke. Spomenimo i da je zbog ozljede igru napustio Dino Perić.

Čačić je odmah povukao novi potez, zamijenio je Moharramija Drmićem, dodatno pojačao napad. I, Drmić je odmah zabio. U prvoj akciji produžetka loptu je do šesnaesterca dovukao Menalo, dodao na stranu do Baturine, koji je u svom stilu opet našao najbolje rješenje. Oštra, niska lopta na peterac, tamo je bio Drmić i doveo Modre u vodstvo. Što niste to mogli koju minutu prije pitalo se onih oko 1000 gledatelja na maksimirskim tribinama, sad već promrzlih i pokislih. Inače, Baturina je ponovno bio prvo Dinamovo ime, sad to već postaje standard. Na samom kraju prvog produžetka mogao je Bruno Petković sve riješiti, oči u oči s Čavlinom, pokušao je 'piknuti' loptu, ali loše je to izveo, promašio je vrata. Iz zadnjih 15 minuta pamtimo pokušaj Menala i zicer Baturine, u oba slučaja i nove odlične obrane Čavline. Branio je vrhunski, bio najbolji Lokomotivin čovjek, no poraz ipak nije mogao spriječiti. Štoviše, tri minute prije kraja Ljubičić je na dodavanje Ivanušeca potvrdio pobjedu - 3:1!

Dinamo - Lokomotiva 3:1 (produžeci)

Nakon 90 min: 1:1

Stadion: Maksimir. Gledatelja: 1236.: Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Luka Pušić (Zagreb). VAR: Duje Strukan (Split). AVAR: Dario Kolarević (Zagreb).

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Moharrami (od 91. Drmić), J.Šutalo, Perić (od 84. Theophile-Catherine), Ljubičić - Mišić - Špikić (od 84. Menalo), Bulat (od 46. Ademi), Baturina, Ivanušec - Petković (od 106. Ristovski). Trener: Ante Čačić.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Čavlina - Cipetić, Mersinaj, de Haas (od 104. Kalaica), Pivarić - Bubanja (od 96. Smakaj), Marić - Kačavenda (od 46. Kulenović), Stojković (od 90. Vasilj), Goričan (od 96. Tuci) - Aliyu (od 75. Žilinski). Trener: Silvijo Čavlina.

Strijelci: 0:1 - Goričan (37., Stojković), 1:1 - Špikić (55., Mišić), 2:1 - Drmić (91., Baturina), 3:1 - Ljubičić (117., Ivanušec)

Žuti kartoni: Kačavenda, Tuci (Lokomotiva)

Crveni kartoni: -



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaHrvatski nogometni kupAnte ČačićSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti