Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

Reprezentativci vratili Rijeku na vrh, Pjaca i kad nije na 100 posto je razina više, Goda može i desnom, ne samo glavom!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 21.04.24. | 21:23

S uvjerljivih 3-0 slavila je Rijeka i zasluženo se vratila na vrh prvenstvenog poretka!

Nova utakmica, nova pobjeda s čistom mrežom i povratak na vrh prvenstvenog poretka! Zaslužen! Rijeka je u preposljednjoj utakmici 31. kola HNL-a s 3-0 svladala Goricu, a domaćin je pobjedu osigurao sjajnim drugim poluvremenom u kojem su postigli sva tri pogotka. Goste je načeo Pjaca (68.), potom je Jurić postigao nesretni autogol (80.), da bi u 90. minuti Bruno Goda potvrdio pobjedu Rijeke lijepim pogotkom s vrha 16-erca. Rijeka je ispunila očekivanja, bila ovo njihova 14. pobjeda u 15 utakmica ovog proljeća, dok je Nediljko Labrović sedmu utakmicu zaredom upisao 'čistu mrežu'. Nismo sigurni jesu li simpatizeri Rijeke mogli poželjeti bolju nedjelju od ove...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvih 20 minuta nije oduševilo kvalitetom nogometa. Goričani su na rujevički travnjak izašli dosta hrabro, manje od dvije minute im je trebalo da upute prvi udarac na utakmici, a glasna podrška Armade nije ih impresionirala. U sedmoj minuti je glavom tukao omaleni Mitrović nakon što ga je lijepim ubačajem s lijeve strane poslužio Štiglec, no za svladati Nediljka Labrovića ipak je potrebno nešto više.

Rijeka je utakmicu započela bez kartoniranog Selahija te Pjace koji je startao na klupi, a na njihovim su pozicijama ordinirali Petrovič, odnosno Janković. Trebalo je malo domaćinu da dođu na radnu temperaturu, izgledali sun a trenutke poput onog snažnog dizelaškog motora kojem treba malo da se zagrije, a onda je prvi konkretan pokušaj domaćina potpisao Fruk koji je ljevicom gađao malo pored vratnice.

Osjetilo se da domaćin ima imperative pobjede, ali njima to svakako nije ništa novo. Kako se prvi dio prvog poluvremena uglavnom ‘lomio’ na sredini igrališta, domaćin je, kako bi se dodatno nametnuo u posjedu te smanjio međuprostor za goste, prilično podigao svoju posljednju liniju pa su tako Galešić i Radeljić uglavnom bili na protivničkoj polovici. Mlađi od stoperskog dvojca Rijeke se u prvih pola sata u dva navrata uputio u solo dionice, jednom je izborio i slobodan udarac u opasnoj zoni, no Marco Pašalić s kojih 25 metara iskosa ipak nije uspio svladati Banića.

Sopić je u ovaj ogled odlučio ući s Obregonom u vrhu napada koji je posljednji međusobni okršaj ovih dvaju momčadi odlučio s dva pogotka s bijele točke, ali El Mago Colombiano ove nedjelje ipak nije bio tako raspoložen. Iako, velike je probleme radio posljednjoj liniji gostiju! S druge strane, Vidović nije odlučio raditi nikakve drastične promjene, njihovu je navalu predvodio Vujnović, s tim da jedino ‘kakvo-takvo’ iznenađenje bio Krizmanić na desnom beku koji je imao jasan zadatak da kako zna i umije uštopa Marca Pašalića.

Dvije zanimljive situacije vidjeli smo u razmaku od 120 sekundi. Prvo je u 39. minuti Goda iznimno grubo startao na Mitrovića te je pravo čudo da se VAR soba nije javila. Istina, igrao je prvo Rijekin bek loptom, ali je u nastavku iznimno ružno ušao u nogu Mitrovića koji je ostao ležati u bolovima. Mateo Erceg u tom startu nije vidio ništa sporno, Goda nije dobio ni žuti karton, a dojam je da je jako, jako dobro prošao… Ni minutu kasnije, Gorica je pogodila gredu, no čak i da je pokušaj Vujnovića završio iza leđa Nediljka Labrovića, pogodak ne bi bio priznat zbog malog zaleđa…

Prvo poluvrijeme Labrović i Banić tako su završili s čistim mrežama, s tim da obojica vratara za to ostvarenje nisu morali pokazati ono najbolje od sebe. Rijeka je ostala dužnik, dok su Goričani još jednom demonstrirali kako im odgovara zrak podno Učke.

U nastavku je Sopić na teren poslao Ivanovića, u svlačionici ostavio Jankovića, a onda su prvu veliku priliku u 49. minuti kreirali gosti kad nakon jednog školskog, tečnog kontranapada ipak nisu uspjeli zapucati prema golu domaćina budući da se u posljednji trenutak ispred Vujnovića ukazao Goda koji je tako spriječio siguran pogodak Gorice buduću da je Labrović ranije istrčao s gol-linije ne bi li skratio kut brzonogom Mitroviću koji se umjesto udarca odlučio na asistenciju.

Ta (polu)prilika gostiju bila je okidač za domaći sastav, ali i navijače koji su potom podigli svoju razinu decibela ne bi li dodatno motivirali svoje miljenike.

I onda je krenula Rijeka.

Prvo je u 52. vrlo dobro tukao Radeljić nakon kornera, potom je tri minute kasnije, direktno iz kornera, Banića na kušnju stavio Fruk, da bi onda u 58. na izvrstan ubačaj Gode s lijeve strane naletio Ivanović čiji je udarac glavom odsjeo na gredi.

Pritisak Rijeke bivao je sve veći i veći, pleo je domaći sastav mrežu oko 16-erca gostiju, a onda se u 68. minuti ukazao najbolji igrač HNL-a - Marko Pjaca!

Ubačaj s desne strane u srce 16-erca uputio je Marco Pašalić, Munksgaard je ostao malo ukopan, a Pjaca je sjajno anticipirao gdje bi ubačaj njegovog reprezentativnog kolege mogao ići, ubacio se ispred skandinavskog beka pa onda sjajno glavom, onako kako to oni fini igrači rade, matirao nemoćnog Banića.

I to je Marko Pjaca, to je Rijeka! I kad nisu 'za klasu bolji' od protivnika, oni uvijek nekako uspiju pronaći način kako da poentiraju. Nešto je stvar individualne kvalitete, nešto momentuma, ali vrlo vjerojatno je ključni razlog tome timski duh i konekcija koju Sopićevi izabranici imaju među sobom. Iako ih nije baš preveliki broj rodom s Kvarnera, izgleda kako su ih u klubu naučili što to znači 'Krepat ma ne molat'.

Točku na (R)i Sopićeva družina stavila je u 80. minuti. Nastala je prava gužva u 16-ercu gostiju nakon jednog prekida, teško je bilo za prebrojati, ali vjerojatno je 15 igrača bilo u 16-ercu Rijeke, a onda je nakon jednog dalekometnog udarca Petroviča prvo loptu preusmjerio Jurić, što na gol-liniji nije uspio obraniti Maloča, a to je u konačnici Riječanima osiguralo mirnu završnicu utakmice i nova i važna tri boda u borbi za naslov prvaka.

Do kraja utakmice vidjeli smo još jedan pogodak u mreži Banića. Gorica se malo 'digla', a onda je sjevnula kontra domaćina koju je okrunio Bruno Goda pogotkom u 90. minuti. Marić je dodao, Goda u klizećem startu tukao desnicom i sjajno poentirao za potvrdu pobjede Rijeke. Bruno Goda za tri boda!


Rijeka - Gorica 3-0

Strijelci: 1-0 Pjaca (68., Pašalić), 2-0 Jurić autogol (80.), 3-0 Goda (90., Marić)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 7103

Glavni sudac: Mateo Erceg (Benkovac), VAR: Duje Strukan (Split)

Žuti kartoni: Fruk, Petrovič, Smolčić (Rijeka), Pršir, Kapulica (Gorica)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda – Petrovič – Pašalić (76. Veiga), Hodža (53. Pjaca), Fruk (85. Bogojević), Janković (46. Ivanović) – Obregon (53. Marić)

Gorica (4-2-3-1): Banić – Krizmanić (60. Munksgaard), Maloča, Leš, Štiglec – Mrzljak, Soldo (74. Jurić) – Mitrović (74. Kapulica), Pršir, Rukavina (60. Majstorović) - Vujnović (84. Vrzić)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHNK GoricaHrvatska nogometna ligaHNLMarko Pjaca

Ostale Vijesti