Rat francuskih prvoligaša: Whatsapp urota izbacila Lyon iz Europe sljedeće sezone

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 13.05.20. | 20:14

Vlasniku PSG-a dozlogrdio je utjecaj Jean-Michel Aulasa, predsjednika Lavova, stoga je pokrenuo urotu, piše ugledni francuski list.

Priču koja će poprilično uzdrmati francuski nogomet danas je pustio u javnost francuski list Le Parisien.

Oni tvrde kako su se predsjednici većine francuskih prvoligaša urotili protiv Lyona, odnosno njegovog predsjednika Jean-Michel Aulasa, zbog čega su većinom glasova - uz tri protiv (Amiens, Nantes, Lille) i dva suzdržana – izglasali okončanje prvenstva prema kojem je Lyon završio sezonu na 7. mjestu, odnosno na poziciji koja ne vodi niti u Europsku ligu.

Spomenuti list tvrdi kako je vlasnik PSG-a, Nasser Al-Khelaifi predvodio urotu zajedno s predsjednicima Jacquesom-Henrijem Eyraudom (Marseille), Jean-Pierre Rivereom (Nice), Fredericom Longuepeeom (Bordeaux), Nicolasom Holveckom (Rennes), Loicom Feryem (Lorient) i Bernardom Caiazzom(St.-Etienne).

Oni su dogovorom u Whatsapp grupi, piše dalje Le Parisien, odlučili izglasati da će sezonu okončati nakon 28. kola, iako je ono nepotpuno odigrano, a ne nakon 27 u potpunosti odigranih kola. Preostala je utakmica između Strasbourga i PSG-a, koja ne bi bitno utjecala na konačni raspored, stoga su oni inzistirali na ovom scenariju, a glavni razlog leži u činjenici da je Lyon nakon 27 kola bio petoplasirana momčad (plasman u Europsku ligu), a nakon 28. kola i poraza od Lillea pao je na razočaravajuće sedmo mjesto.

Spomenuti predsjednici su stoga inzistirali na guranju 'Lavova' van Europe jer „više ne mogu podnijeti predsjednika Lyona, Jean-Michel Aulasa“, piše francuski list.

Katarski šeik Al-Khelaifi je iritiran Aulasovim komentarima o načinu modelu upravljanja PSG-om, Caiazzo iz St.-Etiennea mu je, tvrde, osobni neprijatelj, kao i Marseilleov Eyraud, koji ga „mrzi cijelim svojim bićem“.

Jedini razlog zašto je – očito s figom u džepu – ponuđena opcija na glasanje o okončanju prvenstva nakon 27. kola, leži u činjenici kako nisu htjeli uvrijediti Waldemara Kitu, predsjednika Nantesa, koji je bio protiv ove odluke.

Uz njega, ovome su se usprotivili povjerenik Lillea, Marc Ingla, čiji je klub završio kao četvrtoplasirani (bod ispod Rennesa koji je izborio Ligu prvaka) te Bernard Joannin, predsjednik Amiensa koji je kao pretposljednji poguran u drugu ligu, iako je imao tek četiri boda manje od zone spasa sa deset kola do kraja.

Suzdržani su bili jedan neovisni član upravnog odbora lige i predstavnik sigurnosti lige.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Jean-Michel AulasNasser Al-KhelaifiJean-Pierre RiverFrederic LonguepeeJacques-Henri EyraudNicolas HolveckLoic FeryBarnard CaiazzoWaldermar KitaMarc Ingla

Ostale Vijesti