Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Rapsodija na Rujevici: Furiozna Rijeka u potpunosti razbila Rudeš, Ivanović dvaput zabio, a Pjaca je – doktor nogometa!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.12.23. | 18:51

S uvjerljivih 3-0 Riječani su svladali Rudeš i na najbolji mogući način zaključili za njih izvrsnu 2023. godinu.

Navijači Rijeke nisu mogli poželjeti ljepšu i uvjerljiviju pobjedu od ove koju su im njihovi miljenici podarili na kraju jesenskog dijela HNL-a protiv Rudeša. S uvjerljivih 3-0 slavila je Sopićeva momčad, pogotke su zabijali Ivanović (14., 63.) te Pjaca (74.), a gosti mogu biti prilično zadovoljni da konačan rezultat nije još uvjerljiviji za domaćina. S ovom pobjedom Rijeka je ponovno preuzela drugo mjesto, a hoće li na njemu dočekati božićne praznike doznat ćemo nakon Derbija u Maksimiru koji je na rasporedu ove nedjelje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije početka utakmice minutom šutnje prvotimci Rijeke i Rudeša oprostili su se od Ivana Čelikovića, prerano preminulog nogometaša i trenera mlađih uzrasta HNK Konavljanina, koji je u HNL-u svojevremeno branio boje Inter Zaprešića i Lokomotive. Ivan Čeliković bio je pravi ratnik u kopačkama te dobri duh svake svlačionice u kojoj je bio, a jednom je prilikom bio i blizu potpisa za Rijeku. Njegov je dres nakon svake utakmice bio prljav, poštenim radom dogurao je do čak 143 nastupa u elitnom razredu hrvatskog nogometa te je njegov prerani odlazak veliki gubitak.

Što se tiče samog ogleda, u prvom dijelu gledali smo jednosmjernu utakmicu u kojoj je djelovalo kao da su na terenu samo nogometaši Rijeke. Obrana je bila čvrsta (uz tek jedan propust), vezna linija bila je rastrčana, a istureni napadač Franjo Ivanović iznimno motiviran.

U 10. minuti Toni Fruk je fenomenalnim udarcem s 18 metara iskosa zatresao gredu, božica Fortuna u tom je trenutku pogledala Zagrepčane, ali onda je četiri minute kasnije dominaciju domaćina okrunio miljenik riječkih tribina Franjo Ivanović koji je nakon nove izvrsne asistencije Tonija Fruka (devete ove sezone u HNL-u) svladao nemoćnog Markovića. Fruk je ubacio s desne strane loptu u srce 16-erca, Ivanović je sjajno utrčao ispred svojeg čuvara pa efektno iz blizine poentirao – 1-0

Rijeka je nastavila dominirati u prvom dijelu te su gosti mogli biti prilično zadovoljni da na semaforu nakon 45 minuta bilo samo 1-0.

Ivanović je u 24. bio u jako dobroj prilici da poveća vodstvo svoje momčadi, da bismo onda u 28. vidjeli drugi sjajan pokušaj Jankovića iz daljine koji se nije libio pokazati kako u svojoj desnici ima pravu 'bombu'. Jankovićev treći pokušaj vidjeli smo u 33. minuti, još jednom svoj je udarac oprobao i Ivanović, da bi onda u 38. minuti svoju najbolju priliku na ogledu zapucali gosti.

Dilaver nije najbolje reagirao na jedno dodavanje koje je došlo s desne strane, Topić je jako dobro anticipirao što bi se moglo dogoditi te je ušao ispred stopera Rijeke i izborio se za udarac, ali je pokušaj posuđenog igrača Dinama s kojih 14 metara izvrsno je obranio Labrović.

Prije nego što je vrlo dobri arbitar Mateo Erceg poslao obje momčadi na 15-minutni predah, vidjeli smo još jednu priliku Rijeke. Obrana Rudeša poklonila je loptu Fruku, on je vukao loptu po sredini, čekao je da se suzi obrana kako bi onda mogao uposliti Pjacu koji je nadolazio s lijeve strane, ali udarac novog/starog reprezentativca zapeo je u bloku. U nastavku akcije Pjaca je nehotice zakačio kopačkom po glavi vratara Rudeša Markovića koji je potom prisilno morao napustiti teren, dok je umjesto u njega u igru ušao Karlo Kralj.

I u nastavku se nastavila pjevati ista pjesma. Rijeka je bila bolja, gladnija, rastrčanija, motiviranija. Rudeš se trudio, na trenutke su čak i parirali Sopićevoj družini, ali razlika u kvaliteti je ipak bila preočita.

Pjaca je bio prilično raspoložen, ali pogodak ga nije htio. No, isto se ne može reći i za Ivanovića koji je u 63. minuti otklonio sve sumnje tko će danas slaviti.

S lijeve strane se u 16-erca gostiju zavukao Pjaca, njegov je ubačaj blokirala domaća obrana, ali se lopta potom odbila do Jankovića koji najstarijim driblingom na svijetu školuje svojeg čuvara, da bi onda sjajnom asistencijom na petercu pronašao Ivanovića koji nije imao težak zadatak povećati vodstvo svoje momčadi – 2-0.

Kad je Marko Pjaca zdrav i kad je Marko Pjaca na 100 posto, Marko Pjaca je, bez ikakvog pretjerivanja, među najboljim (a lako moguće i najbolji) igračima HNL-a. Ove subote igrao je predobro da mu se u jednom trenutku ne bi vratilo, a trenutak naplate dogodio se u 74. minuti.

Bio je to mat u dva poteza. Dubinsku loptu sa sredine igrališta poslao je Fruk, Pjaca je prvo izvrsno primio, a onda još bolje matirao potpuno nemoćnog Kralja i tako potpisao konačan rezultat – 3-0

Sjajnom izvedbom Riječani su zaključili za njih jako dobru 2023. godinu te su svojim navijačima priredili jednu izvrsnu predstavu uoči božićnih praznika. Iako je riječka publika ponekad malčice razmažena, ove godine neće imati velika očekivanja od Djeda Božićnjaka, već samo da se na proljeće u kadru ništa značajnije ne promjeni i da ove igrače mogu gledati još barem pola godine.

Rijeka – Rudeš 3-0

Strijelci: 1-0 Ivanović (14., Fruk), 2-0 Ivanović (63., Janković), 3-0 Pjaca (74., Fruk)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 4000

Glavni sudac: Mateo Erceg (Pristeg)

Žuti kartoni: Bogojević (Rijeka), Srbljinović, Pasariček (Rudeš)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Labrović - Bogojević (75. Veiga), Dilaver, Mitrović, Smolčić - Hodža – Pašalić (86. Grgić), Fruk (82. Ilinković), Janković, Pjaca(75. Banda) – Ivanović (82. Obregon)

Rudeš (4-2-3-1): Marković (43. Kralj) - Krušlin, Pavlović, Campos, Šehić – Srbljinović (46. Vukmanović), Bašić - Pešić (61. Kovačević), Pasariček, Oddei (61. Špeljak) - Topić (75. Rešetar)



Tagovi

HNK RijekaRijekaMarko PjacaFranjo IvanovićHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti