Radio je kao zidar i igrao za 500 kuna po utakmici, a danas je zvijezda Premiershipa

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.03.17. | 11:49

Šest godina trajao je put od gradilišta do 'hat-tricka' u Premiershipu.

Tako je prije sedam godina izgledao gotovo svaki dan u životu današnjeg napadača Southamptona, Charlija Austina. S 15 godina otpušten je iz nogometne akademije Readinga jer je bio premalen pa je igrao za lokalne klubove u svom rodnom gradu Hungerfordu no uzlet je krenuo kada se njegova obitelj preselila u Bournemouth gdje je igrao za spomenuti Poole i radio kao zidar. Tu sezonu zabio je čak 48 golova u 42 utakmice pa je u ljeto otišao na probu u današnjeg premierligaša Bournemouth koji je tad bio u četvrtoj ligi. Željeli su ga zadržati, no imali su zabranu dovođenja igrača.

Nastavio je igrati u Poolu, zabio je 18 golova u 11 uvodnih kola devete lige i bilo je vidljivo kako posjeduje veliki talent. U rujnu 2009. godine probu mu je ponudio Swindon Town koji je tada igrao treću ligu. Austin je zadovoljio i u sljedeće dvije sezone postigao 31 gol u 54 nastupa uz nekoliko kraćih pauza zbog ozljede ramena.

Borbu za svoj san nastavio je u Burnleyu za koji je potpisao 2011. godine, a klub je tada igrao u Championshipu. U prvoj sezoni najjače lige u kojoj je do tada igrao zabio je 16 golova i bio prvi strijelac svoje momčadi. U drugoj sezoni u klubu postao je igrač koji je najbrže stigao do 20 golova u sezoni. Za to mu je bilo potrebno samo 17 utakmica, a samo za informaciju rekord je bio star čak 100 godina.

Svjetskoj nogometnoj javnosti postao je poznat tek 2013. godine kada je prešao u redove Queens Park Rangersa koji su pod velikom azijskom financijskom injekcijom ganjali ulazak u Premiership. Austin im je u tome uvelike pomogao, a u prosincu 2014. postigao je svoj prvi premierligaški 'hat-trick' za što je nagrađen titulom igrača mjeseca. Te sezone bio je u top 5 strijelaca Premiershipa s 18 golova.

U međuvremenu QPR je nestao s nogometnog radara, a Austin je prošlo ljeto četverogodišnji ugovor potpisao sa Southamptonom. Zabio je za pobjedu nakon ulaska u igru u svom prvom nastupu za klub i to protiv Manchester Uniteda, dovoljno za potvrdu činjenice o kakvom se borcu i igraču radi. Ove sezone Charlie je najbolji strijelac 'Svetaca' s šest golova iako ga na terenu nema već tri mjeseca zbog ozljede ramena što također potvrđuje o kakvoj se klasi radi. Sigurno je da bi bio u top strijelcima i ove sezone s obzirom kakav je golgeterski start imao, no u tome ga je spriječilo rame koje je problematično tijekom cijele njegove karijere.

Charlie Austin još je jedan dokaz kako nikad ne treba odustati od svojih snova, pa čak i u situacijama kada je iznimno teško slijediti ih. Igrao je za 500 kuna po utakmici i bio zidar prije samo sedam godina, a danas je jedan od najboljih napadača Premiershipa samo zato što nikad nije prestao vjerovati i puniti protivničke mreže.

˝Bio sam sretan što imam posao za koji sam bio plaćen svaki petak. Subotom sam igrao nogomet sa svojim prijateljima i izlazio, a nedjeljom bi gledao utakmice. U ponedjeljak sam se opet vraćao na posao, a nije lako ustajati u šest i vratiti se u šest navečer, no to je bila realnost˝ - govori Austin o periodu svog života koji je bio početak jedne od najljepših priča engleskog nogometa.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 

 


Tagovi

Charlie Austin

Ostale Vijesti