Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Rada o brojkama u NBA: "To je marketinško silovanje da bi se prodalo"

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 10:28

Proslavljeni hrvatski košarkaš istaknuo je i kako Westbrook ne bi bio prvak Eurolige s CSKA-om i Barcelonom.

Dino Rađa je gostovao u podcastu Nuggets Srbija gdje je između ostalog pričao o Nikoli Jokiću, periodu u Jugoplastici, razlici u europskoj i američkoj košarci, kao i napumpavanju statistike i usporedbi LeBron Jamesa i Jordana…

Proslavljeni košarkaš definitivno nije ljubitelj današnje NBA lige.

„Današnja statistika, ti triple-doublovi… To je tako napumpano, nekad je statistika bila asistencija, kad dodaš loptu za zicer i taj da koš. Danas je sve asistencija. Dodaš loptu na krilo, on odatle napravi dribling, prođe igrača, zabije koš i to se broji kao asistencija. Čak i dva driblinga i broji se“, započeo je Rađa.

„To je marketinško silovanje da bi se prodalo i to se radi uspješno, svaka im čast, ali sve te brojke su pretjerane. Onda tamo ini u Oklahomi, njih četvero zagrađuju da bi Wesbrook mogao uzet loptu i onda dođe do triple-doublea. Njegov triple-double i onaj Oscara Robertsona… to je razlika nebo i zemlja. Trideset koševa LeBroba i Jordana nije isto…“

Nekdašnji centar je prilično jasan kad je riječ o usporedbi Jordana i Jamesa.

„Tu nema izbora, da Jordan igra u ovim uvjetima davao bi po 50 koševa i to najmanje. Jordan je išao kući krvav, a LeBron stalno kuka pa što bi tek da su ga čuvali igrači poput Rodmana ili Oakleyja, ionako stalno plače. Naravno, nećemo se zavaravat, LeBron je odličan košarkaš, ali ne može se usporediti s Jor5danom. Nije čak bolji ni od Kobeja, Birda, Magica pa ni od Duncana“, zaključio je Rađa.

„Današnja košarka ne dozvoljava nikakvu agresivnu igru. To mi je bez veze, gledati utakmicu 150:148, jedno je All-Star. Lijepo je popiti Coca-colu jedan dan, ali pij svaki dan 10 litara, nije mi to dobro“.

Rađa je pričao i o Nikoli Jokiću, ali i Luki Dončiću, koje smatra velikim talentima, ali i igračima koji imaju još dosta prostora za napredak.

Jokić je pretalentiran, to je nešto s čim se rodiš. Užitak je gledati i njega i Dončića, iako obojica mogu još napredovati na fizičkoj spremi, čime bi unaprijedili igru na još viši nivo. Definitivno dva momka koja su izuzetni košarkaši, rođeni talenti gdje ovi Ameri ne znaju naći način da izađu na kraj s njima“.

Osvrnuo se Rađa i na Russella Westbrooka i Giannisa koji godina u NBA ligi nižu velike pojedinačne brojke.

„Meni taj Westbrook…Dovedite ga u Barcelonu ili CSKA i recite mu da bude prvak Europe… To nema šanse da se dogodi“.

„U NBA ligi ne igraju obranu, a u Europi dođeš na pet momaka koji znaju što rade. Zatvore ti prostor, ne daju skočiti u napadu. Igrom slučaja igrali smo protiv Grčke kvalifikacije za OI i bila je ta taktika. Tad je Giannis bio isto dobar, nije bio MVP, ali je bio u vrhu. Ne daj mu prostor, zagradi ga i u kontranapadu mu ne daj primiti loptu. Sve drugo što napravi, neka mu. Dao nam je četiri koša“, izjavio je Rađa.


Tagovi

Dino RađaLeBron JamesRussell WestbrookMichael JordanGiannis AntetokounmpoNikola JokićLuka Dončić

Ostale Vijesti