REUTERS/Paul Ellis
REUTERS/Paul Ellis

Prvijenac Dovbyka u 121. poništio Forsbergovu simultanku i odveo Ukrajinu u povijesno četvrtfinale (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 29.06.21. | 23:22

Za polufinale igraju protiv Engleske.

Nakon četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2006., Ukrajina će ponovno imati priliku izboriti finale velikog natjecanja. Nakon izjednačene utakmice u kojoj je briljirao Šveđanin Emil Forsberg (43') Ukrajina je zabila prvi (Zinčenko, 27') i posljednji pogodak na utakmici - u 121. minuti kada je Artem Dovbyk zabio glavom i omogućio svojoj momčadi dvoboj protiv Engleske u Rimu.

Švedska je od prvog produžetka igrala s igračem manje nakon isključenog Danielsona.

Uvod utakmice obilježio je švedski posjed lopte i prva prilika koja je pripala – Ukrajini! Jaremčuk je pucao, a Olssen odlično obranio i sačuvao svoj gol. No, Švedska je nastavila s pritiskom, Skandinavci su bili najopasniji preko Forsberga, Kuluševskog i Isaka koji je u 19. imao jako dobru prigodu, ali je lopta otišla kraj gola.

Činilo se da Švedska kontrolira utakmicu i da je bolja momčad na terenu, a onda je u 27. Zinčenko zabio za 1:0 vodstvo Ukrajine. Jarmolenko je fantastičnom asistencijom vanjskom s desne strane prebacio na lijevu, gdje je stajao usamljeni Zinčenko i pogodio za vodstvo Ukrajine.

Pogodak Zinčenka pogledajte OVDJE.

Gol nije pokolebao Šveđane, i dalje su dobro stajali na terenu, no i Ukrajinci su bili opasni. Ipak, dvije minute prije odlaska na odmor Švedska je stigla do izjednačenja. Sjajni Emil Forsberg opalio je s 20 metara i uz pomoć ukrajinskog braniča matirao Buščana. Forsbergu je ovo četvrti pogodak na turniru, zabio je treću utakmicu u nizu.

Pogodak Forsberga pogledajte OVDJE.

Nakon prilično izjednačenog prvog dijela, u nastavku smo vidjeli čak tri pogođena okvira gola! Prvo je, u 55., Sidorčuk pogodio stativu, a minutu kasnije Forsbergov drugi pogodak spriječila je vratnica ukrajinskog gola. Stativi je prethodio sjajni solo prodor Isaka.

Stativu Sidorčuka pogledajte OVDJE, a stativu Forsberga OVDJE.

Nastavilo je sijevati s obje strane. Za Švedsku su prilike propustili Isak (VIDEO) te Augustinsson, a za Ukrajinu Jarmolenko.

Zatim slijedi odlična šansa Kuluševskog na jednoj strani te Jarmolenka na drugoj, da bi fantastičnih prvih 25 minuta nastavka zaključio Forsberg novim okvirom gola.

Prečku maestralnog Forsberga pogledajte OVDJE.

Nakon furioznih 20 minuta, momčadi su se malo primirile, izbornici su krenuli i s izmjenama te se na kraju stiglo i do produžetaka.

Prvi produžetak obilovao je ružnim startovima Šveđana, prije svega Danielsona koji je krvničkim startom zamalo slomio nogu Besedinu. Oba igrača morala su napustiti teren, Danielson zbog crvenog kartora, a Besedin zbog ozljede.

Do kraja prvog produžetka vidjeli smo još dva gruba starta švedskih igrača, ali ovaj puta bez isključenja i ozljeda.

U drugom produžetku Ukrajina je pokušala kapitalizirati brojčanu prednost, pritiskali su Šveđane, a uspjeli su ih slomiti u 121. minuti nakon što je Dovbyk zabio na asistenciju Zinčenka. Orsato je provjeravao VAR, ali pogodak je bio regularan.

Pobjednički pogodak Ukrajine pogledajte OVDJE.

Slijede dva dana odmora na Euru, a prvenstvo se nastavlja u petak, dvobojima četvrtfinala između Švicarske i Španjolske te Belgije i Italije.

 


Tagovi

švedska nogometna reprezentacijaUkrajinaUkrajinska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti