Luka Stanzl, Marko Lukunić (Pixsell)
Luka Stanzl, Marko Lukunić (Pixsell)

Prvi međusobni derbi: Početak jednog novog rivalstva, obojica imaju istu misiju!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.04.23. | 09:00

Dinamo ima apsolutnu dominaciju u HNL-u, a zadnjih godinu dana dominira i u derbijima s Hajdukom. No, zato su Bijeli ove sezone nepobjedivi u mlađim kategorijama, što naznačuje da bi se Hajduk u budućnosti mogao približiti. Na Leki i Bišćanu je da promijene krvnu sliku momčadi i stvore bolji Hajduk i još bolji Dinamo naredne sezone

Niti tri mjeseca Ivan Leko stariji je od Igora Bišćana, oni su nogometna generacija, suparnici i suigrači. Statistika kaže da su zajedno odigrali 10 utakmica za U21 reprezentaciju, bila je to momčad koja se plasirala na Europsko prvenstvo 2000., a da su u A reprezentaciji tek ti puta bili zajedno na terenu. I to u prijateljskim dvobojima, protiv Egipta, Meksika i Južne Koreje. Putevi i karijere otišli su im u različitim smjerovima, nisu se susreli godinama, niti na istoj niti na suprotnoj strani, večeras će se sučeliti na Poljudu, prvi put u svojoj trenerskoj karijeri. Svaki na svom zadatku, u rješavanju misija, koje su, istovremeno različite, ali i dosta slične.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ivan Leko na Hajdukovoj je klupi od zime, od Bišćana ima dulji staž, iza njega je, uostalom, već i jedan derbi. Iako ga ne pamti po dobrome, iako mu je tih maksimirskih 0-4, kako i sam kaže, najteži poraz u životu, bio je taj derbi jedno veliko iskustvo, mogao je iz njega štošta naučiti. Uostalom, baš je nakon te utakmice Leko promijenio svoj pristup, mijenjao i sustav igre, krenuo razmišljati na drugačiji način. No, otkad je došao, Leko je na Poljudu pod velikim pritiskom. U prvom valu euforije očekivao se 'napad' na Dinamo, poljuljan dvorskim borbama i osipanjem momčadi, bio je aktualni prvak vrlo dostupna meta. Međutim, malo-pomalo, Hajduk je ispadao iz ozbiljne utrke, Leko lutao i gubio kredite kod navijača, 'ratovao' s ozljedama, Livajom, vizijom 'domaća dica ili iskusni stranci' i na kraju doteglio momčad do finala Kupa. U kojemu je trofej imperativ, a sve ostalo 'prebacio' je Leko za iduću sezonu. Koju će, valjda ne bi trebalo biti upitno, dočekati na Hajdukovoj klupi. I, nastaviti raditi na stvaranju boljeg i uspješnijeg Hajduka.

Oglas

UŽIVO Hajduk - Dinamo


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

S druge strane, Igor Bišćan još je 'zelen' što se Dinama tiče, tek je došao i još uvijek hvata konce momčadi i kluba. On nije stigao. poput Leke, podizati s dna, već je došao stabilizirati momčad u stresnom i turbulentnom razdoblju, ali i stvarati još bolji Dinamo, čiji je cilj iduće sezone, a možda i u daljnjoj budućnosti nastaviti dominaciju U HNL-u i uzdizanje u europskoj hijerarhiji. Obojica će, zapravo, današnjim derbijem, kako god on završio, na neki način, otvoriti stranicu klupske budućnosti i početi raditi na idućoj sezoni. Jer, ako Dinamo danas i ne osvoji matematički naslov, momčad Igora Bišćana dohvatit će ga u nekom od idućih kola, a Ivanu Leku, nakon derbija, ostaje tek pripremiti momčad za finale Kupa. Podrazumijeva se, naravno, da nije uputno gubiti niti preostale prvenstvene utakmice.

Leko će uskoro morati odlučiti, kojim će putem Hajduk iduće sezone u lov na Dinamo, hoće li se, definitivno, okrenuti svojoj mladosti, svojim 'tićima', ili će Bijeli i na ljeto u potragu za pojačanjima iskusnijeg kalibra? Alibija iduće sezone više neće biti, od Hajduka, u ovom slučaju Leke, očekuje se da klub s Poljuda konačno napravi taj iskorak, da se potpuno približi Dinamu i 'skine' ga s trona. Ima na Poljudu svjetla na kraju tunela.

Naime, dok su seniori u vrlo negativnom nizu i u zadnjih pet utakmica nisu uspjeli pobijediti Modre, a triput su uvjerljivo poraženi i trenutno na ljestvici zaostaju 12 bodova, u mlađim uzrastima situacija je za Bijele vrlo optimistična. Naime, u tri najvažnije dobe kategorije Dinamo nije pobijedio Hajduk čitavu sezonu. Pioniri su izgubili i u prvenstvu i u Kupu, kadeti i juniori u prvenstvu, a i prošle sezone jedino su kadeti dvaput u ligi i pioniri u polufinalu Kupa uspjeli pobijediti Bijele. Što može biti najava da će se Hajduk u (bliskoj) budućnosti približiti Dinamu.

Na Ivanu Leki je da to i učini, dok je, s druge na leđima Igora Bišćan, također težak teret. Od Dinama se očekuje da bude još bolji, da na ljeto ne dođe do pada i oslabljivanja momčadi, već da s Bišćanom na klupi Modri krenu po još jednu Ligu prvaka i europsko proljeće. Između ostalog, na Bišćanu je, dakle, i zadatak da ne dopusti Hajduku da se u novoj sezoni približi Dinamu.

Tako bi, zapravo, današnji poljudski derbi, mogao biti svojevrsna uvertira u ono što bismo od Leke i Bišćana trebali gledati iduće sezone. Pred obojicom je ista misija, stvaranje nove momčadi, koja bi trebala zadovoljiti sve klupske i navijačke apetite. Leko je u taj rat već krenuo, more mu, definitivno, nije mirno, Bišćana pravi izazovi tek očekuju. A stvara li se večeras na Poljudu jedno novo sportsko suparništvo, rivalitet, koji će obilježiti naredne sezone, vidjet ćemo, trenerski put teško je predvidljiv. Jedan o drugome govore izuzetno pozitivno, pametno i iskusno spuštaju tenzije i nervozu prije međusobnog dvoboja, donijeli su neke nove vjetrove, nove ideje. Ali, teško će obojica uspjeti, u konačnici, uspjeh jednoga mogao bi značiti neuspjeh ovog drugog. Prvi međusobni, vjerujemo, ne i posljednji obračun, kao zagrijavanje za novu sezonu i zahtjevan posao koji je pred njima, mijenjanje krvne slike momčadi i stvaranje boljeg Hajduka, odnosno, još boljeg Dinama.



Tagovi

GNK DinamoHajdukIgor BišćanIvan LekoHNLHrvatska nogometna ligaDerbi

Ostale Vijesti