Carl Recine/Action Images
Carl Recine/Action Images

Prvi biceps Premiershipa napušta Otok: Adama Traore se vraća u matični klub

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 27.01.22. | 18:03

Odlazi na posudbu u Barcelonu, klub u čiji je omladinski pogon došao prije gotovo 20 godina, a za prvu momčad debitirao je 2013.

Kako javlja poznati talijanski insajder Fabrizio Romano, transfer Adame Traorea u Barcelonu je gotova stvar, a čekamo još samo službenu potvrdu. Radit će se o posudbi do kraja sezone, s mogućnošću otkupa od 30 milijuna eura.

Za Traorea ovo predstavlja povratak kući. Povremeni španjolski reprezentativac rođen je u predgrađu Barcelone prije 26 godina. Roditelji su mu migranti iz Malija, a njihov sin je 2004. počeo trenirati u čuvenoj La Masiji, kao osmogodišnjak. U svom matičnom klubu je proveo cijelo desetljeće, a prošao je sve dobne skupine do prve momčadi, za koju je debitirao kao 17-godišnjak kada je u prvenstvenoj utakmici protiv Granade zamijenio Neymara. Tadašnja konkurencija bila je strašna, pa je za prvu momčad upisao još tri nastupa, uglavnom provodeći vrijeme u kadru Barcelone B.

Na ljeto 2015. godine prešao je u Aston Vill koja ga je platila 10 milijuna eura, unatoč mršavom iskustvu na top razini. Odradio je sezonu u klubu iz Birminghama kojeg nije mogao spasiti ispadanja iz lige, pa je za 8 milijuna eura prešao u Middlesbrough. S njima je odradio dvije sezone, prvu u Premier ligi, a drugu u Championshipu gdje je s 5 golova i deset asistencija demonstrirao da ipak pripada na najvišu razinu. Prepoznali su to u Wolverhamptonu, pa su na ljeto 2018. tada 22-godišnjeg Traorea platili 20 milijuna eura.

Među Vukovima se vrlo dobro snašao. Postao je prepoznatljiv po svojoj trci niz desni bok i impresivnoj muskulaturi koja ga je činila vrlo nepoželjnim suparnikom u svakom duelu. Mjerenja su pokazala da je jedan od najbržih igrača na svijetu, što su Wolvesi obilato koristili, nerijetko rušeći favorizirane suparnike munjevitom napadačkom tranzicijom. Traoreva najbolja sezona karijere bila je 2019/20. kada je direktno sudjelovao u 13 pogodaka, a Wolvesi su zauzeli sjajno sedmo mjesto.

Otada je pomalo stagnirao, pa je u proteklih sezonu i po postigao tek tri gola i dodao četiri asistencije. Unatoč padu forme, Xavi očigledno smatra kako davno odbjeglo dijete kluba može pomoći Barci u procesu povratka na vrh. Traore može pokriti cijelu desnu stranu terena, na beku ili krilu. Za minute će se boriti s Danijem Alvesom, Serginom Destom i mladi Abde Ezzalzouli. Posudba bez obaveze otkupa djeluje kao poprilično ziheraški deal za Barcu. Ukoliko Traore razočara, na ljeto će ga vraćati Wolvesima, a ako se pokaže kao važna karika, moći će ga vratiti u okrilje matičnog kluba za 30 milijuna.





Tagovi

Adama TraoreBarcelonaWolverhampton

Ostale Vijesti