Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Prva stepenica za direktan plasman na Euro: Bišćanovi 'inviciblesi' žele nastaviti niz

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 08:00

Od 18 sati u Varaždinu sa šest pobjeda u nizu dočekuju mlade Austrijance

Pred izabranicima Igora Bišćana dvije su utakmice kvalifikacija za U-21 Euro 2023. Ovaj kvalifikacijski ciklus otvaraju danas u Varaždinu od 18 sati utakmicom protiv Austrije, a četiri dana kasnije na istom terenu u isto vrijeme igraju s Fincima. Bišćanovi mladi Vatreni su nepobjedivi u ovim kvalifikacijama. U šest dosadašnjih utakmica imaju isto toliko pobjeda i gol razliku 17:4. Ova impresivna statistika još uvijek ne znači da će mladi Vatreni direktno na Euro, za taj pothvat odlučivat će još utakmica s mladim Norvežanima koju će igrati početkom lipnja.

„U dobroj smo situaciji, ali čekaju nas dvije jako teške utakmice, ništa još nije riješeno. Moramo biti ozbiljni, motivirani, spremni na zahtjevne suparnike. Kada smo bili takvi, pokazali smo da smo u stanju pobjeđivati. Znamo dosta o Austriji, od početka ih stavljam u kategoriju naših najozbiljnijih suparnika, makar to tablica i prošla utakmica ne pokazuju. No stojim i dalje kod toga, imaju zanimljive igrače koji igraju važne uloge. Volio bih se prevariti, ali mislim da ćete se svi uvjeriti koliko su kvalitetni. Finska nije na toj razini, ali bolji su nego što smo mislili“, rekao je Bišćan na okupljanju.

Prvi susret s Austrijancima prošao je pobjedom Hrvatske od 3:1 u gostima. Zna se da je motor ove momčadi veznjak ponikao u Austriji i jedan od onih koji su već dobili priliku zaigrati za A selekciju Luka Sučić. U pobjedi protiv Austrije sudjelovao je asistencijom Bartolu Franjiću za drugi gol i zgoditkom iz kaznenog udarca. Tijekom ovih kvalifikacija drugi je strijelac Bišćanove selekcije s četiri gola i dvije asistencije. Jedini s više pogodaka je sin legendarnog Vatrenog i Sučićev suigrač iz RB Salzbuga Roko Šimić koji je zabio šest golova u ovim kvalifikacijama.

Njih dvojicu zasigurno podcrtavaju svi suparnici kao glavne opasnosti, ali gledajući ovaj potentni Bišćanov popis opasnost protivnicima vreba na svim pozicijama. Dominik Kotarski na vratima koji se prometnuo u jedinicu Gorice na posudbi iz Ajaxa. Desno je Josip Stanišić iz Bayerna, lijevo David Čolina iz Hajduka, a u sredini obrane Dinamov Josip Šutalo i Mario Vušković kojeg je nedavno otkupio slavni HSV od Hajduka. Srce momčadi već spomenuti Sučić te Ante Palaversa, a ispred njih Antonio Marin te krila Stipe Biuk i Lukas Kačavenda koji će hraniti loptama Roka Šimića zvuče dobro i za neke A selekcije, a impresivno za U-21.

„Dobro je što se tiče kontinuiteta nastupa u klubovima. Nekolicinu smo doduše izgubili zbog ozljeda, no uvijek je tome tako, nažalost. Svi su došli u formi i natjecateljskom ritmu, a tada je meni kao izborniku lakše pripremati utakmicu. Pokušavamo igračima dati do znanja kakve prilike imaju, da su već sada pravi profesionalci i da im je svaki trening prilika da postanu još ozbiljniji igrači“, kaže Bišćan kojem se na ovom popisu zbog ozljede nisu odazvali tek Marco Pašalić iz Borussie Dortmund, Hrvoje Smolčić iz Rijeke i Dinamov Marko Bulat. Umjesto njih je Bišćan pozvao Tonija Fruka, Arijana Brkovića i Denisa Bušnju.

Osim spomenutih Bišćan na popisu u rezervi ima Boška Šutala, Bartola Franjića, Nikolu Soldu,, Aloisa Dominika Oroza, Juricu Pršira, Martina Baturinu, Marina Ljubičića i Diona Drenu Belju.

„Dosadašnjih šest pobjeda daje nam samopouzdanje, dobra smo momčad, poput obitelji“, rekao je uoči ove dvije utakmice Sučić, a već danas bi mogli još jednom dobiti potvrdu koliko su dobri. Direktni plasman na Euro je blizu, a u narednim utakmicama ga tek trebaju potvrditi.

Moguća postava Hrvatske U21 (4-2-3-1)

KVALIFIKACIJE U-21 EURO 2023.

Bosna i Hercegovina – Luksemburg, 15:00

Azerbajdžan – Estonija, 16:00

Slovačka – Sjeverna Irska, 16:00

Grčka – Lihtenštajn, 18:00

Hrvatska – Austrija, 18:00

Kosovo – Slovenija, 18:00

Njemačka – Latvija, 18:15

Crna Gora – Italija, 18:30

Bugarska – Nizozemska, 18:45

Albanija – Češka, 19:00

Španjolska – Litva, 20:00

Škotska – Turska, 20:05

Engleska – Andora, 20:45

Portugal – Island, 21:15


Tagovi

Igor BišćanLuka SučićRoko Šimićmladi talentiEuropsko U-21 nogometno prvenstvo

Ostale Vijesti