Protivnici Hrvatske u baražu: Tradicija je na našoj strani (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 10.10.17. | 10:03

Kako smo igrali s potencijalnim suparnicima u dodatnim kvalifikacijama.

Hrvatska reprezentacija sinoć je sjajnom igrom i pobjedom nad Ukrajinom na Olimpijskom stadionu u Kijevu izborila dodatne kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedećeg ljeta održati u Rusiji.

>> Igračima je pao kamen sa srca: Pokazali smo pravo lice, ali još ništa nismo napravili

Osam utakmica dodatnih kvalifikacija igrat će se od 9. do 14. studenog, a unutra su, osim Hrvatske, sigurni Italija, Danska, Republika Irska, Sjeverna Irska i Grčka. Preostale dvije reprezentacije su Portugal i Švedska.

Umjesto Portugalaca u dodatne kvalifikacije mogu Švicarci, ako izgube s 0:2 ili više od aktualnih europskih prvaka u Lisabonu. Također, umjesto Šveđana, u repasaž može Nizozemska ako svlada Švedsku sa 7:0 na domaćem terenu, što je teško za očekivati, ili Francuska, ako ne svlada na domaćem terenu Bjelorusiju, a Švedska dobije Nizozemsku.

No, ti scenariji su prilično nevjerojatni, stoga možemo pričati o potencijalnim protivnicima Hrvatske u play-offu. Nositelji će, tako, biti Portugal/Švicarska, Italija, Danska i Hrvatska, a nenositelji Švedska, Sjeverna Irska, Grčka i Republika Irska. Hrvatska će svojeg suparnika saznati na ždrijebu 17. listopada.

Za Grke već možemo reći kako su naši „stari znanci“ s kojima imamo prilično loši skor. Jednu pobjedu, tri remija i dva poraza.

S Grcima smo se prvi puta susreli u onim epskim kvalifikacijama za SP 1998., kada su se originalni Vatreni provukli u Francusku kroz ušicu igle, a tamo ispisali najljepše stranice hrvatske nogometne povijesti.

Dvoboj u Zagrebu krenuo je loše po Vatrene, Demis Nikolaidis je uz pomoć ruke zabio pogodak već u 9. minuti, da bi Šuker, nakon gužve u gostujućem šesnaestercu u 44. zabio za konačnih 1:1.

Nakon Grčke, Ćirini izabranici upisali su još dva domaća remija, protiv Danske (1:1) i Slovenije (3:3) i plasman na Mundial došao je pod veliki znak pitanja. Kao i sinoć u Kijevu, Hrvatska je morala slaviti u Solunu protiv Grčke, izravnog konkurenta za plasman u Francusku. Čvrstu i tvrdu utakmicu prelomio je Šuker pogotkom u 74. i doveo Hrvatsku vrlo blizu plasmana.

Međutim, do kraja nam je bilo pakleno… teškom mukom svladali smo BiH u Maksimiru 3:2, zatim kompromitirali svoju poziciju porazom u Kopenhagenu, da bi u posljednjem kolu dobili Sloveniju u Ljubljani. Ali, za prolaz nismo ovisili sami o sebi. Grčka u Ateni nije smjela svladati Dansku.  Domaćini su napadali, a Peter Schmeichel radio čuda na golu Danske, ostalo je 0:0 i Hrvatska je otišla u Francusku.

Uslijedile su dvije i to prilično efikasne prijateljske utakmice protiv našeg potencijalnog protivnika u dodatnim kvalifikacijama. U Ateni smo 10. ožujka 1999. izgubili 2:3. Grci su vodili 2:0, Vlaović i Šuker izjednačili do 80., a Grcima je pobjedu donio Nikolaidis u 86.

Dvije godine kasnije, odigrali smo prijateljsku utakmicu u Varaždinu, završilo je 2:2, a Hrvatska se od poraza spasila u 93. pogotkom Mikija Rapajića.

Posljednja dva ogleda zabilježili smo u kvalifikacijama za Euro 2012. Hrvatska je pod Bilićem u Zagrebu igrala jako dobro, ali su se Grci uspješno obranili i završilo je 0:0, da bi nam na Karaiskakisu bio potreban remi kako bismo izravno izborili plasman u Poljsku i Ukrajinu. Međutim, Vatreni su odigrali loše, i pogocima Samarasa i Gekasa u 71. i 79. minuti izgubili 0:2 te su preko dodatnih kvalifikacija i Turske izborili Euro 2012.

S Ircima smo se također puno puta susretali kroz povijest, ukupnom sedam. Imamo dvije pobjede, dva poraza, a tri su utakmice završile neriješeno. U turneji po „otocima“, u sklopu priprema za Euro 1996., Hrvatska je u travnju iste godine remizirala na Wembleyju s Engleskom 0:0, a nešto više od mjesec dana kasnije s Irskom u Dublinu 2:2. Golove za Hrvatsku zabili su Šuker i Boban, a Vatreni su devet dana kasnije odigrali svoju povijesnu utakmicu na velikim natjecanjima protiv Turske.

Prva utakmica nakon francuske bronce bila je u Dublinu protiv Republike Irske, u sklopu kvalifikacija na Euro 2000. na koje se, naposljetku, nismo plasirali. Slaba igra Hrvatske i trijumf Iraca od 2:0.

Hrvatska se mučila kroz cijele kvalifikacije, ali je uoči zadnje dvije utakmice protiv Irske i Jugoslavije na Maksimiru ovisila sama o sebi. S dvije pobjede izborili bismo izravni plasman na Euro. Najbolju utakmicu kvalifikacija Hrvatska je odigrala upravo protiv Irske. Pregršt propuštenih prigoda, dominacija naše reprezentacije, ali nikako nismo mogli zabiti pogodak. Sve do duboko u sudačkoj nadoknadi kada je Šuker maestralno primio loptu poslanu od Roberta Kovača preko „cijelog terena“ i poentirao za veliki trijumf. Nažalost, u posljednjoj utakmici remizirali smo s Jugoslavijom 2:2 i nismo se plasirali na europsku smotru u Nizozemskoj i Belgiji.

Uslijedile su tri prijateljske utakmice, sve u Dublinu. U kolovozu 2001. završilo je 2:2, zatim smo u studenom 2004. izgubili 0:1, a u kolovozu 2011. odigrali 0:0. Posljednji puta sreli smo se na Euru 2012. Na otvaranju natjecanja Bilićeva Hrvatska je dvama pogocima Marija Mandžukića i jednim Nikice Jelavića došla do konačne pobjede od 3:1.

Sa Švedskom smo se susreli četiri puta. Omjer: tri pobjede i jedan poraz. Prvi puta igrali smo u travnju 2003. u prijateljskoj utakmici u Solni. Za Hrvatsku su zabili Ivica Olić i Boris Živković, a za Švedsku Zlatan Ibrahimović.

Uslijedile su jedine dvije službene utakmice, u kvalifikacijama za SP 2006. Hrvatska je oba puta slavila 1:0, a oba gola zabio je – Darijo Srna. U Švedskoj iz sjajnog slobodnjaka, a u Zagrebu iz penala koji nas je odveo u Njemačku.

Posljednji put odigrali smo u Zagrebu, prijateljsku utakmicu. Ibrahimović je odigrao simultanku, zabio je gol, upisao asistenciju i sudjelovao kod trećeg gola Šveđana u njihovoj 3:1 pobjedi.

Što se Sjeverne Irske tiče, Hrvatska se s njom susrela tek jednom, u prijateljskoj utakmici u Belfastu, prije nešto manje od godinu dana. Hrvatska je s izmiješanim sastavom slavila 3:0, a dvoboj je obilježio spektakularni pogodak jučerašnjeg junaka Andreja Kramarića za konačni rezultat.

S našim potencijalnim protivnicima ukupno smo odigrali 18 utakmica. Imamo sedam pobjeda i po šest remija i pet poraza poraza. No, što se službenih utakmica tiče, u devet utakmica imamo 5 pobjeda, dva remija i dva poraza. Nadamo se kako ćemo u studenom dodatno poboljšati ovu bilancu.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Kvalifikacije za SP 2018

Ostale Vijesti