Protiv modernog nogometa: Kontroverzni financijer Sarajeva ispalio izjavu koja je sablaznila nogometni svijet

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 01.03.17. | 17:37

Vincent Tan poznat je po svojim kontroverznim odlukama u klubovima čiji je vlasnik.

Klubovi se u eri tržišnog gospodarstva uvelike oslanjaju na privatni kapital i koncept jednog vlasnika, ili „jednog gazde“ u kolokvijalnom rječniku.

Međutim, takve priče često imaju kratkotrajni period bljeska, da bi  vrlo brzo rezultirale krahom, uglavnom zbog financijskih problema u poslovanju samog vlasnika. Navijači i klubovi se iz tog razloga sve više okreću modelu „navijačkih“, socios klubova, oslonjenih na demokratskim principima „jedan član – jedan glas“, kao primjerice Čelik o kojem imamo i reportažu.

Vincent Tan, malezijski biznismen, vlasnik je nekolicine nogometnih klubova diljem Europe, poput Cardiffa, nizozemskog Kortrijka, Los Angeles FC-a te je nositelj kapitala u susjednom nam Sarajevu. Vrlo brzo je u Cardiffu izazvao kontroverze nakon što je „rebrandirao“ klub da bude pristupačniji azijskom tržištu, na način da je promijenio grb i klupske boje u skladu s „azijskom tradicijom“.

Upravo je u razgovoru za Cardiffovu službenu klupsku stranicu nesvjesno izjavio način razmišljanja svakog bogatog poduzetnika i tajkuna koji kupe nogometni klub. Ima iznimaka, ali njegova izjava je u suštini i razlog zbog kojeg nogomet sve više gubi doticaj s običnim pukom koji ga je i popularizirao kao sport. Upitan o budućnosti Cardiffa, ali i ostalih klubova u njegovom vlasništvu, izjavio je:

„Sav moj biznis je na prodaju po pravoj cijeni. Ja se ne zaljubljujem u svoj biznis. Ako dobijem pravu cijenu, svakako ću razmisliti o prodaji“.

Nakon čuvene izjave pravnice omražene uprave posrnulog engleskog Charltona, Katrien Meire, koja se opetovano o navijačima izjašnjavala kao „mušterijama“, ovo je još jedna izjava klupskog dužnosnika koja govori o mentalnom sklopu ljudi koji vode nogomet. Klubovi su biznis u koji se nije pametno zaljubiti, a navijači su konzumenti; mušterije kojima prodajete robu.

Sentimenta nema, sve je profit. A nekom je čudan porast navijačkih klubova po Europi.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

Vincent TanSarajevo

Ostale Vijesti