Reuters
Reuters

Prošlo je 15 godina, a kao da je bilo jučer: Wembley je utihnuo, a Petrić stavio McClarena na stup srama!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.11.22. | 15:12

'Bilić boysi' su Engleze ostavili bez Eura 2008., Cambell je otklizao 'u drugu dimenziju', a nakon te blamaže

Mnogima u Lijepoj našoj je teško sjetiti se što su doručkovali prije sedam dana, ali zato sigurno znaju što su radili na današnji dan prije 15 godina. Pogotovo ako vam je nogomet više od 'najvažnije sporedne stvari na svijetu'…

Dakle, na današnji dan prije 15 godina Hrvatska je na Wembleyju ostvarila pobjedu koja možda ne spada među najvažnije u povijesti, ali je zato mnogima ostala u prekrasnom sjećanju. Preciznije, ta pobjeda nije toliko donijela Hrvatskoj koliko je oduzela Engleskoj, jer poraz od Hrvatske na Wembleyju koštao ih je odlaska na Euro 2008. godine. Prije toga, Englezi se nisu plasirali na Euro 1984. godine u Francuskoj te Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994. godine, dok su se nakon te blamaže plasirali na sva velika natjecanja.

Dogodilo se to u kvalifikacijama za EURO 2008, 21. studenog 2007. godine, u posljednjem, 12. kolu skupine E, a godinu ranije, u sklopu tih istih kvalifikacija, pamti se i epska pobjeda Hrvatske koju je obilježila 'maksimirska krtica'.

No, vratimo se mi toj pobjedi otprije 15 godina. Na klupi Hrvatske bio je Slaven Bilić, pogotke su zabijali Kranjčar, Olić (nakon sjajne asistencije Da Silve) te Petrić, dok su kod Engleza bili precizni Lampard te Crouch. Nakon te utakmice otkaz na klupi Engleske dobio je Steve McClaren, danas pomoćni trener Manchester Uniteda, a pamti se i naslovnica The Suna sutradan na kojoj je bila slika probušene lopte na kojoj je bio grb Tri lava.

Podsjetimo, Hrvatska je te kvalifikacije završila na prvom mjestu skupine E s 29 osvojenih bodova, dok je na kraju druga bila Rusija koja je imala bod više od Engleza i Izraelaca.

Engleska (4-1-4-1): Carson – Richards, Cambell, Lescott, Bridge – Barry (51. Defoe) - Wright-Phillips (51. Beckham), Gerrard, Lampard, Cole (85. Bent) – Crouch

Hrvatska (4-4-2): Pletikosa – Ćorluka, Šimić, R.Kovač, Šimunić – Srna, Modrić, N.Kovač, Kranjčar (80. Pranjić) – Olić (89. Rakitić), Da Silva (74. Petrić)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometuKvalifikacije za EuroSlaven BilićNiko KranjčarIvica OlićMladen Petrić

Ostale Vijesti