Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Probuđeni Petković, sjajni Oršić i 'jocker' Špikić slomili Osijek, Dinamo u Šibeniku može osvojiti naslov (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 08.05.22. | 21:40

Dinamo je odigrao jednu od najboljih utakmica sezone i upisao uvjerljivu pobjedu protiv Osijeka.

Dinamo - Osijek 3:0. A moglo je biti i više. Dinamo je na svojem terenu odigrao sjajnu utakmicu protiv Osijeka i došao na korak do osvajanja naslova. Domaćine je u vodstvo doveo Mislav Oršić u 35. minuti, a konačni rezultat postavili su Dario Špikić i Luka Menalo u nastavku utakmice, dvojac kojeg neko vrijeme nije bilo na terenu zbog ozljeda. Osijek je cijelo drugo poluvrijeme odigrao bez isključenog Jevhena Čeberka koji je zaradio dva žuta kartona. Odličnu utakmicu odigrao je Bruno Petković koji je upisao dvije asistencije, samo su ga centimetri dijelili od postizanja pogotka, a izborio je i prvi žuti karton Čeberka. Drugi je izborio Špikić koji se kao 'jocker' iznenada pronašao u udarnih 11.

Ovom pobjedom Dinamo je izbacio Osijek iz utrke za naslovom, a Plavi će osvojiti titulu ako u iduća dva kola, protiv Šibenika na Šubićevcu i Hajduka na Maksimiru, upišu jednu pobjedu ili dva remija.

Na Maksimiru se večeras okupilo sjajnih 13.901 gledatelja. Cijelu utakmicu obilježilo je sjajno navijanje maksimiskrih tribina na kojima su, dakako, prednjačili Bad Blue Boysi. Dinamovi navijači prije početka utakmice podignuli su veliku koreografiju preko sjeverne tribine u čast Dinamovoj generaciji koja je 1982., nakon 24 godine čekanja, donijela titulu u Zagreb. Na suprotnoj tribini skupila se tek nekolicina pripadnika Kohorte. Očito su prepirke na razini uprava – Bjelica, ali i slabiji rezultati Osijeka u prošlim utakmicama učinili svoje.

Ante Čačić je za potrebe ove utakmice u prvih 11 vratio Brunu Petkovića, a ozlijeđene Kevina Theophilea i Marhira Emrelija zamijenili su Rasmus Lauristen i Dario Špikić. Nenad Bjelica je, pak, vratio u kadar rekonvalescenta Milu Škorića, a iznenadio je ostavljanjem Mije Caktaša na klupi umjesto kojega je startao Ivan Fiolić.

Utakmica je počela u očekivanom odmjeravanju snaga. U 9. minuti Ramon Mierez je zabio iz blizine, ali je golu prethodilo igranje rukom. Igor Pajač nije dvojio ni sekunde i poništio je pogodak argentinskom napadaču.

Dinamo je prvi put zaprijetio u 12. kada je Luka Ivanušec primio loptu na lijevoj strani, ali je pucao preko gola. Ubrzo je Jevhen Čeberko napravio pomalo nepotrebni prekršaj nad Brunom Petkovićem na sredini terena i zaradio svoj prvi žuti karton.

Dinamo je preuzeo inicijativu na terenu, loptu je u svojim nogama držao u gotovo 70 posto vremena, prijetili su Bruno Petković i Mislav Oršić, ali prilično jalovo. Osijek se očekivano orijentirao na obranu i čvrsti blok, a svoje prilike su gosti tražili iz kontranapada. Iz jednog takvog Lovrić je pronašao Kleinheislera koji puca preko gola.

I onda smo u 35. minuti vidjeli pravu majstoriju u režiji dvojca Petković-Oršić. Petković je sjajnom asistencijom lijevom nogom pronašao Oršića koji se sjurio na gol Osijeka. ‘Slomio’ je Alena Grgića, Mile Škorić se poskliznuo, a Oršić je hladnokrvno zabio za 1:0 vodstvo Dinama.

Probao je neposredno nakob gola Mierez na suprotnoj strani, ali je lopta otišla kraj Livakovićevog gola. Brzo je Dinamo imao još jednu matnu šansu, Stefan Ristovski ubacio je na peterac, tamo je na loptu uletio Ademi, ali je Ivušić bio siguran.

Osijek je imao minimalni zaostatak na semaforu, a od 45. minute i u broju igrača u polju. Čeberko je napravio još jedan prekršaj na sredini terena, ovaj puta na Dariju Špikiću i zaradio isključujući žuti karton. Osijek je morao posljednjih 45 minuta igrati s igračem manje.

Statistika je u prvom dijelu bila prilično na strani Dinama.

Nenad Bjelica u nastavak utakmice ubacio je Karla Bartoleca umjesto Laszla Kleinheislera kako bi popunio ispražnjeno mjesto lijevog beka. Osijek je u nastavku igrao u formaciji 4-4-1.

Dinamo je nastavio s pritiskom na gol Osijeka, u nekoliko su navrata Plavi ušli u Osijekov kazneni prostor, ali bez učinka. U 56. Nenad Bjelica je napravio tri izmjene. Ušli su Petar Brlek, Antonio Mance i Kristijan Fučak, a izašli su Darko Nejašmić, Ramon Mierez i Kristijan Lovrić.

Te rošade Bjelici se nisu isplatile jer je četiri minute kasnije Špikić zabio za 2:0. Oršić je lijepo uposlio Bočkaja koji ubacuje na peterac na kojem se nalazio Špikić i ubacio loptu u mrežu.

Da ova večer ne prođe savršeno za Dinamo pobrinuo se Josip Mišić u 64. minuti kada je dobio žuti karton i na taj način ostao bez nastupa u Šibeniku u idućem kolu. U 72. minuti Petković je zamalo zabio. Petar Bočkaj nabacio je iz kornera, Dinamov napadač pucao je glavom, već je svladao Ivušića, ali je loptu s crte izbio Karlo Bartolec.

Sve je bilo riješeno u 81. minuti nakon još jedne lijepe akcije Dinama. Petković je na rubu kaznenog prostora primio loptu i proigrao Luku Menala koji utrčava s desne strane i zakucava loptu iza leđa Ivušića.

Dinamo je stigao do pobjede, a u samoj završnici dvoboja mogao je slaviti i uvjerljivije, ali velike prilike nisu iskoristili Tolić, Baturina i Andrić.

Dinamo može potvrditi 33. naslov prvaka iduće nedjelje na Šubićevcu protiv Šibenika, a Osijek će se od svoje publike oprostiti u nedjelju u 17 sati protiv Lokomotive.

Dinamo - Osijek 3:0

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)

VAR: Ivan Bebek (Rijeka)

SASTAVI:

Dinamo (4-2-3-1): Livaković - Ristovski, Šutalo, Lauristen, Bočkaj - Mišić, Ademi (od 84. Baturina) - Špikić (od 70. Menalo), Ivanušec (od 82. Tolić), Oršić (od 84. Gojak) - Petković (od 84. Andrić)

Osijek (4-2-3-1): Ivušić - A. Grgić, Škorić, Lončar, Čeberko - Žaper, Nejašmić (od 56. Brlek) - Fiolić (od 75. Topčagić) , Kleinheisler (od 46. Bartolec), Lovrić (od 56. Fučak)- Mierez (od 56. Mance)

Strijelci: 1-0 Oršić (35'), 2-0 Špikić (60'), 3-0 Menalo (81')

Žuti kartoni: Mišić (Dinamo) / Lončar (Osijek)

Crveni karton: Čeberko (Osijek)

1.HNL, 34. kolo:

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo 1:1

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva 3:3

Istra 1961 - Šibenik 1:2

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk 0:3

Dinamo - Osijek 3:0



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoNK OsijekOsijekPrva HNL

Ostale Vijesti