Primili 70 golova u 34 utakmice, a stoperski trojac prodali za 60 milijuna

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 27.07.19. | 10:05

Sportskom direktoru ocjena odličan (5).

Sam naslov zvuči pomalo nevjerojatno. Pa tko bi za obranu koja je propusnija od švicarskog sira iskeširao toliki novac? No ovdje nema nikakva zamka, obrana koja je prošle godine primala više od dva gola u prosjeku uspjela se unovčiti za vrtoglave iznose.

Riječ je o dojučerašnjem bundesligašu Stuttgartu, koji je prošle sezone završio kao 16. momčad Bundeslige. Time su osigurali dodatno razigravanje za ostanak protiv trećeplasiranog iz 2. Bundeslige, a to je bio Union Berlin. Na njihovu žalost, nisu uspjeli sačuvati prvoligaški status, a to je ujedno najavilo rasprodaju svega što valja. Tko god iole vrijedi na nogometnoj mapi, napustit će neperspektivni brod koji tone.

Već je prošlog ljeta pravo čudo bilo kako je Benjamin Pavard ostao u Stuttgartu. Po vokaciji stoper, po potrebi desni bek. A upravo se na toj poziciji proslavio u dresu reprezentacije Francuske na Mundijalu u Rusiji. Odigrao je šest utakmica po 90 minuta, uključujući kompletnu nokaut fazu, a u nogometnu orgitu lansirao ga je spektakularan pogodak protiv Argentine u osmini finala. Pavard je prošle sezone odigrao 29 od 34 utakmice u Bundesligi, od čega 23 na poziciji stopera, a preostalih šest na desnom beku. Ono što se propustilo dogoditi lani, ispravio je Niko Kovač te doveo Pavarda u Bayern za 35 milijuna eura.

<iframe width="640" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ov39iGAgEn4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Ozan Kabak je mladi Turčin rođen 2000. godine u Ankari, a svoju afirmaciju stekao je u Galatasarayu. Turski velikan ga u siječnju ove godine prodaje u Stuttgart za 11 milijuna eura, a Kabak je u proljetnoj polusezoni odigrao 15 od 17 prvenstvenih utakmica, sve na stoperskoj poziciji. Ispadanjem u niži rang, javio se Schalke i bez previše pregovora za 15 milijuna eura doveo nadolazeću zvijezdu turskog nogometa.

Timo Baumgartl je 22-godišnjak koji je dijete Stuttgarta te se od U-17 selekcije probijao do seniorske momčadi ovog kluba. Za mladu reprezentaciju Njemačke upisao je čak 20 nastupa, uključujući i svih pet utakmica ovoljetnog U-21 EURO-a, gdje je Elf izgubio finale od Španjolske. Dobri nastupi na smotri najboljih mladih igrača Starog kontinenta isprali su lošu formu tijekom sezone. U njoj je skupio 18 prvenstvenih nastupa, uglavnom u jesenskoj polusezoni. Krajem siječnja zadobio je ozljedu zbog koje je mjesec i pol bio van terena, a kada se vratio, već su Pavard i Kabak zauzeli mjesto u srcu obrane. Prekjučer ga je u svoje redove doveo PSV za 10 milijuna eura, no trenutno ima problema s bedrenim mišićem i ne zna se kada možemo očekivati njegov debi za nizozemsku momčad.

Nakon ovako kaotične sezone u kojoj je Stutgart doživio jedan od najvećih neuspjeha u svojoj povijesti, jedina osoba u klubu koja zaslužuje prolaznu ocjenu, ako ne i odličnu, je njihov sportski direktor Sven Mislintat koji je drugu najgoru obranu lige, koja je primala nešto više od dva gola po utakmici, uspio utržiti za čak 59 milijuna eura. Ako jednog dana odluči napustiti Stuttgart, ovo će mu biti sjajna preporuka na burzi rada.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Ozan KabakTimo BaumgartlBenjamin Pavardtransferitransferi uživoBundesliga

Ostale Vijesti