Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Prijelazni rok se bliži kraju, Leki trebaju novi igrači, a pojačanja na Poljudu se još čekaju

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 07.02.23. | 12:00

Dojam u javnosti je da se Hajduk u svim strukturama nije pravovremeno pripremio za dolazak novog trenera i zahtjeve koje je donio sa svojom idejom. Odrađeni su dosta dobri izlazni transferi, po dostupnim podacima zaradilo se nešto više od 10 milijuna eura, ali prinova osim Yassinea Benrahoua i Ivana Lučića još nema. Ovakva situacija nije draga nimalo ni navijačima koji prozivaju upravu i sportskog direktora, a tu je sad već i niz loših rezultata u nastavku sezone pa se do kraja prijelaznog roka očekuju barem imena koja bi popunila roster Hajduka koji je ove zime oslabljen brojčano izlaznim transferima. Ostaje im trenutno nadati se da će biti toga još kad su dolasci u pitanju. Rok je do 15. veljače, a ostaje pitanje što će se dogoditi i hoće li se išta promijeniti ako se ulazni transferi ne ostvare...

Čekalo se nešto veliko na Poljudu, nakon zvučnog trenera očekivala su ove zime i zvučna pojačanja. Ivan Leko s obzirom na svoju dosadašnju trenersku karijeru najzvučnije je pojačanje Hajduka, a kad bi kazali i jedino ne bi puno pogriješili. Činjenica je da u igračkom kadru od prinova su tu tek vratar Ivan Lučić i veznjak Yassine Benrahou, a kad znamo još da se prijelazni rok bliži kraju, točnije ostalo je nešto više od osam dana, dojam u javnosti je da se Hajduk nije pripremio za ulazne transfere na ovom prijelaznom roku. Svaki simpatizer i navijač volio bi da ga ovakav dojam prevari do kraja roka i da se ispune neke želje, ali trenutna situacija ih brine.

Pripreme su pokazale kako bi mogla igrati momčad ove zime, ali ne i da se po svemu sudeći neće adaptirati na ideje koje je sa sobom donio Leko. Tri natjecateljske utakmice u nastavku prvenstva ogolile su sve mane sustava za koji trenutni kadar očito nije spreman, a kod nekih igrača je upitno hoće li ikad to i biti za takav tip nogometa. Ponovit ćemo još jednom, ne može se trenutni kadar gledati kao loš jer su tu i dalje igrači s kojima je Hajduk postigao neke od najboljih rezultata u novijoj povijesti od osvajanja Kupa i neizvjesne borbe za naslov u prošloj sezoni, a i otvaranja u ovoj koje je najbolje otkako je Lige 10. No s druge strane i Dinamo je imao najbolji start u sezoni otkako je Lige 10 pa se i ove godine nastavio lov na Zagrepčane koji su u nastavak isto ušli sa svojim problemima. Previranja koja se događaju u Dinamu odrazila su se na momčad, a bila je to prilika za Hajduk da iskoristi njihove kikseve i približi se bodovno prvom mjestu što se nije dogodilo.

Izostanak ulaznih transfera, propuštene prilike koje je servirao Dinamo i loši rezultati na otvaranju nastavka sezone doveli su do toga da se preispituje kako je došlo do te situacije. Sezonu je Hajduk počeo s Valdasom Dambrauskasom koji je prošle sezone osvojio Kup, ali je u međuvremenu kako se kolokvijalno kaže izgubio svlačionicu i tako posao. Zamijenio ga je dotadašnji pomoćnik i perspektivni trener Mislav Karoglan za kojeg je odmah bilo najavljeno da će voditi Bijele do zimske pauze tijekom koje bi trebao biti imenovan novi trener, a on je svoj dio posla odradio bez poraza. Na Silvestrovo objavili su Bijeli da će klupu preuzeti Ivan Leko koji se priželjkivao i ranije. Nije tajna da je Leko bio želja predsjednika Lukše Jakobušića za kojeg je novi trener po dolasku rekao da je bio presudan u njegovoj odluci da preuzme klupu.

„Moram to kazati, ali presudio je predsjednik koji je od prvog razgovora i kontakta u meni probudio tu neku iskru kad je praktički bilo nemoguće bilo razmišljati da bi mogao postati trener Hajduka. Svidio mi se taj način gledanja i enormna ambicija te vjera da se sa svojim radom može sve napraviti. Pokušati nešto napraviti sa svojima. Netko će reći ti si lud, to je nemoguća misija, a ja volim izazov. Jednostavno se tome puno veselim“, izjavio je Leko za Hajduk Digital TV kad je predstavljen kao novi trener.

Lekin dolazak značio je i da donosi sa sobom određene ideje i filozofiju nogometa za koju će mu s postojećim kadrom trebati vremena, a i to da će ga trebati popuniti igračima koji bi mogli odgovoriti njegovim zahtjevima igre. No, to se ove zime nije još dogodilo.

Jedna od prvih akvizicija Lukše Jakobušića u sportskom sektoru bio je sportski direktor Mindaugas Nikoličius s kojim je u dvije godine u potpunosti promijenio krvnu sliku momčadi Hajduka i to na bolje u odnosu na ono što ih je dočekalo tad u klubu. Bilo je tu igrača koji se pišu u javnosti kao oni na čiji je dolazak direktno utjecao predsjednik poput Lovre i Nikole Kalinića, Marka Livaje ili Filipa Krovinovića, a Nikoličiusu su se pisale zasluge za igrače tipa Grgića, Lovrencsicsa, Mlakara, Kačaniklića, Ferra, Awaziema, Borevkovića i drugih. Prijelazni rok na ljeto 2021. godine mnogi su gledali kao jedan od najboljih u povijesti, a ukupno je kroz dvije godine mandata bilo 20 ulaznih transfera. Neki su već otišli poput Ferra i Katića koji su bili na posudbama, a izlazne transfere imali su još Vuković i Kačaniklić.

Od izlaznih transfera zaradilo se oko 19 milijuna eura u njihovom mandatu, a otišli su Stipe Biuk, Mario Vušković, Marin Ljubičić, Darko Nejašmić, David Čolina, Jani Atanasov, Stanko Jurić, Jario, Alexander Kačaniklić, Marin Jakoliš, Josip Vuković, Leon Kreković te Kristian Dimitrov, Dimitrios Diamantakos i Samuel Eduok.

Samo na ovom zimskom prijelaznom roku bilježi se zarada od nešto više od 10 milijuna eura. Sedam igrača koji su bili u rosteru prve momčadi otišlo je ove zime, a samo od njih je Biuk bio standardni prvotimac. I samo s tim odlascima računalo se, ne gledajući kvalitetu, da bi trebalo ispuniti kvantitetu.

Leko je već nakon druge pripremne utakmice izjavio kako očekuje četiri do pet pojačanja. Iako nije definirao pozicije vidljivo je da Hajduku nedostaju prvenstveno sad krila, a onda i stoperi, bočne pozicije i zadnji vezni koji bi mogli ispratiti ono što trener traži. S obzirom na dosadašnju trenersku karijeru, Leko je uz Igora Tudora i najzvučnije trenersko ime koje je vodilo Hajduk u novijoj povijesti i jasno da s takvim zaleđem dosadašnjih uspjeha ima formulu s kojom želi djelovati i na Poljudu. Da bi ona dala rezultate očito je da su potrebna pojačanja koja su glavna tema od početka prijelaznog roka na Poljudu. Ozljede i kartoni zbog kojih će još igrači izostajati dodatni su problem pa više u ovom trenutku nije ni tema samo sustav s kojim će Leko igrati nego i broj igrača s kojima će raspolagati.

Nije bilo puno dolazaka ni na ljeto, tek posudbe Awaziema i Borevkovića, transfer Kalika i novi ugovori za Livaju i Lovru Kalinića koji je raskinuo s Aston Villom, pa su se ove zime očekivao nešto bogatiji prijelazni rok s ulaznim transferima. Spominjala su se mnoga imena s kojima se pregovaralo, a s nekima koji su isplivali u javnost nije došlo do dogovora. Kraj prijelaznog roka je blizu, navijači već prozivaju upravu i sportskog direktora zbog nastale trenutne situacije pa se postavlja i pitanje što će se dogoditi i hoće li se išta promijeniti ako se kadar ne popuni te hoće li ciljevi u ovoj situaciji ostati isti ili će se prolongirati. Do kraja prijelaznog roka je nešto više od osam dana, a navijačima i simpatizerima ostaje se nadati da će biti toga još kad su ulazni transferi u pitanju.



Tagovi

HajdukMindaugas NikoličiusLukša JakobušićIvan LekoHNLZimski prijelazni rok 2023.Hrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti