Pixsell
Pixsell

Prije 25 godina srušili su momčad koja je igrala Ligu prvaka, a sada love novu senzaciju protiv stabilnog člana HNL-a

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 27.09.23. | 08:01

Dvoboj u gradu kraj Zagreba koji u svojem nazivu nosi ime 'Selo', počinje u 15.30.

Dugo Selo je grad u Zagrebačkoj županiji i čiji je lokalni nogometni klub, na neki način, ispisao povijest hrvatskog nogometa. Hrvatski trećeligaš, ili drugoligaš, ovisno o tome kako zovete klubove koji se natječu u 2.NL, odnosno trećem rangu hrvatskog nogometa, NK Dugo Selo, 8. i 9. rujna 1998., prije više od 15 godina bio je, uz slavnu momčad zagrebačke Croatije, najspominjaniji sportski klub u Hrvatskoj. Naime, Dugo Selo, član tadašnje Jedinstvene županijske lige (četvrtog ranga našeg nogometa), pred oko dvije tisuće gledatelja svladalo je Croatiju koja je dva tjedna ranije u Maksimiru 'razmontirala' Celtic s 3-0 i plasirala se u Ligu prvaka, a tjedan dana nakon 'debakla' u Dugom Selu odigrala 'nulu' sa slavnim Ajaxom u Maksimiru, uz bolju igru i više prilika za pobjedu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pokojni Zlatko Kranjčar na teren je poslao jaki sastav koji se u prvom dijelu rutinski obračunao s domaćim sastavom. Na teren su istrčali: Butina - Mladinić, Bišćan, Tokić - Šarić, Rukavina, Jeličić, M. Cvitanović - Mikić, Viduka, Šokota. Na odmor se otišlo s 2-0 prednosti Croatije golovima Marka Viduke i Tomislava Šokote. No, u nastavku utakmice dogodio se jedan od najvećih preokreta u povijesti hrvatskog nogometa. Stjepan Benkoci je smanjio na 1-2, u 75. minuti Tomislav Rukavina skreće loptu u svoju mrežu za 2-2, a u 88., šok svih šokova - stanoviti Željko Car poentirao je za 3-2 vodstvo Dugog sela.

Utakmica je produžena za sedam munuta, u kojima je Dinamo dobio jedanaesterac. No, udarac Joška Jeličića s bijele točke obranio je Igor Ištvanić i ispisao povijest hrvatskog nogometa. Četvrtoligaš je izbacio prvaka!

Danas je Dugo Selo trećeligaš (ili drugoligaš, kako vam je draže), kojeg odnedavna vodi bivši igrač tadašnjih HAŠK Građanskog i Croatije Sejad Halilović, ujedno i otac današnjeg igrača Fortune Sittard Alena Halilovića, a ovo im je četvrti nastup u nacionalnom kupu. Četiri godine nakon izbacivanja Croatije, odlično su se držali protiv tadašnjeg prvoligaša Zadra i izgubili nakon produžetaka s 1-2, a posljednji put prije tekuće sezone u pretkolu Kupa izgubili su 2009. od Konavljanina 1-3.

U prvom kolu Hrvatskog kupa 2023/24 Dugo Selo dočekuje prvoligaša (ili HNL-aša, kako vam je draže) Lokomotivu. Dugo Selo je u preliminarnom kolu izbacilo Pitomaču nakon što su u 93. minuti preko Janušića izjednačili na 2-2, a onda izbacili goste iz Pitomače boljim raspucavanjem jedanaesteraca.

Za razliku od prošle sezone, u kojoj su Drugu NL završili na jako dobrom šestom mjestu, u tekuću su ušli s dva boda u uvodnih pet kola. No, u posljednjoj provjeri pred Lokomotivu, svladali su Hrvatski dragovoljac s 4-0 golovima Karla Darojkovića u prvom dijelu i Jacoba Tarasenka u nastavku.

Lokosi u ovaj dvoboj, dakako, ulaze kao veliki favoriti, a očekuje se da Silvijo Čabraja neće kalkulirati sa sastavom te da će na teren poslati jake snage. Među njima će biti i Marko Vranjković, standardni desni bek kluba s Kajzerice.

"Kup utakmice protiv niželigaša je uvijek nezgodno igrati. Pogotovo na njihovom terenu. Sigurno da će i oni ići na pobjedu, biti će to vrlo zahtjevna utakmica. S Darojkovićem sam trenirao u Lokomotivinim mlađim kategorijama, nismo u kontaktu, ali iz osobnog iskustva znam da je kvalitetan i opasan igrač", rekao je bek Lokomotive koju nakon derbija na Poljudu i Kup utakmice u Dugom selu očekuje domaći susret s Istrom 1961 na Aldo Drosini.

"Tri utakmice u osam dana nije lako igrati, pojavljuje se i određeni umor, no odlično treniramo i u odličnoj smo formi tako da nam taj ritam ne predstavlja problem, dapače, mislim da je svakom igraču draže kad se utakmice češće igraju. U svakom slučaju očekujem zahtjevnu i tvrdu utakmicu, neće biti jednostavno, ali isto tako očekujem i našu pobjedu i prolaz u osminu finala", rekao je.



Tagovi

Dugo SeloLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHrvatski nogometni kupRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti