Prije 14 godina bio rezerva Šafariću u Varteksu, a jučer je hat-trickom odveo Australiju na Mundijal

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.11.17. | 17:00

Mile je svoj nogometni put u Europi počeo u ugašenom hrvatskom velikanu.

Junak utakmice bio je Mile Jedinak, 33-godišnji veznjak hrvatskog porijekla koji trenutno nosi dres posrnulog engleskog velikana Aston Ville. Postigao je sva tri pogotka svoje momčadi, jedan iz slobodnjaka i dva iz penala te tako kapetanski podigao momčadi vizu za Rusiju. Majka  mu je iz Požege, otac iz Osijeka, a Mile je rođen u Camperdownu nedaleko od Sydneya. Na početku karijere igrao je za Sydney United,a od tamo je stigao u zemlju svojih korijena pokušati izgraditi nogometnu karijeru.

Njegov prvi klub na putu izgradnje karijere u Europi bio je bivši Varteks u koji je stigao 2003. godine, a tamo je proveo nešto više od godinu dana u vrijeme kada je sadašnji hrvatski izbornik bio sportski direktor kluba. Jedinaka je tada trenirao još jedna Varteksova legenda Dražen Besek koji se za portal regionalni.hr prisjetio junaka australskog plasmana na Mundijal iz dana u dresu Varteksa.

˝Mile je stigao kao 19-godišnjak i morao se priviknuti na samostalan život. Pamtim ga kao igrača zavidne tehnike i kombinatorike, taktički vrlo dobro potkovanog, no bio je spor. U ono vrijeme Varteks je bio ekipa koja je radila rezultat i imala je uigranu veznu liniju. Jedinaka se trebalo čekati, a to tada nije bilo moguće˝ - prepričao je Besek.

Beseka je nedugo nakon toga na klupi Varteksa zamijenio Ćiro Blažević koji tada mladom Australcu nije dao previše šanse i na kraju sezone Australac je napustio klub. U veznom redu Varteksa tada se više isticao i prometao domaći dečko Nikola Šafarić koji će kasnije uz Miljenka Mumleka izrasti u pravu legendu kluba. Ispred Jedinaka bio je i makedonac Igor Jančevski koji je kraljevao na poziciji zadnjeg veznog, a prednost je imao i već daleko zaboravljeni Hrvoje Sklepić.

Jedinak je nakon samo jedne sezone napustio Varteks i vratio se u Australiju gdje je igrao do 2009. godine. Na kraju je ipak uspio izgraditi jako dobru karijeru, jer se spomenute godine vratio u Europu preko turskog Gencerbiriglija. Konačnu afirmaciju i pravu šansu na velikoj pozornici dobio je 2011. kada je potpisao za Crystale Palace u kojem je proveo pet godina prije nego je otišao u Aston Villu.

˝ Jedinak je okolnim putem napravio vrlo zavidnu karijeru. Pronašao je ligu - englesku Premier ligu koja mu po njegovim karakteristikama najviše odgovara. Također riječ je o vrlo karakternom igraču, a u prilog tome ide što je u mnogim klubovima bio kapetan˝ - poručio je Besek za kraj o Jedinaku.

Već drugu godinu zaredom s Aston Villom igra Championship, a najbolji period njegove karijere bile su tri sezone s Palaceom u Premiershipu u kojem je zabilježio i šest postignutih pogodaka. Pred njim je vrlo vjerojatno posljednji Mundijal, a na njemu će svoju reprezentaciju predvoditi kao kapetan i tako staviti šlag na tortu reprezentativne karijere u kojoj je do sada upisao 73 nastupa uz 18 postignutih golova.

Besek je na kraju bio potpuno u pravu, Jedinak se kroz cijelu karijeru pokazao kao veliki radnik i igrač s karakterom koji ga jer stalno gurao prema naprijed. Nije odustao nakon neuspjeha u Varteksu, preko Australije i Turske izgradio je karijeru koju je potvrdio u Engleskoj. Ova priča pomalo nostalgično dočarava kakav je Varaždin nekad imao klub, Jedinak je prije 14 godina u Varteksu bio rezerva Šafariću i Jančevskom, a jučer je odveo Australiju na Svjetsko prvenstvo. Njegov prvi europski klub nažalost više ne postoji, a ono što ga je naslijedilo samo je blijeda kopija.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Mile JedinakVarteks

Ostale Vijesti