PREGLED 1.HNL: Unatoč Damiru Batiniću, Rijeka suvereno korača prema naslovu prvaka

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.02.17. | 10:34

Novo kolo HNL-a obilježio je Damir Batinić, koji je grubo oštetio Cibaliju i gurnuo ju prema drugoj ligi…

Rijeka je potvrdila ono što smo pisali u pregledu prošlog kola – zaslužila je naslov prvaka. Nakon što su u prvoj utakmici proljeća treći puta ove sezone svladali Osijek, čime su došli do skora 6-1-0 protiv tri najjača konkurenta u ligi, u nedjelju su prvi puta nakon deset godina svladali neugodni Inter u Zaprešiću i zadržali šest bodova prednosti ispred drugog pratitelja Dinama.

Dva teška i neugodna proljetna gostovanja, dvije važne pobijede. Riječani igraju jako dobro, na autoritet, pokazuju moć, karakter i pristup koji bi im prvi puta u povijesti trebao donijeti naslov prvaka države. U ovom trenutku dojam je kako ga Rijeka može izgubiti isključivo zbog nečijih viših interesa.

Jer, Dinamo igra loše. Dinamo u dva proljetna dvoboja, protiv dvije mnogostruko slabije ekipe, nije impresionirao, dapače, da su Slaven Belupo i pogotovo Cibalia osvojili po bod ne bi bilo nezasluženo. Ni blizu. Gdje je nestala „atomska igra“ i igrači koji su „letjeli terenom“ za vrijeme priprema, kako su izvještavali novinari koji standardno s Dinamom putuju na ljetne i zimske turneje? Gdje je kapitalac Guilherme koji još nije debitirao ili pak Sammir koji, unatoč plaći od milijun eura, nije ni blizu optimalnoj formi, dva tjedna nakon početka nastavka prvenstva.

S druge strane, Cibalia je u nedjelju, s obzirom na objektivne kapacitete, odigrala odličnu utakmicu. Vinkovčani su neutralizirali Modre te su tri minute prije kraja regularnog vremena stigli do pogotka vrijednog boda. Međutim, tada se ukazao Damir Batinić i bacio ljagu, ne samo na njihovu požrtvovnu igru i ovu utakmicu, već na cijelo prvenstvo.

Na stranu neregularna pobjeda Dinama koja, prema našem mišljenju, neće utjecati na konačnog prvaka, ovim teškim previdom najviše su oštećeni hrabri i požrtvovni Vinkovčani koji su zaslužili bod protiv prvaka države.

Naime, Split je u subotu neočekivano slavio u Koprivnici kod Slaven Belupa (koji je propustio realizirati dva kaznena udarca) i pobjegao Cibaliji na tri boda prednosti. U sljedećem kolu Crveni na domaćem terenu dočekuju upravo Vinkovčane. Bod protiv Dinama, Cibaliji bi značio neizmjerno puno, ne samo zbog tog jednog boda zaostatka manje u odnosu na glavne konkurente za ostanak, već bi ih napunio samopouzdanjem i pozitivnim moralom pred utakmicu sezone.

Ako Splitovci u nedjelju slave, Cibalia se polagano može pripremati za povratak u drugoligaško društvo. Šest bodova zaostatka nije nenadoknadiva prednost, pogotovo ne 13 kola prije kraja, ali s obzirom na objektivnom kvalitetu Vinkovčana i težak raspored u narednim kolima (gostovanja kod Osijeka, Hajduka i Lokomotive te Rijeka na domaćem terenu), gotovo je nemoguće očekivati pozitivan ishod na kraju sezone za Pacultovu momčad.

Tragičar kola Batinić je, stoga, Cibaliju možda poslao prema drugoj ligi. Sada je na redu austrijski stručnjak, koji srdžbu svojih igrača mora iskoristiti i izvući maksimum iz njih kako bi u nedjelju ostali neporaženi na Parku mladeži.

Najveći dobitnik 22. kola je Hajduk koji je drugi puta u sezoni s uvjerljivih 4:0 razbio na domaćem terenu Istru, dok je najveći gubitnik Osijek koji je upisao drugi proljetni poraz, ovaj puta na gostovanju u Zagrebu od Lokomotive (0:2).

Hajduk se tako tjedan dana pred veliki derbi u Gradskom vrtu protiv izravnog konkurenta za treće mjesto odvojio na tri boda prednosti i s pozitivnom atmosferom dočekuje za njih možda i ključnu utakmicu polusezone.

Osijek pak odličnu jesen može kompromitirati u samo tri tjedna proljeća. Naime, nakon dva prvenstvena poraza, u srijedu gostuju na Rujevici u polufinalu kupa, a svega nekoliko dana kasnije na domaćem terenu dočekuju Hajduk.

S obzirom na to da će po svemu sudeći i četvrto mjesto biti dovoljno za Europu (teško je očekivati da će Split osvojiti kup), borba za treće mjesto između Hajduka i Osijeka ima prije svega simboličan značaj.

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 

Rezultati by SofaScore

Tagovi

Damir BatinićMarcos GuilhermeSammirCibaliaInter Zaprešić

Ostale Vijesti