GERMANIJAK
GERMANIJAK

Predstavljamo protivnike Dinama: "Bogata povijest s Bečanima i Genkom, West Ham kao izazov"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.08.21. | 13:37

Prvak Hrvatske završio je u skupini koja je puna izazova ali koja nije neprolazna. Naravno, ako pokaže drugo lice u odnosu na utakmice sa Šerifom.

West Ham je apsolutni lider skupine u kojoj se nalazi Dinamo prema tržišnoj vrijednosti. Čak 283 milijuna eura s tim da prijelazni rok još uvijek nije zaključen. Na klupi sjedi David Moyes, 58-godišnji Škot koji je tijekom trenerske karijere vodio Manchester United, Everton, Real Sociedad, Sunderland a ovo mu je druga epizoda u West Hamu.

Klub iz Londona direktno je ušao u skupinu Europa lige a ovogodišnji put u Premier ligi započeli su s dvije pobjede. Na gostovanju kod Newcastlea bilo je 4-2, dok je posebno odjeknula domaća pobjeda protiv Leicestera 4-1. Na toj utakmici ih je gledalo 59 tisuća gledatelja.

Zanimljivo, Nikica Jelavić igrao je za Rapid i za West Ham. Od ostalih Hrvata, dres “čekićara” nosili su Mladen Petrić, Davor Šuker, Igor Štimac i Slaven Bilić. I West Ham i Rapid su igrali s Osijekom u kupu UEFA.

Bečki Rapid posebna je priča. Čak 32 puta bili su prvaci Austrije, jednom i prvaci Njemačke (1940/41.). Puno je poveznica između Dinama i Rapida. Najveća svakako Zlatko Cico Kranjčar, nedavno preminula legenda oba kluba. Tijekom bogate povijesti na klupi Rapida sjedili su Otto Barić i Vlatko Marković dok je dres kluba iz Beča nosilo više Hrvata. Od spomenutog Cice Kranjčara potom Munjakovića, Bazine, Tokića, Jelavića, Jerkana, Mate Bilića, Močinića

Čini se kako bi ovaj izbor bio upravo po mjeri policije s obzirom na to da navijači Dinama i Rapida njeguju korektne odnose.

Rapid vodi 50-godišnji Dietmar Kühbauer, bivši austrijski internacionalac s karijerom u Primeri i Bundesligi. Vrijednost momčadi je 30 milijuna eura a zvijezda je grčki napadač Taxiarchis Fountas koji je u ovoj sezoni zabio sedam pogodaka u 12 utakmica.

Do Europske lige Rapid je stigao preko ukrajinske Zorje. U Beču je bilo 3-0, u uzvratu su dobili 3-2. Prije toga su izbacili ciparski Anorthosis uz autoritativnu pobjedu od 3-0 u Beču te poraz 2-1 na Cipru. Inače, Bečani su bili u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon što su u prvoj utakmici pobijedili Spartu Prag (2-1), u uzvratu su poraženi 2-0 te su nastavili svoj put u Europa ligi.

Najčešće igraju u formaciji 4-2-3-1 uz prosjek od 13 tisuća navijača na domaćim utakmicama. Allianz stadion kapaciteta je 24 tisuće mjesta na međunarodnim utakmicama a napravljen je 2016. godine.

Belgijski Genk je ozbiljan protivnik čija je vrijednost na tržištu 133 milijuna eura. Vodi ga John van den Brom, najpoznatiji po petogodišnjem stažu na klupi AZ Alkmaara.

U Europa ligi završili su nakon što nisu uspjeli proći Šahtjor u 3. pretkolu Lige prvaka. Dva identična poraza od 2-1 kanalizirali su njihov put u EL. Sezonu su započeli porazom od Club Bruggea u Superkupu (3-2), a u prva četiri kola Jupiler lige ubilježili su dvije pobjede (Leuven, Kortrijk), remi sa Standardom te domaći poraz od Oostendea. Najčešće igraju u sustavu 4-2-3-1 a Luminus Arena ima kapacitet od 21 tisuću mjesta za europske utakmice.

Puno je Hrvata pisalo povijest Genka. Od Strupara, Bošnjaka, Ivkovića, Komljenovića, Ljubojevića… Posljednji u nizu bio je Ivan Fiolić koji je ovo ljeto zamijenio dres Genka s onim od Osijeka.


Tagovi

Dinamo ZagrebWest HamGenkRapid BečKvalifikacije za Europa ligu

Ostale Vijesti