REUTERS/Ivan Alvarado
REUTERS/Ivan Alvarado

Povijest: Sevilli su zabili Cico Kranjčar i golman Željko Stinčić, a Marko Mlinarić ‘pocrvenio’

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 09:58

Jorge Sampaoli je slavio protiv Modrih 2016. U Ligi prvaka, dinamovci su mu se revanširali s reprezentacijom Hrvatske, no igrali su Sevilla i Dinamo još puno ranije

Dinamo i Sevilla prethodno su se samo u jednoj sezoni sučelili u europskim klupskim natjecanjima, i to u skupini Lige prvaka ujesen 2016. godine. U oba su ogleda bolji bili Andalužani. S klupe ih je vodio trener Jorge Sampaoli, a Zagrepčane Ivajlo Petev. Gosti su na maksimirskom travnjaku slavili s 1:0, a strijelac je bio Samir Nasri u 37. minuti. Dinamo je u zadnjih 20-ak minuta krenuo hrabrije, stvarao prilike, ali nije našao put do mreže. Isti su se suparnici sučelili već sljedećem kolu u Sevilli. Na samome izmaku prvoga dijela je, pri vodstvu domaćih s 1:0, isključen maksimirski branič Petar Stojanović zaradivši drugi žuti karton. Domaći su to iskoristili pa do kraja utakmice još triput zatresli mrežu za konačnih 4:0.

U zagrebačkom dvoboju nije bilo ozlijeđenog Josipa Pivarića, u Španjolskoj je također zbog ozljede izostao i kapetan Domagoj Antolić, a plavi su u toj sezoni igrali i bez suspendiranog Arijana Ademija. Dinamov se vratar Dominik Livaković u objema utakmicama istaknuo s nekoliko sjajnih obrana. Dvije godine kasnije Livaković i Pivarić bili su u kadru hrvatske reprezentacije, iako na klupi, u dvoboju u skupini na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u pobjedi 3:0 protiv Argentine koju je u izborničkoj ulozi predvodio upravo Sampaoli.

U dvobojima mladih momčadi u istoj sezoni u UEFA Youth League Sevilla je u Zagrebu u spektakularnoj utakmici, unatoč vrlo dobroj igri i mnoštvu prilika domaćih, pobijedila s 4:2. Kasnije je u Sevilli bilo 1:1.

Dominik Livaković. PHOTO: REUTERS/Antonio BronicDominik Livaković. PHOTO: REUTERS/Antonio Bronic

Međutim, susreli su se Sevilla i Dinamo još puno ranije. I bilo je puno drame. Proslavljeni vratar Francisco Buyo obranio je dva udarca s bijele točke, potom i sam zabio pogodak i odveo Sevillu u finale. Maksimirski su nogometaši u raspucavanjima s 11 metara propustili priliku boriti se za pokal tradicionalnoga Sevillina turnira „Trofeo Ciudad de Sevilla“. U osnovnom dijelu igre rezultat je bio 1:1. Domaći su poveli u 64. minuti, strijelac je bio Argentinac Carlos Manuel Morete nakon što mu je Orlando Lopez asistirao glavom, a izjednačio je Zlatko Kranjčar iz vještog kontranapada u 74. Devet minuta prije kraja zbog nesportskog su ponašanja isključeni domaći Juan Carlos i Dinamov fantasista Marko Mlinarić.

Prilikom raspucavanja s bijele točke izvođači su bili i – vratari. I obojica su zatresli mrežu: i Dinamov Željko Stinčić i Sevillin Buyo, koji je kasnije postao jedan od najpoznatijih vratara u povijesti Reala iz Madrida. U prvih pet serija Buyo je obranio udarac Abidu Kovačeviću, dok je u Sevilli neuspješan bio Lopez. Za Dinamo su, pak, s bijele točke zabili Kranjčar, Marin Kurtela, Džemal Mustedanagić i sam Stinčić. Za domaće su mrežu tresli Enrique Montero, Joaquin Pichardo, Daniel Ignacio Murua i Francisco Sanjose. U šestoj seriji Dinamov je izvođač bio Milan Ćalasan, ali u ključnom je trenutku, pri samom udarcu, nezgodno stao, izgubio ravnotežu i nespretno zahvatio loptu koju je Buyo bez poteškoća uhvatio. Odmah je potom sam Buyo namjestio loptu na bijelu točku i zabio za pobjedu Seville.

U drugoj utakmici turnira Betis je s 3:0 nadigrao Romu da bi potom u finalu bio bolji i od Seville s 2:1. U utakmici za treće mjesto Roma je pobijedila Dinamo s 3:2. Sevillu je, inače, predvodio proslavljeni trener Miguel Muñoz koji je ranije vodio Real Madrid do dva naslova europskoga prvaka upisavši i pet uzastopnih, a ukupno devet naslova prvaka Španjolske. Kasnije je vodio i španjolsku reprezentaciju do finala Europskog prvenstva 1984.


Tagovi

Dinamo ZagrebSevillaGNK DinamoJorge SampaoliZlatko KranjčarMarko MlinarićDominik LivakovićJosip PivarićIvajlo Petev

Ostale Vijesti