KENAN ASYALI/Action Images
KENAN ASYALI/Action Images

Povezivalo ga se s Hajdukom, zatim ih je izbacio iz Europske lige, a sad je ostao bez kluba

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.03.21. | 13:51

Trebala je to biti oproštajna senzacija Igora Tudora, ali transfer se ovog ljeta ipak nije ostvario…

Ovog ljeta, baš kao i svakog prethodnog kad je prijelazni rok otvoren, s hrvatskim klubovima povezuje se niz igrača. Mnoge glasine koje tih mjeseci pune medijski prostor pokažu se potpuno krivima, dok nekad budemo svjedoci nekom nevjerojatnom transferu kojeg nitko od zaljubljenika u hrvatski nogomet nije mogao ni zamisliti.

To da HNL raste iz godine u godinu nije nikakva novost, ali da bi liga dobila na dodatnoj težini potrebno je napraviti iskorak u Europi (ne samo Dinamo) te osigurati bolju infrastrukturu. Vjerojatno postoji veliki broj igrača koji bi 'na prvu' došao u ligu iz koje su potekli Luka Modrić, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Mario Mandžukić i svi ostali velikani u svijetu nogometa, ali kad shvate kako je sve liga osim same kvalitete igre puno ispod razine u mnogim pogledima, njihov interes naglo splasne.

Jedan od nogometaša koji je 'navodno' ovog ljeta bio blizu prelasku u HNL je marokanski veznjak Younes Belhanda. Plemeniti ofenzivac bio je član Galatasarayja od srpnja 2017. godine koji ga je u svoje redove doveo iz Dinamo Kijeva za 10 milijuna eura. Iako se od njega očekivalo da postane 'alfa i omega' jednog velikana kao što je Galatasaray, ovom nepredvidivom veznjaku to nije pošlo za rukom. Iako, ne može se reći da su njegove igre u Turskoj bile loše. Osvojio je dva naslova prvaka, jedan Superkup, a ukupno je skupio 22 pogotka i 26 asistencija u 131 nastupa za najtrofejniji turski klub.

Ipak, simpatizeri kluba očekivali su više pa tako ne čudi što se ovog ljeta u tamošnjim medijima pisalo kako postoji velika mogućnost da Marokanac napusti Galatasaray. Nema sumnje da bi igrača njegovih igračkih kvaliteta voljeli imati brojni klubovi iz Europe, čak i mnogi 'liga petice', ali glavni razlog zašto on nije realizirao nikakav izlazni transfer u ljetnom, a onda i zimskom prijelaznom roku, leži u njegovim velikim primanjima koje je malo tko bio spreman izjednačiti.

Zanimljivo, u jednom trenutku, točnije sredinom kolovoza 2020. godine, turski mediji plasirali su informaciju kako Igor Tudor, kao svojevrsni oproštajni dar svojem klubu, planira dovesti Belhandu na posudbu u Hajduk.

Tudor je bio na odlasku s Poljuda, nedugo nakon toga priključio se stručnom stožeru Juventusa gdje danas radi kao asistent legendarnom Andrei Pirlu, ali transfer (ili posludba) u Hajduke se ipak nije dogodio.

Zanimljivo je bilo čitati i marokanske medije tih dana koji su pisali da je Belhandu najviše odbijalo igrati za Hajduk činjenica da na njegovim leđima ne bi bio broj 10 koji je u vlasništvu Mije Caktaša. Budući da je sada već bivši kapetan Hajduka prebačen u drugu momčad te će u njoj ostati do kraja svojeg postojećeg ugovora u slučaju da se ne predomisli i potiše novi, Balhanda više ne bi imao zašto reći ne Bilima.

Uzevši u obzir glad za uspjehom Mindaugasa Nikoličiusa koji je u zimskom prijelaznom roku (što je sve samo ne lagano) uspio na Poljud dovesti igrače poput Livaje, Kačaniklića, Fosattija i Kalinića, ne dvojimo da bi Litavac ozbiljno krenuo u dovođenje ovog izvrsnog veznjaka u slučaju da je on zainteresiran za dolaskom. Naravno, Hajduk nije u mogućnosti Belhandi ponuditi financijske uvjete na kakve je on navikao, ali to ne mora značiti da ga Nikoličius nije spreman barem pokušati uvjeriti da je Split idealna sredina za nastavak njegove karijere.

Ove sezone Marokanac je u dresu Galatasaraya skupio 28 nastupa u svim natjecanjima. Zabio je osam pogodaka, tri puta je asistirao, ali je sad ranije od očekivanog raskinuo suradnju s turskim velikanom. Razlog? Marokanac je u jednom intervjuu poslije utakmice protiv Sivasspora dao izjave koje narušavaju imidž i reputaciju kluba. Čelnici kluba promptno su reagirali te jednostrano raskinuli ugovor s igračem koji je tako od danas bez angažmana.

Podsjetimo, na početku ove sezone Galatasaray je izbacio Hajduk iz borbe za grupnu fazu Europske lige, a prvi pogodak na utakmici je u 77. minuti postigao upravo Belhanda.

Bilo kako bilo, navijačima Hajduka nitko ne brani sanjati. Uostalom, i dolazak Livaje je ne tako davno djelovao kao nešto nemoguće, pa eto, Livaja sad do kraja sezone nosi dres 'svojeg' kluba.

Nikoličius je u zamahu, ovog ljeta planira 'razdrmati' svlačionicu i na Poljudu napraviti neke velike stvari, a sad kako je Belhanda slobodan igrač, možda baš on bude jedan od kapitalaca s kojim bi se krenulo u borbu za naslov prvaka koji se u Splitu čeka od davne 2005. godine.


Tagovi

Younes BelhandaHajduktransferiIgor TudorLjetni prijelazni rokMarokomarokanska nogometna reprezentacijaGalatasaray

Ostale Vijesti