Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Posudba za spas sezone – Kristijan Fućak nokautirao „svoj” Osijek i vratio Goricu u život

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 08.04.23. | 16:58

Dva pogotka gostima je u mrežu pospremio posuđeni igrač osječkog prvoligaša te time povećao vrijednost dionica Gorice u borbi za prvoligaškim opstankom.

U prvoj utakmici današnjeg rasporeda HNL-a, Gorica je povećala svoje šanse za očuvanjem prvoligaškog statusa. U utakmici u kojoj su strpljivo čekali svoju priliku, igrači Željka Sopića u posljednjih su 20 minuta na krilima sjajnog Kristijana Fućka pobijedili Osijek s 2:0 i time stigli na samo četiri boda zaostatka za Šibenikom. Osijek, pak, i devetu uzastopnu prvenstvenu utakmicu u nizu ne zna za pobjedu, kriza u Gradskom vrtu već dugo nije bila ovako izražena i mjesto koje vodi u Europu sve je udaljenije za sastav Borimira Perkovića.

Prvih 45 minuta nismo imali privilegiju uživati u lepršavoj utakmici. Igrači Gorice kao da su se trudili opravdati zadnju poziciju na tablici, a gosti negativan niz od 10 utakmica bez pobjede.

Na prvo uzbuđenje čekali smo 15 minuta. Mijo Caktaš pokrenuo je napad gostiju, kombinirali su Kristijan Lovrić i Ramon Mierez, da bi Matthew Steenvorden rukom blokirao ubačaj Vedrana Jugovića. Sudac Patrik Kolarić nije reagirao, VAR se uključio, ali završilo je kornerom za Osijek. Gostujući igrači dosta su prosvjedovali zbog ove odluke, Lovrić je već stajao kod bijele točke i čekao izvođenje kaznenog udarca, ali VAR soba u kojoj su bili Ivan Bebek i Luka Pajić, procijenila je kako nema potrebe da Kolarić pregleda situaciju.

Potom je uslijedilo 20-ak minuta uspavane borbe na sredini terena, uz tek pokoji izlet do jednog od kaznenih prostora. Najbliže pogotku u prvom poluvremenu stigli smo u 33. minuti. Nail Omerović je ubacio za Lovrića, nakon njegove povratne lopte prijete Caktaš i Mierez, ali obojici su udarci iz vrlo izglednih pozicija blokirani od strane Slavka Bralića. Zanimljivo je da je Bralić u Gorici na posudbi upravo iz Osijeka, kao i Kristijan Fućak te Vinko Petković.

U drugom poluvremenu gledali smo osjetno bolju i sadržajniju utakmicu. Gorica je u 57. minuti prvi puta ozbiljnije zaprijetila. Jurica Pršir ubacio je iz kornera, najviši je bio Steenvorden, ali šutira zamalo preko gola. Potom kreće osječki period bolje igre i nekoliko propuštenih prigoda. Prvo je Mierez snažno tukao s 20-ak metara, no Ivan Banić bio je dobro postavljen.

Kristijan Lovrić bio je iznimno motiviran protiv momčadi koja ga je vinula u nogometno nebo. Nekoliko puta prijetio je svojim karakterističnim udarcima i driblinzima, ali slobodni udarac s više od 30 metara odlazi pored gola, dok je u 70. minuti imao još bolju priliku. Primio je loptu na lijevoj strani, driblingom se namjestio na desnu nogu, ali šutirao je preko gola. Nakon toga, trener Osijeka Borimir Perković izvadio je Lovrića iz igre i uveo Marina Leovca, a najskupljem igraču gostujuće momčadi zamjena nije najbolje sjela.

Kazna za propuštene prigode brzo je stigla – Gorica je u 73. minuti zabila iz prvog udarca u okvir gola. Kombinirali su Fućak i Pršir, potonji je pretrpio prekršaj, no Kolarić pametno pušta prednost. Akciju je udarcem s oko 20 metara završio Kristijan Fućak, lopta je okrznula Mihaela Žapera i prevarila Marka Malenicu za 1:0.


Pogodak u mreži upalio je alarm za uzbunu kod Osijeka. Perković radi dvostruku zamjenu, vadi defanzivnije Jurčevića i Nejašmića, uvodi ofanzivce Topčagića i Bukvića. Rezultiralo je pogotkom, ali u mreži Osijeka. Bacili su sve karte u napad, što je domaćinu otvorilo priliku za lakši dolazak pred kazneni prostor Osijeka. U jednom takvom naletu u 83. minuti, Kristijan Fućak nokautirao je momčad koja ga je poslala na posudbu. Iz daljine je tukao Pršir, Malenica je obranio, ali otpadak sjeda na nogu Kristijana Fućka, koji je bio nemilosrdan prema dojučerašnjim suigračima.

Do kraja utakmice izgjednijih šansi nismo vidjeli, tako da je Gorica upisala vrijednu pobjedu kojom se približila Šibeniku na samo četiri boda. Novopečeni finalista kupa tako će imati dodatan pritisak uoči večerašnjeg gostovanja na Rujevici. Osijek je, iako već devet kola ne zna za pobjedu, nekim čudom i dalje na 3. mjestu, no Rijeka se ima priliku bodovno izjednačiti s Bijelo-plavima. Treneru Perkoviću slijedi teška zadaća kako bi momčad podigla formu za posljednjih osam kola i na koncu uhvatila vlak za Europu. Prvu priliku za to imat će u 29. kolu kada u Gradski vrt stiže Lokomotiva, dok Gorica u sljedećem kolu putuje na utakmicu sezone - gostovanje kod Šibenika. (I.M.)

Gorica – Osijek 2:0

Strijelci: 1:0 Fućak (73.), 2:0 Fućak (83.)

Stadion: Gradski stadion Velika Gorica

Glavni sudac: Patrik Kolarić (Čakovec), pomoćnici: Sanja Rođak-Karšić (Podravske Sesveta), Nikola Kečkiš (Virovitica), četvrti sudac: Martin Turčin (Tuhelj), VAR: Ivan Bebek (Rijeka), AVAR: Luka Pajić (Rijeka), kontrolor suđenja: Šime Vukić (Rijeka).

Žuti kartoni: Bralić (Gorica), Lovrić, Špoljarić (Osijek)

Gorica (4-4-2): Banić – Tomečak, Bralić, Steenvorden, Štiglec – Ndockyt (46. Majstorović), Mrzljak (18. Raspopović, 89. Suk), Pršir, Mitrović – Fruk (66. Vujnović), Fućak (89. Krizmanić)

Osijek (4-3-3): Malenica – Omerović, Barišić, Žaper, Jurčević (80. Topčagić) – Jugović, Nejašmić (80. Bukvić) – Fiolić, Caktaš (66. Špoljarić), Lovrić (72. Leovac) - Mierez




Tagovi

HNLKristijan FućakNK OsijekHNK Gorica

Ostale Vijesti