Reuters
Reuters

Posljednje izdanje Lige prvaka po 'starom formatu': Za početak 'skupina smrti', u pogonu su Ivanušec, Gvardiol i (možda) Kovačić

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 08:08

Luka Ivanušec i Joško Gvardiol, a možda i Mateo Kovačić, trebali bi prvi put u novim sredinama zaigrati utakmicu Lige prvaka.

Nakon pet rundi pretkola, brojnih utakmica i klubova koji su ispali u neko od nižih europskih natjecanja, počinje glavni turnir 69. izdanja klupskog prvenstva Europe koji se 1992. preimenovao iz Kupa u Ligu prvaka, a koja će, prema toma, krenuti u svoje 32. izdanje. No, ovaj turnir bit će ujedno i posljednji prema 'starom' formatu s 32 momčadi koji je prvi put implementiran (u nešto drugačijem obliku od postojećeg) u sezoni 1999./00.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, od sezone 2024./25. Liga prvaka će imati 36 momčadi, svi će biti smješteni u 'istoj skupini', a svaka momčad odigrat će osam, umjesto dosadašnjih šest utakmica u grupni fazi i to protiv osam različitih protivnika. Točan format 'novog' natjecanja Lige prvaka UEFA će objaviti kroz tekuću sezonu, a za sada se okrećemo posljednjem turniru po formatu u kojem će 32 momčadi biti raspoređene u osam skupina. Dvije najbolje momčadi iz svake skupine izborit će plasman u osminu finala, a trećeplasirana momčad svake skupine europski-put nastavit će u Europskoj ligi.

Naslov brani Manchester City, a najviše naslova osvojio je Real Madrid (14).

Drugi najtrofejniji klub u povijesti Kupa/Lige prvaka Milan (7 naslova) otvorit će ovosezonsko izdanje natjecanja domaćom utakmicom protiv Newcastlea u 18.45. To će ujedno biti i jedna od najzanimljivijih utakmica prvog dana natjecanja. Milan je odradio jako dobar prijelazni rok, novu sezonu Serie A otvorio je s tri pobjede, ali je u subotu teško stradao od Intera u Derbyju della Madoninna s 1-5. Newcastle je, pak, seriju od tri poraza u nizu prekinuo domaćim trijumfom nad Brentfordom i tako popravio raspoloženje pred povratničku sezonu u Ligi prvaka. Na ovom susretu očekuje se i nastup Sandra Tonalija koji je ovog ljeta za 64 milijuna eura San Siro zamijenio St. James' Parkom, ali ga zbog ozljede nije bilo u kadru Italije protiv Ukrajine, dok je prvenstveni dvoboj Newcastlea prošlog vikenda proveo na klupi za pričuve. U ovom dvoboju moguća su sva tri znaka, no, zbog MIlanovog iskustva, ali i domaćeg terena nekako smatramo da bi dvoznak na Rosonere bio puno sigurnije rješenje od dvoznaka na Svrake.

Druga utakmica 'skupine smrti' igra se u 21 sat. PSG na domaćem terenu dočekuje Borussiju Dortmund. Obje momčadi na ljeto su ostali bez nositelja igre. Parižane su, između ostalih, napustili Messi i Neymar, a Borussiju Dortmund Jude Bellingham, ali i još neki donedavno stožerni igrači poput Thorgana Hazarda i Raphaela Guerrira. Obje momčadi u novu sezonu ušle su promjenjivo, PSG je u petak kola upisao samo dvije pobjede, koliko ih ima i Borussia Dortmund u dvije. Glavni forte obje momčadi i ove sezone je napad, tako da se može očekivati i dosta efikasna utakmica, možda i igra oba daju 3+.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Nama najzanimljivija utakmica odigrat će se od 21 sat na manchesterskom Ettihadu u kojem Manchester City dočekuje Crvenu zvezdu. Svoj debi u Ligi prvaka u novom dresu trebao bi upisati Joško Gvardiol, a moguće i Mateo Kovačić koji je zbog blaže ozljede propustio dvije kvalifikacijske utakmice za Euro 2024., ali i prvenstvenu utakmicu Građana u kojoj su s 3-1 svladali West Ham u Londonu. Manchester City u ovaj susret (ali i cijelo natjecanje) ulazi kao veliki favorit i sve osim pobjede s hendikepom u današnjoj utakmici protiv prvaka Srbije bilo bi iznenađenje.

Zanimljivo, u ovoj skupini G nalazi se i bivši Gvardiolov klub RB Leipzig koji u prvom kolu ide na neugodno gostovanje u Švicarsku kod Young Boysa. Iako su Nijemci favoriti, u Bernu su svjesni da bi pobjedom u ovom susretu mogli napraviti veliki korak prema plasmanu u drugi krug natjecanja. No, RB Leipzig ove sezone igra impresivno. Izuzev poraza od Bayer Leverkusena s 2-3 na otvaranju Bundeslige, Bayernu u Superkupu te Stuttgartu, Union Berlinu i Augsburgu u prvenstvu zabili su nevjerojatnih 14 pogodaka! Germania kombinacija pobjeda gostiju i 3+ golova ovdje bi mogla biti vrlo zahvalna igra...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Sa zanimanjem će se pratiti i susret skupine H između Barcelone i Antwerpa, belgijskog kluba koji je osvojio prvi naslov prvaka nakon 1957. U toj sezoni 1957./58., Antwerp je bio sudionik Kupa prvaka, ali je već u prvom kolu izgubio od kasnijeg prvaka Real Madrida s ukupnih 1-8. I u ovoj utakmici, kao i na Ettihadu, očekuje se uvjerljiva pobjeda domaće momčadi. U posljednjoj skupini natjecanja očekuje nas i izjednačeni dvoboj između Šahtara i Porta koji će se igrati u njemačkom Hamburgu. U posljednjem duelu u elitnom natjecanju Porto i Šahtar dva puta su remizirali. Takav ishod ne bi bio iznenađenje niti danas.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Za kraj smo ostavili skupinu E koja je naizgled vrlo izjednačena. Luka Ivanušec svoj debi u Feyenoordovom dresu u Ligi prvaka imat će protiv nominalnoga autsajdera skupine Celtica, no nitko se ne bi iznenadio u slučaju da nizozemski prvak ostane bez pobjede na otvaranju natjecanja. Zanimljiva (i izjednačena) utakmica očekuje se i na rimskom Olimpicu na kojem Lazio dočekuje Atletico Madrid. Nebeskoplavi su u posljednja dva nastupa u Ligi prvaka (2015./16. i 2020./21.) izborili drugi krug, a sada im u goste stiže grogirani Atletico Madrid koji je za vikend s 0-3 stradao od Valencije na Mestalli. Za dvoboj na De Kuipu sugerirali bismo igru oba daju 3+, a za utakmicu na Olimpicu oba daju 3+ NE.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Liga prvakaManchester CityJoško GvardiolMateo KovačićLuka Ivanušec

Ostale Vijesti