Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Posavec se vraća na mjesto nesreće, a Lovrić ga tamo čeka

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.08.21. | 09:52

Na vratima Hajduka u subotu bi trebao biti vratar koji je proteklih mjeseci bio u drugom pa i trećem planu

Ahilova tetiva lijeve noge Lovre Kalinića nije u najboljem stanju, Hajdukov kapetan mora odmoriti i preskočiti subotnje gostovanje kod Gorice. Zamijeniti će ga  vjerojatno Josip Posavec, 25-godišnji vratar koji je dugo imao status prvog čuvara mreže Bijelih. Na Poljud je stigao prije tri godine, od tada do danas skupio 77 nastupa u bijelom dresu, a posljednji put je na vratima bio u ožujku ove godine u utakmici Kupa kod niželigaša Zagreba. Ugovor s Hajdukom vrijedi mu još dvije godine, do ljeta 2023.

Posavec je u Hajduku prošao uspone i padove, doveo ga je 2018. godine tadašnji sportski direktor Saša Bjelanović iz posrnulog Palerma, nekad jakog člana Serie A, a danas kluba koji se muči u Serie C. Prvu godinu bio je na posudbi, a 2019. Bijeli su ga otkupili za odštetu od oko 400 tisuća eura. I dali mu vrlo dobru plaću za hrvatske prilike, u nadi da će nekoliko sezona biti mirni što se tiče pozicije vratara.

Sjećamo se Posavca još dok je bio na vratima zaprešićkog Intera, zablistao je u sezoni 2015/16, skrenuo pozornost na sebe obranivši nekoliko kaznenih udaraca u kratkom razdoblju. Kupio ga je uskoro Palermo, za 500 tisuća eura odštete i dao mu priliku u Serie A. Odigrao je potom 30 utakmica u jednoj od najjačih europskih liga, ali te je sezone Palermo ispao u niži rang. Branio je Posavec i u Serie B, bio član mlade reprezentacije Hrvatske i činilo se kako je Hajduk napravio pravi posao s njegovim dovođenjem.

Prvu utakmicu za Bijele odigrao je u kvalifikacijama Europske lige protiv Slavije iz Sofije, trener je tada bio Željko Kopić. Počeo je dobro, ali kao i svaki vratar dogodio bi mu se poneki kiks. U njegovom slučaju bili su to kiksevi koji se pamte, prvi značajan dogodio se u kolovozu 2018. u Bukureštu protiv nekadašnje Steaue, danas FCSB-a. Pogrešno je procijenio jedan ubačaj iz kojeg su domaći došli do pobjede 2:1 čime se Hajduk oprostio od Europe.

Imao je Posavec još nekoliko skupih pogrešaka, najviše problema stvarali su mu udarci iz daljine, a Kristijan Lovrić iz Gorice stvarao mu je velike glavobolje. Pamti se dvostruki sraz Bijelih i Goričana u jesen 2019. kada su domaći izbacili Hajduk iz Kupa s 2:1 pa ga tri dana kasnije istim rezultatom pobijedili u prvenstvu. U obje utakmice Lovrić je zabio golove iz velike daljine kod kojih je Posavec mogao bolje reagirati.

Unatoč pogreškama Posavec je imao prednost u odnosu na konkurenciju, najviše zato da bi bio u prodajnom izlogu. Preskupo je plaćen da bi sjedio na klupi, ako ne brani ne može ga nitko od potencijalnih kupaca ni vidjeti. Imao je 25-godišnjak i dobrih utakmica, ali kada klubu poput Hajduka ide loše onda se svaka pogreška dodatno potencira. Posljednji značajan kiks ili bolje rečeno više njih Posavec je imao u prosincu 2020. godine na gostovanju u Varaždinu. Bijeli su poraženi 4:2, uz velike pogreške Nejašmića, Jakoliša, Vuškovića, ali i nesretnog Posavca. Potrošio je sve kredite i očekivalo se da bi tijekom zimske stanke mogao napustiti Hajduk. Ali kome prodati skupog vratara koji nije u formi? Zato je ostao u Hajduku, kao jedna od pričuva Lovri Kaliniću.

Sada mu se barem nakratko otvara prigoda za novi početak, uz njega Jens Gustafssom na raspolaganju ima talentiranog 17-godišnjaka Tonija Silića te dvije godine starijeg Ivana Perića. Teško je za vjerovati da će netko od njih dobiti prednost ispred Posavca, utakmica u Gorici je vrlo važna i nema mjesta eksperimentima.

Ali, Posavec ima veliki peh pred subotu. U Gorici još igra Kristijan Lovrić, njegove nišanske sprave su i dalje namještene.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukJosip PosavecHNLHNK GoricaLovre Kalinić

Ostale Vijesti