Reuters
Reuters

Portugalci se ne zadovoljavaju 'samo' osminom finala, Cristiano i Bruno žele odličje na SP-u! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.12.22. | 09:30

Švicarci su se pokazali kao opasna momčad koja uvijek isporuči kad je najpotrebnije, ali Portugal ipak nije Srbija ili Kamerun…

Iako su mnogi vjerovali da će Srbija biti na mjestu Švicaraca, ne može se reći da je plasman 15. momčadi na Fifinoj ljestvici u osminu finala neko veliko iznenađenje. Na prošlogodišnjem Euru su izbacili Francuze, u Rusiji su ih zaustavili Šveđani, ali svaki put su Švicarci ostavili veoma dobar dojam na velikoj sceni. I ovog puta su na neki način ispunili svoj cilj, proći grupnu fazu pored Kameruna i Srbije nije mala stvar, ali u ogledu protiv Portugala su ipak u podređenom položaju. Cristiano Ronaldo, poput mnogih drugih nogometnih veličina, uživa u svojem 'Last danceu', a iako je u nemilosti velikog dijela nogometne javnosti, njegove su ambicije na ovom SP-u svima jasne – otići do samog kraja.

Rekao je Cristiano u razgovoru s Piersom Morganom da će objesiti kopačke o klin ako njegov Portugal osvoji naslov prvaka svijeta, ali o tome ne razmišlja vjerojatno nitko u redovima Portugala osim njega samog. Deveta reprezentacija na Fifinoj ljestvici je tek preko dodatnih kvalifikacija izborila plasman u Katar, ali sada, kad su već stigli do osmine finala, nemaju razloga ne vjerovati da mogu otići još nekoliko koraka dalje. Tko zna, možda i do kraja…

Protiv Gane i Urugvaja su Portugalci zasluženo slavili, potom su ih Južnokorejci iznenadili, ali taj poraz ionako mogu prepisati opuštanju budući da su prije trećeg kola osigurali plasman u nokaut fazu.

Švicarci su pak prvo svladali Kamerun pogotkom 'Kamerunca' Breel Embolo, zatim su pružili veoma dobar otpor Brazilcima te su na kraju minimalno poraženi, da bi onda u direktnom okršaju sa Srbijom u posljednjem kolu grupne faze izborili nokaut fazu. Bila je to utakmica puna preokreta, ali kad se svedu svi računi, potpuno zasluženo su Švicarci slavili. Štoviše, da na golu Orlova nije bio Vanja Milinković-Savić, vjerojatno bi poraz Srbije bio još uvjerljiviji.

U posljednjih pet međusobnih ogleda Švicarska je slavila dvaput (2:0, 1:0), a Portugal triput (2:0, 3:1, 4:0). Posljednji put su se ove dvije reprezentacije na velikom natjecanju susrele na Euru 2008. godine, a iako su Švicarci slavili u trećem kolu skupine A rezultatom 2:0, to im ipak nije bilo dovoljno za prolazak u daljnju fazu natjecanja.

Zanimljivo, oba pogotka na tom ogledu postigao je Hakan Yakin, mlađi brat aktualnog izbornika Švicarske Murata. Hakan danas radi kao trener Schaffhausena, to mu je prvi samostalni trenerski posao, a prethodno je asistirao svojem bratu u istom klubu. Murat Yakin te 2008. nije bio član reprezentacije, oprostio se četiri godine ranije, a ovo će mu biti treći put da će kao izbornik voditi Švicarce protiv Portugalaca. 

Prvi ogled protiv Portugalaca ne pamti po dobrom, Cristiano Ronaldo je s asistencijom, a potom i dva pogotka, praktički sam odlučio pitanje pobjednika (4:0), ali su onda u sljedećem ogledu Švicarci uspjeli doći do minimalnog slavlja kojeg je potpisao Haris Seferović pogotkom u prvoj minuti utakmice.

Za današnji ogled protiv Švicaraca Fernando Santos ima na raspolaganju kompletnu momčad nakon što su manje probleme u potpunosti sanirali Otavio i Danilo Pereira. Ako Cristiano Ronaldo uspije zabiti na današnjem ogledu, dostići će Eusebija po broju postignutih pogodaka na Svjetskom prvenstvu.

No, upitno je kakvu će minutažu imati Ronaldo u današnjem ogledu. Kad ga je protiv Južne Koreje izbornik Santos izvukao iz igre, Cristiano ga je počastio s nekoliko 'sočnih' psovki?

„Je li došlo do mene što je Cristiano rekao? Je, i ne mogu reći da mi se to sviđa. No, takve se stvari rješavaju iza zatvorenih vrata. Mi smo to napravili i sad smo fokusirani na Švicarce“, rekao je Santos dan prije utakmice.

Ronaldo će danas svim silama doći do svojeg devetog pogotka na SP-u, ali Santos na konferenciji za medije nije htio potvrditi da će najbolji portugalski nogometaš u povijesti startati u današnjem ogledu.

Murat Yakin dobro zna da ako želi kreirati senzaciju, njegovi igrači moraju dati sve što 'imaju u sebi'.

„Prošlo je pola godine od našeg posljednjeg ogleda, a to je puno u nogometu. Ne znamo tko će igrati za njih, baš kao ni tko će igrati u posljednjoj liniji. Ali, ne smijemo se previše zamarati protivnikom, jer onda gubimo fokus sa nas samih. Želimo 'nervirati' protivnike najviše što možemo“, rekao je Yakin u najavi utakmice.

Utakmica će se igrati na Lusail stadionu u Al Daayenu, a glavni sudac bit će Meksikanac César Arturo Ramos Palazuelos.

Očekivani sastavi:

Portugal (4-1-2-1-2)

Švicarska (4-2-3-1)




Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaŠvicarska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti