Reuters
Reuters

Portugalci i Talijani s izostancima, napadačke zvijezde propuštaju Stockholm, Makedonci bez najboljeg igrača maštaju o čudu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 24.03.22. | 08:00

Danas će se odigrati četiri utakmice polufinala dodatnih europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Danas ćemo saznati četiri finalista nikad uzbudljivijih dodatnih europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru. Jednog finalista dobili smo nakon što je FIFA izbacila Rusiju iz natjecanja zbog agresije na Ukrajinu. Poljska se tako bez borbe plasirala u finale, a danas će saznati svojeg protivnika kojeg će 29. ožujka ugostiti u Chorzowu

Na stadionu stockholmskog AIK-a reprezentacija Švedske dočekuje Češku. Taj dvoboj bit će lišen dvije superzvijezde. Povratnik u predstavništvo Švedske Zlatan Ibrahimović vuče suspenziju kartona, no, čak i ako Švedska prođe u finale, pitanje je hoće li napadač Milana zaigrati protiv Poljske budući da ga na terenu nije bilo mjesec dana zbog ozljede Ahilove tetive, a u posljednja tri prvenstvena kola, u kojima je Milan slavio s minimalnih 1:0, dobio je ukupno 15 minuta.

No, vjeruje se da će 40-godišnji Zlatan stisnuti zube i zaigrati u paru s mladim švedskim zvijezdama Alexanderom Isakom, Dejanom Kuluševskim i Anthonyjem Elangom. Ako, naravno, prođu u finale. To se ne može reći za najboljeg igrača reprezentacije Češke, Patrika Schicka. Napadač Bayer Leverkusena nalazi se u sjajnoj formi, ove je sezone zabio 20 golova u 24 nastupa, no u pogonu ga nema od kraja veljače kada je na utakmici protiv Mainza zadobio ozljedu mišića. Schick neće biti spreman za utakmicu protiv Švedske, a vjerojatno niti za potencijalno finale protiv Poljske. Njegovu ulogu prvog napadača momčadi trebao bi preuzeti supertalentirani napadač Sparte Adam Holžek.

Također, obje reprezentacije imaju problema s desnim bekovima. Švedskoj zbog kartona nedostaje Emil Krafth iz Newcastlea, a u redovima Češke zbog ozljede je otpao West Hamov Vladimir Coufal.

(2.05) Švedska (3.30) Češka (3.80)

Očekivane postave:

Danas će se odigrati i samo jedna utakmica 'turnira A', zbog ruske invazije na Ukrajinu, dvoboj između Škotske i Ukrajine u Glasgowu odgođen je za lipanj, kada ćemo već znati raspored skupina na Svjetskom prvenstvu. Stoga će se danas održati samo jedna utakmica turnira, polufinalni dvoboj između Walesa i Austrije koji se igra u Cardiffu, a država koja pobijedi u ovoj utakmici ugostit će finalnu utakmicu koja će se odigrati također u lipnju.

Dvoboj Walesa i Austrije ujedno i je i najneatraktivniji dvoboj današnjeg dana. Austrijanci imaju većih problema s izostancima, a Velšani se nadaju da će Gareth Bale biti spreman za ovu utakmicu i da će se svoju momčad dovesti na korak do plasmana na prvo Svjetsko prvenstvo nakon Švedske 1958. Ni Austrijanci nisu dugo bili na najvećoj svjetskoj smotri (od 1998.) stoga je ulog ove utakmice veliki za obje reprezentacije.

(2.90) Wales (2.95) Austrija (2.70)

Očekivane postave:

Za kraj ostao nam je najzanimljiviji 'turnir C', kako zbog činjenice da se u njemu nalaze dva posljednja europska prvaka (Portugal i Italija), tako i zbog Sjeverne Makedonije za koju igraju čak četiri igrača iz 1.HNL.

Europski prvaci iz 2018. na Portovom Dragau dočekuju neugodnu reprezentaciju Turske. Portugal je favorit, ne samo zbog domaćeg terena, no Fernando Santos u ovoj utakmici neće moći računati na četiri bitna igrača. Ruben Dias i Ruben Navas su ozlijeđeni, a Joao Cancelo i Renato Sanchez suspendirani za prvu utakmicu turnira, dok je Pepe pod upitnikom jer je nedavno bio pozitivan na Covid-19.

Reperezentacija Turske kroz povijest se plasirala na samo dva Svjetska prvenstva, posljednji put 2002. kada su ostvarili i svoj najveći uspjeh u povijesti – brončanu medalju. Aktualna turska reprezentacija ima kvalitetu, ali pitanje je li ona dovoljna da prvo izbaci Portugal, a onda i (vjerojatno) Italiju koja ih je 'samljela' na otvaranju zadnjeg Europskog prvenstva. Turci nemaju problema s izostancima, a najviše nade polažu u Interovu 'desetka' Hakana Calhanoglua.

(1.40) Portugal (4.50) Turska (8.50)

Očekivane postave:

Za kraj, ostao nam je dvoboj između europskog prvaka Italije i najvećeg autsajdera turnira Sjeverne Makedonije koja se nikada nije plasirala na Svjetsko prvenstvo. Mancini je u kvalifikacijama imao veliki problem s napadačima koji jednostavno nisu mogli zabiti. Federica Chiese nema već neko vrijeme zbog ozljede, a Mancini je za ovu utakmicu pozvao čak 10 napadača nadajući se da će netko od spomenutih proraditi i spriječiti propuštanje drugog Mundiala u nizu za Azzure. U najboljoj formi ove sezone je, očekivano, Ciro Immobile, no ima tu još igrača koji igraju dobro i od kojih se očekuje da im se 'otvori' u večerašnjoj utakmici.

Problem za Mancinija mogao bi predstavljati potencijalni izostanak Giorgia Chiellinija i Leonarda Bonuccija koji se već neko vrijeme muče s ozljedama. No, očekuje se da će Azzuri na domaćem terenu lagano premostiti Sjevernu Makedoniju, a onda protiv Portugala ili Turske napasti Svjetsko prvenstvo.

Makedonija u ovaj dvoboj ulazi s ogromnim motivom, ali svjesna da im se jako puno toga mora poklopiti kako bi prvi put u povijesti izborili plasman na Svjetsko prvenstvo. Uz sve to, Makedonci u ovaj dvoboj ulaze bez najboljeg igrača, suspendiranog Elifa Elmasa iz Napolija, a niti Arijan Ademi nije dovoljno oporavljen za svih 90 minuta.

Neovisno o tome, Ademi, Stefan Ristovski, Darko Velkovski i Jani Atanasov dat će sve od sebe ne bi li napravili senzaciju, ali ona je, realno, dosta teško ostvariva.

(1.20) Italija (6.75) Makedonija (14.0)

Očekivane postave:

Dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022:

Turnir A:

Wales - Austrija (20.45), Cardiff, Wales

Škotska - Ukrajina (lipanj), Glasgow, Škotska

Turnir B:

Rusija - Poljska - suspenzija Rusije

Švedska - Češka (20.45), Štokholm, Švedska

Turnir C:

Portugal - Turska (20.45), Porto, Portugal

Italija - Sjeverna Makedonija (20.45), Palermo, Italija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Austrijska nogometna reprezentacijavelška nogometna reprezentacijačeška nogometna reprezentacijašvedska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaPortugalska nogometna reprezentacijaMakedonska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti