REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

PORTUGAL: Jedini velikan kojeg nismo pobijedili (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 08.02.24. | 20:07

Ove godine Hrvatska će imati minimalno tri prilike za popravak negativnog omjera protiv Portugala, a utakmice ćemo pratiti kroz prizmu prijateljskog odnosa Zlatka Dalića i Roberta Martineza, a neće nas iznenaditi ni ako ćemo utakmice u Ligi nacija i dalje najavljivati kao susret Luke Modrića i Cristiana Ronalda

U prošlom izdanju Lige nacija, Hrvatska je s liste velikana koje je pobijedila uspjela prekrižiti Francusku. Nanijeli su nam Tricolori pregršt bolnih udaraca kroz povijest, no jednom kad smo uspjeli iz duela s Francuzima izaći kao pobjednici, a bilo je to na legendarnom Stade de Franceu, otišli smo do finala. Od tog trena, Portugal je ostao jedina velika svjetska reprezentacija koju nikada nismo svladali, a u 2024. godini imat ćemo minimalno tri prilike za to.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, selekcija sa zapada Pirenejskog poluotoka, bit će generalka Vatrenih uoči Eura, dvoboj će se odigrati 8. lipnja u 17.45 na Nacionalnom stadionu u Lisabonu. Hrvatska će dan nakon utakmice iz Lisabona poletjeti prema Berlinu i potom nastaviti put prema baznom kampu u Neuruppinu. Naravno, postoji i šansa da se Hrvati i Portugalci sretnu i u nokaut fazi Eura, pod uvjetom da uspješno apsolviraju grupnu fazu.

U sedam međusobnih ogleda, Vatreni imaju samo jedan remi i čak šest poraza, uključujući i dva bolna nokauta na Europskim prvenstvima. Prvi je stigao 1996. u grupnoj fazi, kada smo poraženi 3-0, dok je drugi bio izuzetno bolan jer smo pali tek u završnici drugog produžetka osmine finala 2016. godine. Portugalci su tada iskoristili jackpot te se preko Poljske u četvrtfinalu i Walesa u finalu probili do finala, u kojem su osvojili naslov protiv Francuske. Pored toga, Hrvatska je od Portugalaca dva puta izgubila u pretprošlom izdanju Lige nacija, kao i još toliko puta u prijateljskim utakmicama. Jedini puta poraz smo uspjeli izbjeći 2018. godine u prijateljskoj utakmici.

Utakmice protiv Portugala bit će i susret velikih prijatelja na klupama. Zlatko Dalić i njegov kolega s portugalske strane Roberto Martinez gaje veliko poštovanje jedan prema drugome, koje je s vremenom preraslo u prijateljstvo. Dalić je 2017. godine, uoči dodatnih kvalifikacija za SP 2018. protiv Grčke, savjet potražio upravo kod španjolskog stratega jer je on tada bio izbornik Belgije, a upravo su popularni Crveni vragovi u tom kvalifikacijskom ciklusu bili u skupini s Grčkom. Pamtimo i Mundijal u Kataru, kada su Dalić i Martinez u 3. kolu grupne faze vodili rovovsku bitku za prolaz dalje. I neovisno o raspletu koji je za jednog bio euforičan, a za drugog tragičan, prvo što su napravili nakon utakmice bio je srdačan pozdrav. Kao i prije utakmice.

Portugal je, kao i Hrvatska, već neko vrijeme standardan član društva 10 najboljih reprezentacija s Fifine ljestvice. Iako su u Kataru doživjeli težak udarac ispadanjem u četvrtfinalu od Maroka, ono što su napravili u kvalifikacijama za Euro vrijedno je naklona. Maksimalnih 30 bodova iz 10 utakmica uz zastrašujuću gol razliku 36-2! Ponajviše jer su defenzivno orijentoranog trenera Fernanda Santosa zamijenili za Roberta Martineza, pod kojim je i Belgija igrala jedan od najljepših nogometa u reprezentativnom svijetu. Prenio je istu filozofiju i na Portugalce, a kada pogledamo s kakvim imenima raspolaže, budimo iskreni, grijeh je ne igrati na gol više.

Samo u napadačkoj liniji za tri pozicije konkuriraju Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Joao Felix, Rafael Leao, Goncalo Ramos, Diogo Jota. Ništa slabije ne djeluje niti vezni red u kojem se, također za tri mjesta, bore Bruno Fernandes, Otavio, Matheus Nunes, Ruben Neves, Joao Palhinha, Joao Neves, Renato Sanches, Joao Mario, Vitinha...Strah i trepet! To je, na papiru, današnji Portugal. A pod vodstvom Roberta Martineza, takvi su i na terenu.

Momčad im trenutno vrijedi 945 milijuna eura na Transfermarktu, no tu se, primjerice, nisu uračunale vrijednosti Nuna Mendesa i Rafaela Leaa, tako da neće biti nikakvo iznenađenje ako će ta cifra uskoro premašiti milijardu europskih novčanica.

Ono zbog čega eventualno možemo posumjati u Martinezov Portugal je činjenica da nisu imali zahtjevnu kvalifikacijsku skupinu. Prvi pratitelji bili su im Slovačka i Luksemburg, momčadi koje su u trećem razredu Lige nacija, a Portugal nakon SP-a nije još za protivnika imao nijednu reprezentaciju iz top 50 Fifine ljestvice.

Od 36 pogodaka u kvalifikacijama, čak 10 je djelo neuništivog Cristiana Ronalda. Sa šest golova pratio ga je Bruno Fernandes, dok su tri puta mreže protivnika tresli Bernardo Silva, Joao Felix, Goncalo Ramos i Joao Cancelo.

Utakmice protiv Hrvatske u Ligi nacija bit će i pod povećalom zbog potencijalnog obračuna aktualnih kapetana i bivših suigrača iz Real Madrida – Luke Modrića i Cristiana Ronalda. Potonji je prije tri dana napunio 39 godina, dok vođu Vatrenih to čeka u rujnu. Ne znamo kakvi su im planovi za reprezentativnu karijeru nakon Eura, ali znamo da nas niti najmanje ne bi iznenadilo ako bi i kapetansku vrpcu ponijeli i u novom izdanju Lige nacija.

MOGUĆI SASTAV PORTUGALA (4-3-3)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaLiga nacijaHrvatska nogometna reprezentacijaRoberto MartinezCristiano Ronaldo

Ostale Vijesti