Podjela bodova u užarenom Jadranskom derbiju, sudac Zebec spašavao glavu od gnjevnog huligana

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 11.03.17. | 19:06

U derbiju između Hajduka i Rijeke nismo vidjeli pobjednika, bilo je 1:1!

S velikim iščekivanjem smo brojali dane do Jadranskog derbija na Poljudu između Hajduka i Rijeke. Hajduk nije slavio protiv momčadi Matjaža Keka gotovo punih pet godina, nakon onog slavlja u utakmici na Kantridi (3:0), a pobjeda Rijeke danas bi im dala veliki vjetar u leđa u nastavku utrke za naslov prvaka.

>>TIJEK UTAKMICE: Podjela bodova u Jadranskom derbiju, najzadovoljniji će biti - Dinamo! (1:1)

Dinamo je pobjedom protiv Splita ponovno stigao na -3, a neokrznut proći Poljud dodatno bi potvrdilo šampionske ambicije Rijeke. Ipak, u ovoj je utakmici od početka „šampionski“ ušao Hajduk, koji je zaista od starta izgledao koncentrirano i borbeno. Rijeka je krenula bez kartoniranih Vešovića i Ristovskog, što je bio veliki hendikep na desnoj strani; znali su to svi, pa naravno i trener Carrillo, koji je svoje igrače usmjerio da pritisak vrše upravo preko te desne strane na kojoj je danas startao Ivan Martić.

Prva velika prigoda stigla je u 22. minuti; Futacs je pobjegao gostujućoj obrani, pustio loptu na poluvolej prije nego ju je odapeo pod samu gredu s nekih desetak metara iskosa, ali Prskalo sjajno brani. Hajduk je nastavio pritiskati, djelovalo je isprva kao da Rijeka vreba svoje prepoznatljive kontre ciljano dajući Hajduku loptu, ali s vremenom je postalo jasno kako im plan ipak ne uspijeva.

I onda je Hajduk poveo. Igrala se 31. minuta, Vlašić je sjajno primirio jednu visoku loptu za Barryja, koji proigrava Futacsa. Ovaj ne stiže na loptu prije Prskala, koji ju odbija samo do Barryja koji je sjajno ispratio akciju i pogodio odbijanac za 1:0 i veliko slavlje na Poljudu! U toj intervenciji Prskala stradao je i Martić u kojeg se Prskalo zabio, pa ga je morao zamijeniti Čanađija.

Hajduk nije stao pritiskati i nakon pogotka, tražili su prostor za eventualno podebljanje vodstva. Na prvu priliku Rijeke čekali smo sve do 44. minute, kada je dobar udarac Andrijaševića u korner boksao Stipica. Momčad Joana Carrilla na odmor je otišla sa prednošću i dobrom igrom, ali ne bi bio prvi put da Rijeka preokrene protiv Splićana, dapače.

U drugi dio je očekivano Rijeka krenula konkretnije. Dvaput je prijetio Andrijašević u dvije minute, s  tim da je taj drugi pokušaj Stipica sjajno ukrotio. Slično kao Prskalo udarac Futacsa u prvom dijelu na drugoj strani, Hajdukov golman je odlično obranio poluvolej bivšeg Hajdukovca Andrijaševića. Susret je bio nakratko prekinut u 57. minuti zbog bakljade Torcide, što je zapravo i pomoglo Splićanima. Rijeka je tada imala blagu kontrolu nad susretom.

Nakon što je susret nastavljen Hajduk je ponovno preuzeo konce igre. Sjajnu je prigodu za podebljanje vodstva promašio Futacs, ali treba mu istovremeno i čestitati na kreiranju odlične prigode samom sebi. Pokupio je jednu ničiju loptu i protutnjao pored dvojice riječkih braniča kao brzi vlak. Izašao je sam pred Prskala, ali nije imao snage plasirati loptu u mrežu. Rijekin vratar brani pokušaj, a na odbijanac stiže Erceg koji radi prekršaj u napadu.

Utakmica je tada ušla u malo sporiju fazu, Rijeka je pokušala prodrmati napadački dio uvođenjem Črnica, dok je Hajduk zatvarao redove uvođenjem Jeffersona umjesto Tome Bašića, koji je u 74. minuti stradao nakon duela sa Zutom u šesnaestercu Rijeke, ali sudac Zebec nije pokazao na bijelu točku.

Ali zato nije dvojio u 82. minuti. Izbačena je bila Hajdukova obrana jednim dodavanjem koje je primio Andrijašević, Nižić ga stiže i nogom pokušava čistiti loptu, ali kači Andrijaševića. Zebec nije puno razmišljao, penal za Rijeku! Bezjak mirno plasira udarac pored Stipice i trči pred Armadu, sve se vratilo na sam početak!

Hajduk je reagirao tako što je umjesto Vlašića na teren poslao Ohandzu, a nesreća je dodatna bila kada se u 87. minuti ozlijedio i Fran Tudor, kojeg je morao zamijeniti Ismajli, što je dodatno skratilo opcije na desnom boku Hajdukove zadnje linije. Ali Hajduk nije odustajao u nakani da dođe do tri boda. Sudac Zebec je pokazao šest minuta sudačke nadoknade, ali na samom početku dodanog dijela ponovno prekid. Jedan je navijač, očito nezadovoljan činjenicom da je suđena najstroža kazna protiv Hajduka, utrčao na travnjak kako bi se obračunao s glavnim sucem Zebecom, trebalo je reagirati i osiguranje…

U sudačkoj se nadoknadi Hajduk mogao naći u ponovnoj prednosti, Barry - ponajbolji igrač susreta uz Andrijaševića – pronalazi prostor za šut iz daljine, a lopta prolazi tik kraj desne vratnice Rijekinog gola! Nije bilo svejedno ni Keku, uveo je u sam smiraj susreta Maleša umjesto Gavranovića, a Zebec je tek par trenutaka nakon toga odsvirao kraj susreta. Prosvjedovali su s klupe Rijeke, tražili su produžetak nadoknade zbog utrčavanja navijača, ali ništa od toga.

Rijeka je prosula dva boda u utrci s Dinamom, ali objektivno mogu biti zadovoljni i bodom. Hajduk je imao konce igre, prigode, ali na kraju je Rijeka uspjela doći do tog pogotka koji jamči da ni nakon 5 godina ne znaju za poraz protiv Hajduka. Ipak, s ovim rezultatom najzadovoljniji će sigurno biti Dinamo, koji je današnjom pobjedom protiv Splita smanjio zaostatak za vodećom Rijekom na četiri boda.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Mario ZebecHamza BarryFranko AndrijaševićRoman Bezjak

Ostale Vijesti