Počinje prvenstvo Azije: Najjača reprezentacija bez najboljih igrača, neazijska zemlja brani naslov

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.01.19. | 13:30

Na prvenstvu prvi puta sudjeluju 24 reprezentacije.

Današnjim dvobojem između domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata i reprezentacije Bahreina u Abu Dhabiju počinje 17. izdanje Azijskog kupa, kontinentalnog prvenstva najmnogoljudnijeg i najvećeg kontinenta na svijetu. Turnir počinje 5. siječnja, a završava 1. veljače te će se, osim u Abu Dhabiju, utakmice igrati u Dubaiju, Al Ainu i Sharjahu. Utakmica otvaranja i finale održat će se na stadionu Zayed Sports City kapaciteta 43.630 gledatelja.

> Odigraj UAE - Bahrein

Prvi puta u povijesti na turniru će sudjelovati 24 reprezentacije raspoređene u šest skupina, naslov brani Australija, jedina neazijska država na natjecanju koja je pravo nastupa na prvenstvu Azije dobila 2007., ovo će joj biti četvrti nastup, a osim zlata 2015., kada se turnir igrao u Australiji, Socceroosi su osvojili srebro 2011. na turniru u Kataru.

Najviše naslova pak ima Japan (četiri), po tri puta titulu su dizale reprezentacije Saudijske Arabije i Irana, Južna Koreja dva puta, a Izrael, Kuvajt, Australija i Irak po jednom.

Pobjednik turnira plasirat će se na FIFA-in Kup konfederacija koji se 2021. trebao održati u Kataru, zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva 2022., no zbog visokih ljetnih temperatura u toj bliskoistočnoj državi, zbog kojih je, između ostalog, SP s tradicionalnog ljetnog termina prebačeno na zimski, Kup konfederacija će se održati u još uvijek neodređenoj azijskoj državi.

Od 24 reprezentacije koje sudjeluju na turniru trima će ovo biti debi – Kirgistanu, Filipinima i Jemenu. Drugi nastup bit će Palestini, Libanonu i Turkmenistanu, a rekorderi su Iran i Južna Koreja s 14 nastupa.

U osminu finala plasirat će se pod dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine te četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Tko su favoriti?

U kategoriju favorita svakako spadaju nositelji skupina i stalni sudionici Svjetskih prvenstava Australija, Japan, Južna Koreja, Iran i Saudijska Arabija. Australci će na ovom turniru nastupiti bez dva umirovljena velikana Tima Cahilla i Mile Jedinka, a neće biti niti ozlijeđenog Aarona Mooya iz Huddersfielda. Branitelju naslova stoga će glavne uzdanice biti bundesligaški napadači Robbie Kruse (Bochum) i Mathwe Leckie (Hertha) te Celticov veznjak Tom Rogic.

> Odigraj Australija - Jordan

Japan je jedina azijska momčad koja je prošle godine izborila drugi krug Svjetskog prvenstva, a na ovaj turnir dolazi bez nekoliko stožernih igrača. Prije svega nema veterana i prvog golmana Eija Kawashime, zatim odličnog Takashija Inuija iz Betisa, Shinjija Okazakija iz Leicestera, zatim Bundesligaša Shinjija Kagawe iz Borussije Dortmund, Makota Hasabea iz Eintrachta, Takashija Usamija iz Fortune, Takume Asana iz Hanovera te Gotokua Sakaija iz HSV-a. Nema ni Keisukea Honde i Yasuyukija Konna koji su se, kao i Hasabe, umirovili…

No, Japan je i dalje jak, momčad će predvoditi napadač Werdera Yuya Osako te veznjaci i braniči s bogatim internacionalnim iskustvom Genki Haraguchi (Hannover), Gaku Shibasaki (Getafe), Yuto Nagatomo (Galatasaray), Maya Yoshida (Southampton) i Hiroki Sakai (Marseille)…

> Odigraj Japan - Turkmenistan

Zbog izostanka ključnih igrača kod Japana, i umirovljenja zvijezda kod Australije, u prvog favorita natjecanja promeće se Južna Koreja koju će predvoditi premierligaši Son Heung-min (Tottenham) i Ki Sung-yueng (Newcastle) te prvo i drugo bundesligaši Ji Dong-won (Augsburg) i Lee Chung-yong (Bochum).

> Odigraj Južna Koreja - Filipini

Iran je na Svjetskom prvenstvu igrao iznad očekivanja, a glavna uzdanica i na ovom turniru bit će im centarfor Rubina iz Kazana Sardar Azmoun. Irance vodi prekaljeni stručnjak Carlos Queiroz, u posljednje četiri godine pokazali su se kao najbolja azijska reprezentacija (trenutno su 29. na FIFA-inoj ljestvici, dok su drugi Australci na 41. mjestu) i nadaju se prvom naslovu nakon 1976.

> Odigraj Iran - Jemen

 Saudijska Arabija u Rusiji se predstavila kao reprezentacija koja se voli nadigravati i držati loptu u svojim nogama, ali i kao momčad prilično limitirana kvalitetom. Na prvenstvo Azije dolazi sa svim igračima iz domaće lige, a glavna zvijezda je Fahad Al-Muwallad koji igra za Bilićev Al Ittihad.

> Odigraj Saudijska Arabija – Sjeverna Koreja

Tko su favoriti iz sjene, a tko potpuni autsajderi?

Nema puno reprezentacija koje bi se mogle predstaviti kao favoriti iz sjene. Tu su svakako domaćini koji imaju objektivno slabu reprezentaciju, sastavljenu od igrača iz domaće lige, te smo ih ovdje uvrstili zbog domaćeg terena.

Irak je senzacionalno osvojio turnir 2007., a u ovoj momčadi imaju nekoliko internacionalaca među kojima se ističe Ali Adnan iz Atalante. Kinezi posljednjih godina masovno ulažu u nogomet no još uvijek nisu spremni za naslov, kao ni Katarci koji imaju samo jednog internacionalca, Ahmeda Yassera koji igra u Japanu. Uzbekistanci će biti tvrd orah svima kao i Sirijci koji su tek nakon produžetaka pali od Australije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

> Odigraj Irak - Vijetnam

Kao najveći autsajderi natjecanja smatraju se reprezentacije Turkmenistana, Kirgistana, Jemena, Jordana, Libanona, Bahreina i Filipina.

> Odigraj Kina - Kirgistan

Skupina A

Skupina B

Skupina C

Skupina D

Skupina E

Skupina F

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Prvenstvo Azijeizdvajamo

Ostale Vijesti