Olmissum, Novo vrijeme, Crnica i Futsal Dinamo Facebook
Olmissum, Novo vrijeme, Crnica i Futsal Dinamo Facebook

Počinje 1.HMNL, liga u kojoj svatko može pobijediti svakoga

Vrijeme Čitanja: 10min | pet. 30.09.22. | 08:02

I nova sezona 1.HMNL bit će natjecanje u kojoj svatko može pobijediti svakoga. Prošlosezonski finalisti i ovosezonski sudionici Lige prvaka Novo vrijeme i Futsal Pula, zatim pojačani Olmissum i Square ulaze u prvu kategoriju kandidata za naslov. Kao najveće 'dark horseove' možemo navesti pomlađeni 'purgerski' Dinamo te pojačanu momčad šibenske Crnice. Njima će račune pokušati pomrsiti 'šaljivdžije' iz Universitasa, stabilni Vrgorac, ponosni Osijek ili motivirana Torcida koja se u elitni rang vratila nakon 11 godina odsustva.

S današnje tri utakmice počet će 32. izdanje Prve hrvatske malonogometne lige. Novi prvoligaš Torcida na Gripama (17.30) će ugostiti gradskog suparnika Universitas. U 18.15 svoju utakmicu u Domu sportova II igraju dva kluba koja su se dosta pojačala proteklog ljeta, Futsal Dinamo i Square, a subotnji program zaključit će Olmissum i aktualni viceprvak Futsal Pula (20.00).

Branitelji naslova Novo vrijeme u subotu će ugostiti povratnika u najviši rang Osijek (19.00), a u isto vrijeme počet će i dvoboj u Šibeniku između Crnice i Vrgorca.

No, hrvatska ligaška sezona počela je još prošli tjedan Superkupom koji se igrao po 'španjolskom sistemu', s četiri momčadi (finalisti prvenstva i finalisti Kupa). S obzirom na to da je Novo vrijeme prošle sezone osvojilo trostruku krunu (prvenstvo, Kup i Superkup 2021), na Superkupn 2022 se kvalificirao Square koji je u prošloj sezoni zapeo u polufinalima prvenstva i Kupa.

Prvu titulu sezone na kraju je osvojila Futsal Pula koja se u finalu Superkupa revanširala Novom vremenu za poraz u finalu prvenstva, Puljani su u Makarskoj slavili s uvjerljivih 3:0 i tako stigli do svojeg prvog nacionalnog trofeja.

U novu sezonu momčadi ulaze s dosta promijenjenim kadrovima, imamo i dva nova prvoligaša te ćemo u nastavku ukratko predstaviti sve sudionike najvišeg ranga hrvatskog futsala.

Krenimo s prvacima...

NOVO VRIJEME MAKARSKA (aktualni osvajači prvenstva i Kupa, ukupno tri naslova prvaka države)

Makarsko Novo vrijeme najuspješniji je hrvatski klub u posljednjih pet sezona u kojima su osvojili tri naslova, Kup, a još su dva puta igrali finale prvenstva. Nakon povijesne prošle sezone u kojoj su osvojili trostruku krunu, branitelji naslova u novu sezonu ulaze s vrlo sličnom momčadi u odnosu na prošlosezonsku. Udarac će predstavljati odlazak odličnog Brazilca Pulinha, no u momčad Ivana Božovića stigle su dvije nove Carioce, iskusni Brazilac Jefferson Breno i Rafael Lima koji stiže iz Crnice. Novi igrač u svlačionici podno Biokova je i David Barbarić koji je stigao iz MNK Hercegovine.

Makarani su potvrdili kvalitetu u predsezoni svladavši Olmissum u polufinalu Superkupa, ali su u finalu pokleknuli od Futsal Pule. Novo vrijeme u novu sezonu ulazi kao glavni kandidat za naslov prvaka, borit će se za trofej u Kupu, ali i za plasman u elitnu rundu Lige prvaka. I glavnoj rundi nalaze se u skupini s prvakom Europe iz 2021. Sportingom (i prošlosezonskim finalistom), kazahstanskim Ayatom i Futsal Pulom.

Riječ je o, poimenice, jednoj od najjačih momčadi lige. Luka Suton, Vedran Kazazić, Blago Gašpar, Toni Jelavić, Filip Bašković, Jakša Herceg i družina garancija su da će se i ove sezone Makarani boriti za najsjajnija odličja u svim natjecanjima kojima igraju.

Novo vrijemeNovo vrijeme

FUTSAL PULA STANOINVEST (aktualni viceprvak, osvajač Superkupa, druga sezona u 1.HMNL)

Puljani su u svojoj debitantskoj sezoni stigli do finala prvenstva u kojem im je malo nedostajalo da osvoje i naslov. Sada su se revanširali Makaranima u finalu Superkupa, stigli do svojeg prvog nacionalnog trofeja, a u polufinalu su izbacili također vrlo jaki Square. Puljani u novu sezonu ulaze s prilično promijenjenim kadrom u odnosu na prošlu. U kadru, prije svega, nema trenera Frane Despotovića i donedavne hrvatske jedinice Žarka Luketina koji je prešao u Crnicu. U momčadi više nema niti srpskog reprezentativca Miloša Stojkovića, kao ni drugog vratara Franka Jamičića, a 'neuništivi' kapetan Goran Urošević odlučio je objesiti indoorsice o klin.

Na Despotovićevo mjesto, koji je otišao u talijansku Pescaru, sjeo je Nijaz Mulahmetović, a umjesto Luketina stigao je reprezentativni vratar BiH Darko Milanović, poznat po razornom udarcu i dobroj igri u 'polju', a najveće pojačanje Puljana za iduću sezonu je, bez premca, Igor Osredkar, jedan od najuspješnijih slovenskih futsalaša uopće koji je u Hrvatskoj osvajao naslove s Nacionalom i Novim vremenom. U Pulu su još stigli vratar Florijan Cindrić Nikola Prečec i Bernardo Di Fonzo, drugi Argentinac u redovima Žuto-zelenih.

Puljani s ovakvim kadrom svakako se imaju pravo nadati naslovu prvaka, ali i proći u Elitnu rundu Lige prvaka što su i potvrdili na nedavnom Superkupu svladavši Square s 4:3 i Novo vrijeme 3:0, kao i na osvojenom međunarodnom turniru u Kopru.

MNK Futsal Pula StanoinvestMNK Futsal Pula Stanoinvest

OLMISSUM (osvajač prvenstva 2020. i 2021., prošle sezone pokleknuli u polufinalu prvenstva i finalu Kupa)

Nakon što je u debitantskoj prvoligaškoj sezoni (2019./20.) Olmissum pomalo i senzacionalno stigao do naslova, u idućoj (2020./21.) je suvereno pomeo konkurenciju. Prošla je bila dosta turbulentna za tadašnje branitelje naslova, na domaćem terenu igrali su sjajno, na gostovanjima nešto slabije, a na kraju su pokleknuli u ključnim dvobojima, u finalu Kupa i polufinalu prvenstva. Doduše, u završnici sezone zbog ozljede nisu mogli računati na reprezentativca Kristijana Postružina koji je ovog ljeta napustio ušće Cetine i stigao u Futsal Dinamo.

Omiš je napustio još jedan hrvatski reprezentativac Matej Horvat (trenutno bez kluba budući da se oporavlja od ozljede) i Brazilac Dickson. Njihove pozicije zamijenili su reprezentativac Marko Kuraja, bivši Splitovac Toni Kirevski te 21-godišnji Brazilac Matheus Moura Batista koji je s juniorskom momčadi Brazila 2018. osvojio olimpijsko zlato, a svojevremeno je bio član i najjačeg brazilskog kluba Magnusa.

Olmissum će i ove sezone biti jedan od najvećih favorita za osvajanje oba trofeja, iako su nedavni Superkup završili na posljednjem, četvrtom mjestu. Ipak je riječ o jednom od najbolje uređenih klubova koji radi suvremenim uvjetima. A još, k tome, ima i iznimno jaki igrački kadar.

SQUARE (izgubili u polufinalima prvenstva, Kupa i Superkupa, doveli Darija Marinovića iz Španjolske)

Square je prošle sezone bio jako dobar, u četvrtfinalu je izbacio Futsal Dinamo, a onda je pokleknuo od Futsal Pule u polufinalu. Ono što je nedvojbeno, Gospari u novu sezonu ulaze jači nego prije. Najzvučnije pojačanje svakako je Dario Marinović, možda i najbolji hrvatski igrač futsala s dugogodišnjim iskustvom igranja u najjačoj europskoj ligi, španjolskom LNFS-u. Uz njega, u Grad se vratio nova reprezentativna 'jedinica' Zoran Primić, slovenski reprezentativni pivot Denis Totošković, te mladi Luka Tešija i Mateo Puljak.

Dubrovački prvoligaš zabilježio je i neke odlaske. Dio kluba više nisu Marko Kuraja, Facundo Gassman i Alen Turuk koji se umirovio. Međutim, uz standardne prvotimce (i reprezentativce) Maru Đuraša i Mirka Hrkača, kapetana Hrvoja Cvjetkovića, iskusnog Gorana Duvančića, mladog Harona Džankovića, možemo reći da je mladi dubrovački stručnjak na raspolaganje dobio ponajbolju momčad lige te se od Squarea očekuje borba za najsjajnija odličja u oba natjecanja. Bit će zanimljivo pogledati ovu dubrovačku momčad večeras protiv Dinama u Dvojci Doma sportova (18.15).

Na nedavno održanom Superkupu Square je osvojio treće mjesto, u polufinalu su tijesno stradali od osvajača Futsal Pule, a onda su nakon boljeg raspucavanja šesteraca nadvisli Olmissum u dvoboju za treće mjesto.

CroFutsalCroFutsal

FUTSAL DINAMO (prošlu sezonu zaustavljeni u četvrtfinalima oba natjecanja, u novu ulaze s pomlađenim sastavom)

Iza Futsal Dinama je rezultatski najlošija sezona od kada je klub počeo funkcionirati prema članskom modelu. Nakon šest sezona u kojima je zagrebački klub ispao u polufinalu, Plavi su prošlu pokleknuli u četvrtini finala i najranije do sada zaključili prvenstvo. Klub se nakon sezone razišao s tri igrača koji su gotovo šest godina bili dio kluba i visoko su rangirani na svim vječnim ljestvicama Futsal Dinama. Osim bivšeg kapetana Davora Kanjiha, dokapetana Kristijana Grbeše i pivota Mihovila Prgometa, plavu svlačionicu napustili su Jakov Mudronja i Marko Tolić.

Dinamo je spomenute odlaske, treba reći, vrlo dobro nadoknadio. U klub su stigla dva hrvatska reprezentativca, Luka Perić i Kristijan Postružin, najbolji strijelac lige u prošloj sezoni Zvonimir Šućur, pouzdani Tvrtko Pajalić, a iz Švedske se u matični klub vratio Danijel Dekanić. Izuzev novog kapetana Ivana Pavlića (37), Dinamo ima iznimno mladu momčad (10 igrača iz Škole futsala) s 'najzagrebačkijim' štihom do sada – 11 od 16 igrača rođenih u Zagrebu (s dva juniora priključena prvoj momčadi, ukupni broj 'purgera' u momčadi je 13 od 18).

Klub je dodatno pojačao klupski stožer trenerom vratara Marijom Modrušanom i od Plavih se očekuje iskorak u narednoj sezoni. Iza Dinama su jako dobre pripreme na kojima su Plavi upisali šest pobjeda (Futsal Shkupi, Saudijska Arabija, turnir u Gospiću) i dva remija (Shkupi i Saudijska Arabija). Momčad ima talenta, radi se na profesionalnoj razini, sada je na Matiji Đulvatu i njegovim izabranicima da velika očekivanja plavog navijačkog puka potvrde i na parketu.

Futsal DinamoFutsal Dinamo

CRNICA (zapeli u četvrtfinalu prvenstva i polufinalu Kupa, doveli Žarka Luketina)

Šibenska Crnica jedna je od najvećih nepoznanica nove sezone, svojevrsni 'dark horse' natjecanja. Kako i ne bi bili kada su u svoje redove doveli prilična pojačanja, od kojih je najzvučnije ime najboljeg hrvatskog golmana, a možda i igrača, Žarka Luketina (osvojio Trofej CroFutsal 2020., prošle godine završio na trećem mjestu).

Crnica je još dovela Jakova Mudronju iz Futsal Dinama, Nikolu Badrova, bivšeg igrača Dinama, Olmissuma i Futsal Pule. Kao prinove možemo navesti imena Jure Copića (Futsal Goirca), Nenada Knežića (Šibenik 1983) te Danijela Kneževića (Stuttgarter, ex-Šibenik 1983). A iz gradskog rivala, novog drugoligaša, u Crnicu je stigao i Andrija Bakula koji će obnašati funkciju pomoćnog trenera Mladenu Perici.

Šibenčani su zabilježili i određene odlaske, 22-godišnji Brazilac Rafinha pojačao je Novo Vrijeme, a od aktivnog igranja oprostio se Saša Subotić. Crnica je na Kupu Grada Šibenika osvojila treće mjesto, u polufinalu su 2:4 izgubili od Novog vremena, a u dvoboju za treće mjesto se prilično lagano obračunali s Vrgorcem (4:0).

MNK CrnicaMNK Crnica

UNIVERSITAS (ponovno izborili doigravanje, na šaljiv način predstavili ostanke)

Splitski Universitas nosi titulu 'najšaljivijeg' hrvatskog futsal kluba, zbog svojeg kreativnog i prilično zanimljivog marketinga o kojem smo već pisali. Splitski studenti u svaku sezonu ulaze kao jedan od najvećih kandidata za ispadanje, ali svaku, istovremeno, završavaju u doigravanju, ravnopravno se noseći s favoriziranim suparnicima.

Nakon završetka sezone 'menadžer Nikolić' natjerao je šestorku (Ivana Gotovca, Ivora Šuljića, Ivana Tustonjića, Antu Crnjca, Antu MIjića i Josipa Juretića) na produženje ugovora, a u klub je stigao i Bartul Ora iz Novog vremena. No, od iduće sezone nebeskoplavi dres Splitskih studenata neće nositi iskusni Duje Bajrušović.

Od Universitasa se, kao i svake godine, očekuje borba za ostanak, ali i da, kao i svake godine, izbore doigravanje i namuče sve protivnike u ligi.

VRGORAC (mučenje u prošloj sezoni, u novu ulaze kao velika nepoznanica)

Nakon finala prvenstva 2019., Vrgorčani nikako da uhvate pravu formu i ponovno uđu u borbu za naslov prvaka. Iza Vrgorca je dosta turbulentno ljeto. Bivšeg trenera Krešimira Čubelića, zamijenio je bivši igrač kluba koji se umirovio na kraju prošle sezone (čitaj pod Crnica), Saša Subotić. Svakako je najvažnija vijest ostanak dva najbolja strijelca kluba Duška Martinca i Josipa Boškovića, a redove nebeskoplavih još je pojačao i dribler Vlado Andrijašević, dok će 'Jedinicu' u idućoj sezoni nositi Senad Poračanin, reprezentativni vratar BiH koji stiže iz Sarajeva.

S druge strane, klub iz grada Tina Ujevića zabilježio je i neke odlaske. Zoran Primić vratio se u matični Square, Burno Jakovljević stigao je u redove drugoligaša Gorice, a vratar Marko Vučić Brotnjo iz Čitluka.

Na Kupu Grada Šibenika Vrgorčani se nisu proslavili, u polufinalu su s 1:4 poraženi od Torcide, a u utakmici za treće mjesto s 0:4 od Novog vremena. Unatoč tome, riječ je i dalje o jednoj respektabilnoj momčadi koja, ako uhvati ritam i ako je poštede ozljede, može parirati svakoj momčadi u ligi.

OSIJEK (vratili se u najviši rang nakon godine odsustva, za sada doveli dva igrača)

Povratnik u prvu ligu Osijek bio je prilično miran proteklog ljeta. Na svojim kanalima objavili su produženje suradnje s Brazilcem Vitorom Limom, a u svoje redove doveli su vratara Franka Jamičića koji stiže iz Futsal Pule te Dorijana Bogatija, najboljeg strijelca juniorske lige Istok, a koji stiže iz Slatine, a u sam smiraj prijelaznog roka, večer prije početka prvenstva objavili su dolazak dva nova pojačanja - Ante Frankovića, 20-godišnjeg Dubrovčanina koji je seniorski futsal igrao u Ombli i Squareu te 24-godišnjeg Ukrajinca Nikitu Sinitsina, koji će osim futsala na najvišoj razini igrati i za županijski nogometni klub Rarar iz Piškorevca.

Kada bismo morali prognozirati rekli bismo da Osijeku u ovom trenutku predstoji borba za ostanak, no Slavonija je hrvatska regija s velikom futsal tradicijom, velikim brojem kvalitetnih 'haklera' i očekuje se da će Bijelo-plavi biti neugodan suparnik za sve momčadi koje stižu u Zrinjevac.

MNK OsijekMNK Osijek

TORICDA (vratili se u 1.HMNL nakon 11 godina, odradili jako dobar prijelazni rok)

Splitska Torcida ponovno je dio elite iz koje su ispali 2011. godine! Povratak u najviši rang izborili su pobjedom nad Futsal Goricom u posljednjem kolu Lige za popunu 1.HMNL. Po osiguranja plasmana u najviši rang Torcida je krenula furiozno: dovela je sjajnog vratara Franka Bilića, zatim bivšeg člana Olmissuma Duja Marića koji stiže iz drugoligaša Futsal Hajduka. Na Gripe je stigao i Luka Jurić iz Strožanca, zatim Nikola Moro koji se na prvoligaškim parketima profilirao u dresu Universitasa, a kvintet pojačanja zaključio je Antonijo Repić koji je stigao iz Crnice.

Da Torcida neće biti prolaznik u povratničkoj prvoligaškoj sezoni potvrdio je Kup grada Šibenika kojeg su Splićani osvojili pobjedama nad Vrgorcem 4:1 i prvakom Novim vremenom u finalu s 5:4. Posebno zanimljivo bit će ispratiti dvoboje Torcide i Futsal Dinama koje na domaćim utakmicama prati navijačka skupina nogometnog Dinama, Bad Blue Boysi.

MNK TorcidaMNK Torcida

ZAKLJUČAK

Pred nama je još jedna superuzbudljiva i, čini se, vrlo izjednačena prvoligaška sezona. Kao glavni favoriti natjecanja u startu se nameću Novo vrijeme, Futsal Pula, Olmissum i Square, kao najveći 'dark horseovi' natjecanja Futsal Dinamo i Crnica, a borba za ostanak mogla bi se voditi između Universitasa, Vrgorca, Osijeka i Torcide.

No, ako su nešto prethodne sezone pokazale, onda je to da pravila nema. Danas počinje jedno superuzbudljivo prvenstvo u kojem svatko može pobijediti svakoga. Neki bi rekli i najuzbudljivije u Lijepoj našoj.

1.HMNL, 1. kolo

Petak, 30. rujna

Torcida - Universitas, 17.30

Futsal Dinamo - Square, 18.15

Olmissum - Futsal Pula, 20.00

Subota, 1. listopada

Novo vrijeme - Osijek, 19.00

Crnica - Vrgorac, 19.00


Tagovi

FutsalPrva HMNLNovo Vrijeme ApfelFutsal PulaMNK OlmissumOlmissumMNK SquareFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo ZagrebCrnica ŠibenikMNK VrgoracAFC UniversitasMNK OsijekMNK Torcida

Ostale Vijesti